Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Portál ÚAP a ÚP Zlínského kraje Zlín,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Portál ÚAP a ÚP Zlínského kraje Zlín,"— Transkript prezentace:

1 Portál ÚAP a ÚP Zlínského kraje http://www.juap-zk.cz Zlín, 13.5.2008
Mgr. Jaroslav Pospíšil, Ing. Jaroslav Vávra, Ing. Marcela Vavříková Odbor Územního plánování a stavebního řádu

2 OBSAH 1. Portál ÚAP a ÚP jako dlouhodobý projekt ZK 2
OBSAH 1. Portál ÚAP a ÚP jako dlouhodobý projekt ZK 2. Vstup na portál 3. Mapové sestavy 4. Životní situace

3 1. Portál ÚAP a ÚP jako dlouhodobý projekt ZK
ÚAP = územně analytické podklady a ÚP = územní plán Nový nástroj Stavebního zákona 183/2006 Sb., vyhláška 500/2006 Sb. - o ÚAP ÚAP zjišťují a vyhodnocují - stav a vývoj území, jeho hodnoty = výkres hodnot - omezení změn v území z důvodu ochrany veřejných zájmů vyplývající z právních předpisů nebo vlastností území = výkres limitů - záměry na provedení změn v území = výkres záměrů Podkladem pro zpracování ÚAP se stala data: - z nejrůznějších odvětví získaná v průběhu několika let týkající se území Zlínského kraje - předaná od nejrůznějších poskytovatelů dat ( např. inženýrské sítě, přírodní parky, archeologické lokality) - sesbíraná pracovníky ÚAP na jednotlivých ORP ( např. průzkumem v terénu nebo sesbírání ostatních záměrů).

4 Tato data budou pravidelně aktualizovaná  úplnost a aktuálnost.
Nespornou výhodou portálu je soustředění veškerých dat na jednom místě ( nedochází k roztříštění a pracnému vyhledávání různých podkladů a informací na různých místech). Tato data budou pravidelně aktualizovaná  úplnost a aktuálnost. Údaje zobrazené prostřednictvím Portálu se stávají svou úplností základním podkladem pro tvorbu koncepcí Zlínského kraje.

5 2. Vstup na portál

6 Vstup na portál JUAP ( vlevo nahoře)

7 objeví se výstraha zabezpečení
registrace – pro získání přístupového jména a hesla (nutné vyplnit název organizace) použít pokračovat na tento web ( výstraha zabezpečení – OK)

8 Vstup na Portál - jako veřejnost ( vpravo nahoře)
- jako registrovaný uživatel - po odeslání registračního formuláře budou přihlašovací údaje ( přihlašovací jméno a heslo) zaslány na Váš Okruh uživatelů Portálu ( přístup jednotlivých uživatelů se liší v právech na portále) - pořizovatelé ÚAP a ÚP ( nejvyšší práva , tj. editace dat, prohlížení sestav, prohlížení jednotlivých jevů a podjevů – seskládání vlastních výkresových sestav, lokalizace) - projektanti v oblasti územního plánování - stavební úřady ( pracovníci KÚ ) - poskytovatelé údajů -veřejnost – omezený přístup ( nejnižší práva, tj. prohlížení výkresových sestav, lokalizace parcely)

9 3. Mapové sestavy Úvodní stránka slouží pro výběr jednotlivých záložek
jako nápověda pro ovládání mapové aplikace (několik způsobů)

10 Přehledová mapa a vrstvy

11 Přehledová mapa ( v levém horním rohu)
Kliknutím na ikonu rozbalíte nabídku změny měřítka.

12 Nabídka menu a ovládací panel

13 Základní členění obsahu portálu
Kliknutím na šedé záhlaví nebo ikonku plus rozbalíte požadovanou kupinu vrstev a vyberete checkbox. Obnovíte tlačítkem Překreslit, které se objeví.

14 Obsah ÚAP definovaný ve vyhlášce 500/2006
příloha č. 1A – sledované jevy A001 – A 119 jevy sledované na úrovní jednotlivých ORP ( základní členění území –plochy s rozdílným využitím, inženýrské sítě, památkové rezervace, silnice, železnice, záplavové území atd.) pozn.: jev č. 16 – území s archeologickými nálezy - celé území ČR – je tak na portálu zobrazováno příloha č. 1B – sledované jevy B001 – B 030 - jevy sledované na úrovni kraje (většinou statistické data, např. vývoj počtu obyvatel, sídelní struktura)

15 Plochy s rozdílným využitím:
plochy bydlení plochy rekreace plochy občanského vybavení plochy veřejných prostranství plochy smíšené obytné plochy dopravní infrastruktury plochy technické infrastruktury plochy výroby a skladování plochy smíšené výrobní plochy vodní a vodohospodářské plochy zemědělské plochy lesní plochy přírodní plochy smíšené nezastavěného území plochy těžby nerostů plochy specifické

16 Časový horizont využití plochy sledovaný u ploch s rozdílným způsobem využití :
stabilizované (v ploše není navržena změna využití): stávající (STAV) plochy změn (je navržena budoucí změna využití): - návrhové plochy a koridory ze stávajících územních plánů - plochy rezerv ze stávajících územních plánů - ostatní záměry ( např.soukromých osob, zastupitelstva) zatím neschválené zastupitelstvem

17 Příklad : sledovaný jev č. A002 – plochy výroby atd.

18 4. Životní situace Vyhledávání (lokalizace) parcely
Jednoduché analýzy - informace o sledovaných jevech, které zasahují vybranou parcelu (hodnoty, limity a jiné jevy) => nutnost interpretovat zobrazená data !!! Jednoduché analýzy – informace současném stavu využití pozemků a záměrech Informační dotaz - informace o jevu Tisk mapových kompozic - samostatné generování plotrových sestav Tisk legenda + výkres – (pravé tlačítko) – bez měřítka Zobrazování metadat (o jevech, o jednotlivých prvcích) Zobrazování dokumentů (pasportů)

19 Informační dotaz Vyberete-li informační dotaz u vrstvy
zakliknutím ikonky a překreslíte v mapě budou zobrazeny ikonky informačních dotazů. Po kliknutí na některou zobrazíte menu a výběrem položky zobrazíte popisné informace do panelu "informace"

20 Vyhledání objektu – Lokalizace
Pokud chcete vyhledávat, překlikněte na záložku "hledat" a vyberte typ dotazu.

21 Dynamická legenda Legenda se zobrazuje automaticky v závislosti na zapnutých vrstvách a měřítku na záložce "Legenda".

22 Tisk definovaných mapových sestav

23 http://www.juap-zk.cz Děkujeme za pozornost
Odbor územního plánování a stavebního řádu Ing. Jaroslav Pospíšil - GIS, pořizování UPD , Ing. Jaroslav Vávra – pořizování ÚPD , Ing. Marcela Vavříková - pořizování ÚPD ,


Stáhnout ppt "Portál ÚAP a ÚP Zlínského kraje Zlín,"

Podobné prezentace


Reklamy Google