Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:"— Transkript prezentace:

1 SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: 20. 07. 2013 Klíčová slova: Klíčová slova: příspěvek na bydlení, pohřebné, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti. Anotace Anotace : prezentace je určena na získání základních znalostí o sociální politice, která se dotkne každého občana, alespoň v určitých fázích života. Ve zpracovaném materiálu jsou také cvičení k procvičení. Způsob využití: Způsob využití: určeno pro výklad a procvičení tématu sociální politika. Číslo šablony Číslo šablony: VY_32_INOVACE_EKO_54

2 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky 4.PŘÍSPĚVEK NA BYDLENÍ Touto dávkou stát přispívá na náklady na bydlení rodinám nebo jednotlivcům s nízkými příjmy. Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu přihlášený v bytě k trvalému pobytu, jestliže 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny nestačí k pokrytí nákladů na bydlení a zároveň těchto 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny je nižší než příslušné normativní náklady stanovené zákonem.

3 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky 5.POHŘEBNÉ Je to jednorázová dávka, která přispívá na náklady spojené s vybavením pohřbu. Tato dávka činí 5.000,- Kč (rok 2013) Nárok na pohřebné má osoba, která vypravila pohřeb: 1.Dítěti, které bylo ke dni smrti nezaopatřeným dítětem. 2.Osobě, která byla ke dni smrti rodičem nezaopatřeného dítěte. A to za podmínky, že zemřelá osoba měla ke dni úmrtí trvalý pobyt na území ČR.

4 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky NEMOCENSKÁ Po dávkách státní sociální podpory patří do sociální politiky výdaje na nemocenskou. Poskytování nemocenské náleží zaměstnanci, který je uznán dočasně práce neschopným. Poté má nárok: 1. - 3. den Zaměstnanec nemá nárok na žádné dávky. 4. – 21. kalendářní den Po dobu prvních 21 kalendářních dnů je zaměstnanec, kterému trvá pracovní vztah zakládající účast na nemocenském pojištění, zabezpečen náhradou mzdy, kterou poskytuje zaměstnavatel podle zákoníku práce.

5 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky NEMOCENSKÁ Náhrada mzdy náleží za pracovní dny, a to při dočasné pracovní neschopnosti od 4. pracovního dne (při karanténě od prvního pracovního dne). 22. – 380. kalendářní den Zaměstnanec, který je uznán ošetřujícím lékařem dočasně práce neschopným, má nárok na nemocenské od 22. kalendářního dne trvání jeho dočasné pracovní neschopnosti do konce dočasné pracovní neschopnosti, maximálně však 380 kalendářních dnů počítaných od vzniku dočasné pracovní neschopnosti (včetně zápočtů předchozí doby trvání dočasné pracovní neschopnosti).

6 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky NEMOCENSKÁ Aby zaměstnanci vznikl nárok na nemocenskou, musel si předtím platit nemocenské pojištění. Nárok na nemocenskou tedy nemají zejména:  nezaměstnaní  podnikatelé, kteří si neplatili dobrovolné nemocenské pojištění  pracovníci, pracující na dohody o provedení práce pod 10.000,- Kč.

7 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3.nástroj hospodářské politiky PODPORA V NEZAMĚSTNANOSTI Nárok na podporu v nezaměstnanosti: Nárok má občan s bydlištěm na území ČR, který v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání získal alespoň 12 měsíců důchodového pojištění. Potřebnou dobu pojištění je možné získat i prostřednictvím takzvaných náhradních dob, což je třeba doba pobírání invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, péče o dítě do čtyř let, doba výkonu veřejné služby či dlouhodobé dobrovolnické služby.

8 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky PODPORA V NEZAMĚSTNANOSTI Nárok na podporu v nezaměstnanosti mají: 1.Občané mladší 50 let - 1.Občané mladší 50 let - mohou dostávat podporu po dobu pěti měsíců. 2.Občané starší 50 let a mladší 55 let - 2.Občané starší 50 let a mladší 55 let - mohou dostávat podporu po dobu osmi měsíců. 3.Občané starší 55 let - 3.Občané starší 55 let - mohou dostávat podporu po dobu jedenácti měsíců.

9 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3.nástroj hospodářské politiky CVIČENÍ 1.Nárok na pohřebné má osoba, která vypravila pohřeb: a)Dítěti, které bylo ke dni smrti nezaopatřeným dítětem, zemřelá osoba měla ke dni úmrtí trvalý pobyt na území ČR. b)Dítěti, které bylo ke dni smrti starší 26 let, zaměstnané. Osoba, která vypravuje pohřeb má ke dni úmrtí trvalý pobyt na území ČR. c)Osobě, která byla ke dni smrti rodičem nezaopatřeného dítěte, zemřelá osoba neměla ke dni úmrtí trvalý pobyt na území ČR. 2.Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu přihlášený v bytě k trvalému pobytu, jestliže: a)30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny nestačí k pokrytí nákladů na bydlení. b)30 % (v Praze 40 %) příjmů rodiny nestačí k pokrytí nákladů na bydlení a zároveň těchto 30 % (v Praze 40 %) příjmů rodiny je nižší než příslušné normativní náklady stanovené zákonem. c) 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny nestačí k pokrytí nákladů na bydlení a zároveň těchto 30 % (v Praze 35 %) příjmů rodiny je nižší než příslušné normativní náklady stanovené zákonem.

10 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3.nástroj hospodářské politiky CVIČENÍ Vyberte z diagramu slova a částky, která se hodí do níže uvedených tvrzení. 1.………. je jednorázová dávka, jejíž výše je ………..,-. 2.Pokud jste uznáni lékařem práce dočasně neschopní, 1.-3. den máte nárok na……….. 3.Pokud jste uznáni lékařem práce dočasně neschopní, na čerpání nemocenské máte nárok od ……….. 4.Pokud jste uznáni lékařem práce dočasně neschopní, 4.-21. kalendářní den máte nárok na……….. 5.Nárok na podporu v nezaměstnanosti má občan s bydlištěm na území ČR, který v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání získal alespoň ……….. důchodového pojištění. 5.000 Nic22 kalendářního dne. Náhradu mzdy12 měsícůPohřebné

11 Zpracoval: Ing. Vladimír Havlík Bibliografie: http://www.mpsv.cz/cs/2 http://portal.mpsv.cz/ssp/local http://wiki.aktualne.centrum.cz/finance/podpora-v- nezamestnanosti-2013/ KLÍNSKÝ,P. a MÜNCH, O.Ekonomika 4 pro OA a SŠ, 2003. Praha, Fortuna. ISBN 80-7168-862-2


Stáhnout ppt "SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:"

Podobné prezentace


Reklamy Google