Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26."— Transkript prezentace:

1 Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26. 4. 2012, Praha

2 Otázky k diskusi v rámci této části workshopu Potřeba propojenosti procesu plánování sociálních služeb a transformačních aktivit. Skloubení aktivit na obecní i krajské úrovni. Překážky, problémy. Cesty, východiska k jejich potlačení, možnému řešení.

3 Plánování sociálních služeb systémově… Pro obce možnost. Pro kraje povinnost. Potřeba propojenosti obecních strategií s krajskými a národními.

4 Proces stejně důležitý jako výsledek Dodržení principů komunitního plánování. Potřeba analýzy sociálně demografických charakteristik regionu, sociálních služeb, potřeb občanů, finančních toků v oblasti… Potřebnost x Dostupnost Výstup – kompromis mezi přáními a možnostmi zdrojů v regionu

5 Transformace služeb z pohledu obecního plánování sociálních služeb Co to pro nás znamená? Co nám to přinese? V čem nám to zkomplikuje život?

6 Cvičení

7 Rozdělení na skupiny (papír, fixy) Zadání: 1)Zkuste ve skupině stanovit co nejvíce možných překážek a problémů, ke kterým může docházet při plánování služeb a současně realizaci transformačních aktivit. 2)Určete možné cesty, východiska, podněty k řešení či potlačení výše nadefinovaných problémů

8 Možné překážky a cesty k řešení? Potřeba zapracovat principy transformace již do obecních strategií - deklarace samosprávou. Reálné aktivity v souladu s vizí. Projev těchto principů do systému financování služeb – dotační politika obce, kraje. Nebudovat další „ústavy“.

9 Možné překážky a cesty k řešení? Potřeba organizačně ukotvit transformaci do procesu plánování na úrovni obce i kraje. Reflexe oborových přesahů. Spolupracovat se všemi, jichž se problematika týká (nejen představitelé zadavatelů, státní správy, poskytovatelé služeb, + uživatelé, rodinní příslušníci, opatrovníci, veřejnost…).

10 Možné překážky a cesty k řešení? Malá informovanost společnosti - potřeba práce se samosprávou (významná pomoc či naopak), veřejností – vysvětlovat principy změn – vhodná komunikační strategie.

11 Možné překážky a cesty k řešení? Spolupráce při hledání vhodných lokalit. Řešit problémy cílových skupin a nikoliv potřebu využít neprodejné pozemky, investice do budov (nepotřebný objekt).

12 Možné překážky a cesty k řešení? Vnímat uživatele příspěvkových organizací kraje jako ty, s jejichž potřebami je třeba v rámci obecního plánování služeb také pracovat.

13 Možné překážky a cesty k řešení? Pracovat se skutečnými potřebami občanů nikoliv domnělými - v návaznosti hledat odpovídající sociální službu. Orientovat se v možnostech (obsah druhů sociálních služeb, náhradní řešení – návazné služby). Poučit se ze zkušeností, využívat možné zdroje. Plánovat společně pro větší území.

14 Co nám to přinese?? Příležitost dostát se ctí povinnostem obce ukotveným v legislativě (po transformaci místa pro potřebné občany přímo z obce). Pomoci občanům, kteří již žijí v části obce (v ústavu) žít důstojným životem, vyjít vstříc jim i jejich rodinným příslušníkům v místě nových služeb. Pracovní příležitosti v místě. Příležitosti pro místní podnikatele (mj. uživatelé a jejich blízcí = kupní síla). Využívání všech místních zdrojů (příležitost přivézt do regionu peníze, daně).

15 Systémově a společně příklad Moravskoslezský kraj Řídící skupina SPRSS PS pro kvalituPS obcí II. typu PS financování SS PS pro strategii integrace romské komunity PS protidrogové prevence PS pro transformaci SS v MSK PS pro transformaci zařízení pro děti Skupina organizací v transformačním procesu ?

16

17 Děkuji Vám za pozornost. Šárka Hlisnikovská sarka.hlisnikovska@trass.cz 739 548 459 Národní centrum podpory transformace sociálních služeb 3P Consulting, s. r. o. Římská 12, Praha 2 Součást individuálního projektu MPSV Podpora transformace sociálních služeb. www.trass.cz www.facebook.com/trass.cz


Stáhnout ppt "Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26."

Podobné prezentace


Reklamy Google