Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky"— Transkript prezentace:

1 HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Klíčová slova: HDP, nominální HDP, reálný HDP, výpočet HDP, hrubý národní produkt. Anotace: prezentace je určena na získání základních znalostí o jednom z ukazatelů úrovně ekonomiky – hrubém domácím produktu. Ve zpracovaném materiálu jsou také cvičení k procvičení.

2 Způsob využití: určeno pro výklad a procvičení tématu Hrubý domácí produkt.
Číslo šablony: VY_32_INOVACE_EKO_43

3 HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT 1. ukazatel úrovně ekonomiky
HDP = GDP (Gross Domestic Product) Definice: HDP udává, kolik statků a služeb ekonomika státu vyprodukovala za 1 rok. Započítává se veškerá produkce vytvořená pouze na území daného státu, tedy i produkce vytvořená zahraničními podniky. HDP je vyjádřen v penězích.

4 HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Využití HDP: Pro porovnání s HDP jiných států. Využívá se zde HDP na 1 obyvatele. Pro porovnání HDP s minulými roky. Zjišťujeme tak růst či pokles ekonomiky země.

5 HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Nominální HDP Udává se v běžných cenách (aktuálních, současných). Reálný HDP Udává se ve stálých cenách (po několik let se používají pro výpočet HDP stále stejné ceny).

6 HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT 1. ukazatel úrovně ekonomiky
CVIČENÍ Může být nominální HDP daného roku ↑ než předchozího roku, ačkoliv v současném roce bylo prodáno ↓ množství statků a poskytnuto ↓ množství služeb? Odpověď zdůvodněte. 2. Reálné HDP se udává v: v běžných cenách b) aktuálních cenách c) stálých cenách 3. Nominální HDP se udává v: v běžných cenách c) stálých cenách b) aktuálních cenách Do HDP se započítává produkce vytvořená: pouze na území daného státu b) daného státu + v zahraničí c) v rámci EU

7 HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Výpočet HDP Existuje několik metod výpočtu. Výdajová metoda Anglicky → GDP = C (constumption) +I (investment) + G (governments) + ( E (export) – I (import) ) Česky → HDP = spotřeba domácností + podnikové nákupy + spotřeba vlády a neziskových organizací + čistý vývoz

8 HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Výdajová metoda – vysvětlení vzorce Spotřeba domácností – potraviny; oblečení; elektronika atd. Podnikové nákupy – nákupy strojů; zařízení; surovin; materiálů atd. Spotřeba vlády a neziskových organizací – spotřeba ve školství; zdravotnictví; st. úřadech; obraně atd. Nezapočítávají se sem transferové platby: to jsou takové platby, za které stát neobdrží od příjemce protihodnotu (výrobek nebo službu). Např. důchody; nemocenská atd. Tyto platby se navíc objeví ve spotřebě domácností a byly by tak započítávány dvakrát. Čistý vývoz – rozdíl mezi dovozem a vývozem, může být kladný či záporný. Tato složka zajišťuje, aby se v HDP objevila jen produkce vytvořená na našem území.

9 HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Hrubý národní produkt (HNP) = souhrn statků a služeb vytvořených výrobními faktory, které jsou ve vlastnictví občanů příslušné země (tedy souhrn statků a služeb vytvořených občany dané země). Nebere se ohled, zda výroba probíhala na území státu nebo v zahraničí. HNP je opět vyjádřen v penězích. HNP preferují země, které mají mnoho svých investic v zahraničí, tedy např. USA. Evropské země preferují HDP.

10 HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT 1. ukazatel úrovně ekonomiky
CVIČENÍ Vyberte z diagramu části vzorce pro výpočet HDP výdajovou metodou a vzorec napište: Transferové platby Spotřeba domácností Podnikové nákupy Šedá ekonomika Spotřeba vlády a neziskových organizací Investice našich podniků v zahraničí Čistý vývoz

11 HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Co jsou to transferové platby? Platby, za které stát obdrží protihodnotu. Platby, za které stát neobdrží protihodnotu. Platby, které jdou na snížení státního dluhu. 2. Jakou úlohu plní čistý vývoz ve vzorci na výpočet HDP výdajovou metodou? Zajišťuje, aby se v HDP….. Pouze produkce v běžných cenách. Veškerá produkce v rámci zahraničního obchodu. Pouze produkce v reálných cenách. Pouze produkce vytvořená na území daného státu. 3. Hrubý národní produkt je souhrn statků a služeb. Tento souhrn byl vytvořen………. Na území daného státu. Občany daného státu v tuzemsku i zahraničí. Občany daného státu v EU.

12 Zpracoval: Ing. Vladimír Havlík
Bibliografie: ŠVARCOVÁ,J. a kol.Ekonomie-stručný přehled,2011/2012. Zlín, CEED ISBN


Stáhnout ppt "HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google