Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 3. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 3. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:"— Transkript prezentace:

1 SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 3. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: 20. 07. 2013 Klíčová slova: Klíčová slova: podpora v nezaměstnanosti – výše podpory, kdy není na podporu nárok, kdy je podpora snížena. Anotace Anotace : prezentace je určena na získání základních znalostí o sociální politice, která se dotkne každého občana, alespoň v určitých fázích života. Ve zpracovaném materiálu jsou také cvičení k procvičení. Způsob využití: Způsob využití: určeno pro výklad a procvičení tématu sociální politika. Číslo šablony Číslo šablony: VY_32_INOVACE_EKO_55

2 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky PODPORA V NEZAMĚSTNANOSTI Výše podpory v nezaměstnanosti 65 procent průměrného čistého měsíčního výdělku z předchozího zaměstnání 1. a 2. měsíc - dostanou nezaměstnaní 65 procent průměrného čistého měsíčního výdělku z předchozího zaměstnání. Za měsíc mohou dostat maximálně 0,58 násobek průměrné mzdy v České republice, tedy cca 14 157 korun pro rok 2013. 50 procent dřívějšího výdělku 3. a 4. měsíc - klesne podpora na 50 procent dřívějšího výdělku

3 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky PODPORA V NEZAMĚSTNANOSTI Výše podpory v nezaměstnanosti 45 procent. zbytek měsíců podpůrčí doby pak uchazeč dostane jen 45 procent. Při rekvalifikaci se podpora zvyšuje na 60 procent dřívějšího výdělku, pro rok 2013 je maximem zhruba 15 866 korun měsíčně (0,65násobek průměrné mzdy v České republice).

4 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky PODPORA V NEZAMĚSTNANOSTI Výše podpory v nezaměstnanosti životního minima3 200 korun existenční minimum2 200 korun Po skončení podpůrčí doby (pět, osm nebo jedenáct měsíců) už nezaměstnaný získá jen sociální dávku ve výši životního minima, tedy necelých 3 200 korun. Nevykazuje-li požadovanou aktivitu, dostane jen existenční minimum, tedy 2 200 korun.

5 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky PODPORA V NEZAMĚSTNANOSTI Na podporu není nárok Pokud zaměstnanec pobírá odstupné, nemá na podporu nárok. Až skončí pobírání odstupného, pak začíná běžet doba možnosti pobírání podpory v nezaměstnanosti. Pokud si přivyděláváte, např. na dohody, tak nemáte nárok na podporu. Při pobírání podpory tedy není možno si přivydělávat.

6 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky PODPORA V NEZAMĚSTNANOSTI Na podporu není nárok Uchazeči o zaměstnání se podpora v nezaměstnanosti neposkytuje také po dobu: pobírání starobního důchodu, pobírání nemocenských dávek, pobírání podpory při rekvalifikaci, po dobu výkonu vazby.

7 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky PODPORA V NEZAMĚSTNANOSTI Podpora je snížena Od roku 2011 se snižuje podpora v nezaměstnanosti těm, kteří z práce odejdou po dohodě nebo sami dají výpověď. Zatímco ostatním začíná podpora na 65 % průměrného měsíčního čistého výdělku a postupně se snižuje až na 45 %, lidem, kteří ze zaměstnání odejdou po dohodě nebo na vlastní žádost, se sníží již od začátku pobíraní podpory na 45 %.

8 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky PODPORA V NEZAMĚSTNANOSTI Pokud úřad práce zprostředkuje člověku vhodné zaměstnání, ale on jej ukončí bez vážného důvodu sám nebo dohodou se zaměstnavatelem, bude moci být evidován na úřadu práce až po uplynutí šesti měsíců ode dne vzniku tohoto zaměstnání. Stejně tak bude moci být evidován na úřadu práce až po uplynutí 6 měsíců ode dne vzniku tohoto zaměstnání zaměstnanec, jemuž úřad práce zprostředkuje vhodné zaměstnání, ale zaměstnavatel s ním ukončí pracovní poměr z důvodu hrubého porušení pracovních povinností.

9 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politiky SOCIÁLNÍ POLITIKA 3. nástroj hospodářské politikyCVIČENÍ 1.1. a 2. měsíc - dostanou nezaměstnaní ……….průměrného čistého měsíčního výdělku z předchozího zaměstnání. a)75 % b)70 % c)65 % 2.3. a 4. měsíc - dostanou nezaměstnaní ……….průměrného čistého měsíčního výdělku z předchozího zaměstnání. a)65 % b)55 % c)50 % 3.Při rekvalifikaci - dostanou nezaměstnaní ……….průměrného čistého měsíčního výdělku z předchozího zaměstnání. a)65 % b)55 % c)60 % d)50 %

10 SOCIÁLNÍ POLITIKA 3.nástroj hospodářské politiky CVIČENÍ Doplňte tvrzení informacemi se správným skloňováním z diagramu tak, aby tvrzení byla správná. 1.Po uplynutí doby nároku na podporu v nezaměstnanosti má nezaměstnaný nárok na ………... 2.Pokud zaměstnanec pobírá ……….. na podporu v nezaměstnanosti nemá nárok. 3.Pokud zaměstnanec ukončí pracovní poměr vlastní ………. nebo ………, tak má nárok na sníženou podporu v nezaměstnanosti. 4.Od ………měsíce podpory v nezaměstnanosti máte nárok na ……..% dřívějšího výdělku. Odstupné výpověďdohoda 5 Životní minimum45%

11 Zpracoval: Ing. Vladimír Havlík Bibliografie: http://wiki.aktualne.centrum.cz/finance/podpora-v- nezamestnanosti-2013/ KLÍNSKÝ,P. a MÜNCH, O.Ekonomika 4 pro OA a SŠ, 2003. Praha, Fortuna. ISBN 80-7168-862-2


Stáhnout ppt "SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 3. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:"

Podobné prezentace


Reklamy Google