Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rok 2017 a novely zákona o pomoci v hmotné nouzi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rok 2017 a novely zákona o pomoci v hmotné nouzi"— Transkript prezentace:

1 Rok 2017 a novely zákona o pomoci v hmotné nouzi
Odbor nepojistných sociálních dávek, Krajská pobočka ÚPČR v Brně,

2 Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi od 1. 2. 2017

3 Novela ZPHN od 1/7 § 3 odst. 1 písm. a) ZPHN – Nestanoví-li tento zákon jinak, osobou v hmotné nouzi není osoba, která není v pracovním nebo obdobném vztahu, popřípadě nevykonává tyto vztahy alespoň v rozsahu 20 hodin měsíčně, ani nevykonává samostatnou výdělečnou činnost a není vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání, popřípadě osoba, která je v pracovním nebo obdobném vztahu, ale nemá z těchto vztahů v rozhodném období příjem, s výjimkou osoby…. Nově posuzovaná podmínka odpracování min. 20 hodin měsíčně. Tzn. musí mít alespoň hodinovou minimální mzdu, a to nejméně za 20 hodin práce a 20 hodin skutečně odpracovat (týká se i DPP/DPČ). Nevyžaduje se u osob uvedených v § 3 odst. 1 písm. a) body 1. až 10 ZPHN (nezaopatřené děti, důchodci, starší 68 let, pracovní neschopnost…).

4 Novela ZPHN od 2/7 § 11 odst. 2 ZPHN -  Zvýšením příjmu vlastním přičiněním se rozumí zvýšení příjmu a) řádným uplatněním nároků a pohledávek, b) prodejem nebo jiným využitím majetku, c) vlastní prací. § 11 odst. 3 ZPHN - Možnost zvýšit si příjem vlastní prací se nezkoumá při posuzování hmotné nouze u osoby, která je uvedena v § 3 odst. 1 písm. a) bodech 1 – 10 (tzn. nezaopatřené děti, důchodci, starší 68 let, pracovní neschopnost…).

5 Novela ZPHN od 3/7 § 12 ZPHN - Zvýšení příjmu vlastní prací: 1) Jako možnost zvýšení příjmu vlastní prací se posuzuje: a) započetí výdělečné činnosti u osoby nepracující, b) zvýšení rozsahu a intenzity výdělečné činnosti, c) možnosti vykonávat lépe placenou výdělečnou činnost. 2) Za projevenou snahu o zvýšení příjmu vlastní prací se považuje a) zejména aktivní součinností s krajskou pobočkou Úřadu práce ve spojitosti s evidencí uchazečů o zaměstnání, využitím služeb agentur práce, inzerce, nabídek výdělečné činnosti prostřednictvím internetu a korespondence se zaměstnavateli, b) výkon veřejně prospěšných prací nebo krátkodobého zaměstnání zprostředkovaného krajskou pobočkou Úřadu práce (min. 20 hodin měsíčně), c) výkon veřejné služby (§ 18a), je-li tato služba vykonávána alespoň v rozsahu 20 hodin měsíčně, a to pouze po dobu, kdy osoba nadále splňuje podmínku uvedenou v písmenu a).

6 Novela ZPHN od 4/7 Postup stanovení částky živobytí (ve standardních případech) Původně (do ) – Částka existenčního minima + 50% rozdílu mezi ŽM a EM za majetek + 50% rozdílu ŽM a EM za pohledávky a nároky. Modelový příklad: (existenční minimum) (majetek) (pohledávky a nároky) = 3 410,- Kč Nově (od ) - Částka existenčního minima + 40% rozdílu mezi ŽM a EM (práce) + 30% rozdílu mezi ŽM a EM (majetek) + 30% rozdílu mezi ŽM a EM (nároky a pohledávky). Modelový příklad: (existenční minimum) (práce) (majetek) (pohledávky a nároky) = 3 410,- Kč

7 Novela ZPHN od 1. 2. 2017 5/7 Možné další bonifikace klienta
a) K částce živobytí je možné připočíst + 50% rozdílu mezi ŽMjednotlivce a EM v případě 30 a více hod. veřejné služby (tzn. vždy o + 605,-Kč). b) Dalších až 300,-Kč v případě prokázaných výdajů spojených s hledáním si zaměstnání nebo výkonem veřejné služby. Modelový příklad: 2 200 (exist. minimum) (práce) (majetek) (pohledávky a nároky) = (30 hod. VS) (náklady na hledání zaměstnání) = 4315,- Kč

8 Novela ZPHN od 1. 2. 2017 – §24 ZPHN – stanovení částek živobytí 6/7
a) Nezaopatřené dítě, poživatel starobního důchodu, inv. ve 3. st., starší 68 let. b) Porušení povinnosti z pracovního vztahu. c) Dluh na výživném pro nezletilé dítě. d) Péče ve zdravotnickém zařízení. e) Alespoň 30 hodin veř. služby za měsíc (bonifikace vždy o + 605,-Kč) f) Pobírání PnŽ déle než 6 měsíců (sankce) - výjimka – skupina osob bez snížení částky živobytí). Účinnost po 6 měsících (srpen 2017). g) Ostatní osoby neuvedeny výše.

9 Novela ZPHN od 1. 2. 2017 – změny v §24 ZPHN 7/7
Po 6 měsících pobírání PnŽ (srpen 2017) dochází ke snížení částky živobytí na EM vyjma „Skupiny osob bez snížení částky živobytí“ u kterých se nezkoumá zvýšit si příjem vlastní prací (§ 11 odst.3 ZPHN) mající nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci prokazatelně se účastnící na projektech organizovaných ÚP ČR které jsou výdělečně činné (příjem + 20 hodin měsíčně) které jsou invalidní ve druhém stupni které vykonávaly veřejnou službu v rozsahu alespoň 20 hodin v kalendářním měsíci a nadále se snaží najít si regulérní pracovní uplatnění

10 Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi od 1. 6. 2017
II. Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi od

11 Novela ZPHN od /4 1) Upravuje postup při posouzení nároku na doplatek  na a spolupráci s obcemi v samostatné a přenesené působnosti a s újezdními úřady v této věci, tj.: Ruší problematický souhlas obce s poskytnutím DnB osobám užívajícím ubytovací zařízení. Místo toho dává obcím pravomoc požádat pověřené obecní úřady o vydání opatření obecné povahy. Pověřené obecní nebo újezdní úřady budou orgánům pomoci v hmotné nouzi poskytovat informace potřebné pro posouzení případu hodného zvláštního zřetele (ve lhůtě do 20 dnů). Nevyjádří-li se, lze poskytnout dávku. Novela specifikuje kritéria, kdy může být situace osoby žádající o DnB do substandardní formy bydlení vyhodnocena jako zřetele hodný případ.

12 Novela ZPHN od /4 2) Mění úpravu týkající se nákladů na bydlení, tj: Mění rozhodné období pro určení odůvodněných nákladů pro příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení – započítáváme vždy náklady aktuálního měsíce. Stanovuje maximální započitatelnou výši nákladů za služby spojené s užíváním bytu – je možné limitovat náklady na služby dle v místě obvyklých cen. Snižuje maximální výši celkových odůvodněných nákladů na bydlení do substandardních prostorů – Tj. náklady na ubytovny budou zohledněny max. do 80% normativů (nyní 90%). Zápočet nákladů u ostatních forem bydlení zůstává neměnný (tzn. rekreační objekty do 90% normativů a registrované sociální služby do 100% normativů).

13 Novela ZPHN od /4 3) Ruší možné navýšení částky živobytí osoby, která má zvýšené náklady spojené s hledáním zaměstnání nebo s výkonem veřejné služby. Aktuální znění zákona umožňuje navýšit částku živobytí až o 300,-Kč, pokud má osoba zvýšené náklady v souvislosti s hledáním si zaměstnání či výkonem veřejné služby. 4) Mění výplatu PnŽ, a to pevně stanoveným pravidlem pro výplatu dávky v poukázkách. Příjemci dávky, který dávku pobírá déle než 6 kalendářních měsíců (v posledních 12 měsících), bude tato dávka vyplácena poukázkami . V praxi začne platit od prosince 2017. 5) Novela rovněž umožňuje vyplácení příspěvku na bydlení (SSP) a doplatku na bydlení (HN) přímou úhradou společenství vlastníků jednotek.

14 Dotazy???

15 Děkuji za pozornost Ing. Ondřej Piňous, Odbor NSD KrP ÚPČR v Brně,


Stáhnout ppt "Rok 2017 a novely zákona o pomoci v hmotné nouzi"

Podobné prezentace


Reklamy Google