Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky"— Transkript prezentace:

1 FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Klíčová slova: fiskální politika, cíle fiskální politiky, agregátní nabídka a poptávka, typy fiskální politiky, nástroje fiskální politiky. Anotace: prezentace je určena na získání základních znalostí o fiskální politice, která ovlivňuje ekonomiku prostřednictvím změn v příjmech a výdajích státního rozpočtu, což je aktuální téma v době, kdy se nedaří dosáhnout jiného rozpočtu než deficitního. Ve zpracovaném materiálu jsou také cvičení k procvičení.

2 Způsob využití: určeno pro výklad a procvičení tématu fiskální politika.
Číslo šablony: VY_32_INOVACE_EKO_52

3 FISKÁLNÍ POLITIKA 2. nástroj hospodářské politiky
FISKÁLNÍ POLITIKA = soubor opatření, kterými stát působí na ekonomiku státu pomocí změn příjmů a výdajů státního rozpočtu. Tento nástroj hospodářské politiky ovládá vláda. Na rozdíl od monetární politiky se jedná o aktivní zasahování státu do hospodářství. CÍLE FISKÁLNÍ POLITIKY bezprostřední – regulace agregátní nabídky a poptávky. konečné – regulace zaměstnanosti a dosažení cenové stability.

4 FISKÁLNÍ POLITIKA 2. nástroj hospodářské politiky
Agregátní nabídka- nabídka všech výrobců všech druhů zboží v jednom státě. Agregátní poptávka– poptávka všech lidí v určitém státě po všech možných statcích a službách. TYPY FISKÁLNÍ POLITIKY EXPANZIVNÍ fiskální politika NEUTRÁLNÍ fiskální politika RESTRIKTIVNÍ fiskální politika

5 FISKÁLNÍ POLITIKA 2. nástroj hospodářské politiky
EXPANZIVNÍ fiskální politika Veřejné výdaje jsou větší než příjmy, takže vzniká schodek (deficit) státního rozpočtu, čímž roste státní dluh. Expanzivní fiskální politika se snaží stimulovat růst ekonomiky dané země prostřednictvím růstu státních výdajů. To se projeví i krátkodobým růstem HDP.

6 FISKÁLNÍ POLITIKA 2. nástroj hospodářské politiky
Přes všechny teoretické námitky pracují moderní státy většinou se schodkovým státním rozpočtem a spokojují se jen s tím, že se snaží tento schodek a kumulovaný státní dluh udržovat v jistých mezích (viz např. Maastrichtská kritéria Evropské unie). NEUTRÁLNÍ fiskální politika Veřejné výdaje se rovnají veřejným příjmům, státní rozpočet je tudíž vyrovnaný. Tento stav je těžké dosáhnout, neboť se vyskytuje jen zcela výjimečně.

7 FISKÁLNÍ POLITIKA 2. nástroj hospodářské politiky
RESTRIKTIVNÍ fiskální politika Veřejné výdaje jsou menší než příjmy, takže se snižuje státní dluh. Restriktivní fiskální politika má smysl především tehdy, má-li stát veliký státní dluh. Ve skutečnosti jsou však všechny moderní státy spíš více než méně zadluženy, přesto se jim nedaří restriktivní politiku zavést.

8 FISKÁLNÍ POLITIKA 2. nástroj hospodářské politiky
Federální rozpočet USA byl za posledních 40 let v přebytku jen v roce 1999 a 2000 (díky iniciativě prezidenta Clintona). NÁSTROJE FISKÁLNÍ POLITIKY 1. Automatické stabilizátory – působí stále a automaticky vyrovnávají výkyvy agregátní poptávky a nabídky (např. progresivní daň z příjmu x přímá daň z příjmu, systém odečitatelných položek ze základu daně atd...).

9 FISKÁLNÍ POLITIKA 2. nástroj hospodářské politiky
Záměrná opatření – jednorázová opatření, která ovlivňují agregátní nabídku i poptávku (změna daňové sazby, změna struktury výdajů z rozpočtu atd...). Daně – představují příjmy do státního rozpočtu. Transfery – dotace do podnikatelské sféry, podpora v nezaměstnanosti nebo zdravotně postiženým... Vládní výdaje na nákup zboží a služeb – představují výdaje ze státního rozpočtu.

10 FISKÁLNÍ POLITIKA 2. nástroj hospodářské politiky
CVIČENÍ Fiskální politika je: soubor opatření, kterými stát prostřednictvím ČNB ovlivňuje sílu české koruny. soubor opatření, kterými stát prostřednictvím ČNB ovlivňuje množství peněz ve státním rozpočtu. soubor opatření, kterými stát působí na ekonomiku státu pomocí změn příjmů a výdajů státního rozpočtu. Cílem fiskální politiky je: regulace agregátní nabídky a poptávky. je dlouhodobě udržovat nízkou míru inflace. je dlouhodobě udržovat stabilní měnový kurz.

11 FISKÁLNÍ POLITIKA 2.nástroj hospodářské politiky
CVIČENÍ Vyberte z diagramu pojem, který vhodně patří do mezer v tvrzeních. ….. je nabídka všech výrobců všech druhů zboží v 1 státě. ….. působí stále a automaticky vyrovnávají výkyvy agregátní poptávky a nabídky. ……je, když veřejné výdaje jsou menší než příjmy, takže se snižuje státní dluh. …..je, když veřejné výdaje jsou větší než příjmy, takže vzniká schodek (deficit) státního rozpočtu, čímž roste státní dluh. ….. poptávka všech lidí v určitém státě po všech možných statcích a službách. Expanzivní fiskální politika Automatické stabilizátory Agregátní nabídka Restriktivní fiskální politika Agregátní poptávka

12 Zpracoval: Ing. Vladimír Havlík
Bibliografie: KLÍNSKÝ,P. a MÜNCH, O.Ekonomika 4 pro OA a SŠ, Praha, Fortuna. ISBN


Stáhnout ppt "FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google