Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_VEŘEJNÁ_SPRÁVA_13 Zastupitelstvo obce – funkce a pravomoci Téma sady:Veřejná správa Obor, ročník:Veřejnosprávní činnost, 1. ročník Datum vytvoření:únor 2013 Anotace: Vymezení pojmu, práva, povinnosti, pravomoci zastupitelů, jednání zastupitelstva, výbory Metodický obsah:Výklad nového učiva

2 Zastupitelstvo obce Orgán obce, který je tvořen zastupiteli. Zastupitelé = občany zvolení zástupci jednotlivých politických stran (popřípadě nezávislí) v komunálních volbách. Aktivní a pasivní volební právo. Počet členů ZO: dle počtu obyvatel obce; 5 až 55. Funkční období: 4 roky. Zastupitel uvolněný x neuvolněný.

3 Povinnosti a práva zastupitelů Povinnosti zastupitelů: Účastnit se jednání, zasedání ZO. Pracovat pro blaho občanů, hájit jejich zájmy. Práva zastupitelů: Předkládat návrhy. Vznášet dotazy, podněty, připomínky. Požadovat informace (od zaměstnanců obce).

4 Pravomoci zastupitelstva Příklady pravomocí: Schvaluje program územního rozvoje. Schvaluje územní plán. Rozhoduje o hospodaření obce, schvaluje rozpočet a závěrečný účet obce. Volí starostu, místostarostu, členy rady obce, odvolává je z funkce. Schvaluje OZV. Rozhoduje o zřízení organizačních složek a příspěvkových organizací obce. Atd.

5 Jednání zastupitelstva obce Je veřejné. Schází se dle potřeby, ale nejméně jedenkrát za 3 měsíce (obec, která nemá radu nejméně jedenkrát za 2 měsíce). Usnášeníschopné ZO. Přijetí usnesení.

6 Výbory zastupitelstva Iniciativní a kontrolní orgány. Vždy (obligatorně): finanční výbor a kontrolní výbor. Pokud žije v obci alespoň 10 % občanů jiné národnosti než české: výbor pro národnostní menšiny.

7 Autorská práva a citace Obce, kraje, hl. m. Praha: Úředníci obcí a krajů ; Obecní policie : podle stavu k.. Ostrava: Sagit, 2002?-, sv. ÚZ. ISBN 978-80-7208-912-3. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google