Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_12.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_12."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_12 Zánik závazků Téma sady:Člověk a právo Obor, ročník:Obchodní akademie, 2. ročník, Ekonomické lyceum, 3. ročník Datum vytvoření:duben 2013 Anotace: Přehled způsobů zániku závazků, obecná ustanovení při plnění závazků, vadné plnění, nároky z vad. Metodický obsah:Výklad nového učiva

2 Zánik závazku Jakým způsobem závazky mohou zaniknout a jaké skutečnosti mohou mít vliv na zánik závazku ? Splnění, dohodaSplynutí ProdleníProminutí ZapočteníVýpověď OdstupnéOdstoupení Nemožnost plněníSmrt dlužníka, věřitele

3 Obecná ustanovení k plnění závazku Dlužník musí dluh splnit na svůj náklad a nebezpečí řádně a včas. Mají-li si strany navzájem plnit zároveň, může splnění požadovat jen ta strana, která sama dluh již splnila, nebo je ochotna a schopna splnit dluh současně s druhou stranou. Jedna strana nemůže odepřít plnění ani odstoupit od smlouvy proto, že dluh druhé strany vzniklý z jiného právního důvodu nebyl splněn řádně a včas.

4 Obecná ustanovení Řádné plnění bez vad s vlastnostmi vymíněnými nebo obvyklými. Není-li ujednána jakost dlužník je zavázán plnit ve střední jakosti. Je-li splněno vadně, má příjemce práva z vadného plnění. Proti své vůli nemůže být věřitel nucen, aby přijal něco jiného, než co přísluší k jeho pohledávce, a dlužník nemůže být nucen, aby poskytl něco jiného, než co je dlužen. Totéž platí o místě, čase a způsobu splnění.

5 Vadné plnění Dlužník plní vadně, poskytne-li předmět plnění, který nemá stanovené nebo ujednané vlastnosti, neupozorní-li na vady, které předmět plnění má, ač se při takovém předmětu obvykle nevyskytují, ujistí-li věřitele v rozporu se skutečností, že předmět plnění nemá žádné vady, anebo že se věc hodí k určitému užívání, nebo zcizí-li (převede-li) cizí věc neoprávněně jako svoji.

6 Vada zjevná, zjistitelná, právní Lze-li vadu zjistit z veřejného seznamu, jde k tíži nabyvatele. Přenechá-li se věc jak stojí a leží (zjevná), jdou její vady k tíži nabyvatele. Předmět plnění má právní vadu, pokud k němu uplatňuje právo třetí osoba, ledaže o takovém omezení nabyvatel věděl nebo musel vědět. V takovém případě to nabyvatel oznámí bez zbytečného odkladu zciziteli. Nabyvatel může právo z vadného plnění uplatnit u soudu, vytkl-li vadu zciziteli bez zbytečného odkladu poté, kdy měl možnost věc prohlédnout.

7 Odpovědnost za vady Převodce odpovídá za vady, které se vyskytnou později podle zákona, případně podle ustanovení v záručním listě, v reklamační lhůtě určené délkou záruční doby. Vytkl-li nabyvatel zciziteli vadu oprávněně, neběží lhůta pro uplatnění práv z vadného plnění ani záruční doba po dobu, po kterou nabyvatel nemůže vadný předmět užívat.

8 Nároky z vad Je-li vada odstranitelná, může se nabyvatel domáhat opravy doplnění toho, co chybí, přiměřené slevy z ceny. Nelze-li vadu odstranit či užívat, může nabyvatel odstoupit od smlouvy, se domáhat přiměřené slevy z ceny. Právo z vadného plnění nevylučuje právo na náhradu škody.

9 Prameny a literatura Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník RYSKA, Radovan a Monika PUŠKINOVÁ. Právo pro střední školy: podle nového občanského zákoníku. Vyd. 7., V nakl. Eduko 1., přeprac. Praha: Eduko, 2012, 86 s. ISBN 978-80-87204-57-3. Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_12."

Podobné prezentace


Reklamy Google