Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Důležitá složka potravy Vitamín je látka převážně rostlinného původu, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. Vitamíny usnadňují přeměny bílkovin, cukrů a tuků v buňkách živých organismů. Lidský organismus je až na některé výjimky nevyrábí. Při nedostatku vitamínů se mohou objevovat i velmi závažná onemocnění. 1

3 Rozdělení vitamínů V současné době je známo 13 základních typů vitamínů. Označujeme je písmeny velké abecedy. Rozdělují se do dvou skupin: a/ rozpustné ve vodě: B-komplex (B 1, B 2, B 6, B 12 ), C b/ rozpustné v tucích: A, D, E, K Úkol 1: Zařaď správně vitamíny A, B, C k obrázkům: 2 34

4 Kontrola úkolu 1 Rajče: C Ořechy: B Mrkev: A

5 Nejdůležitější vitamín C Projevy nedostatku: Snížení odolnosti proti infekci, zvýšená únava, krvácivost dásní, vypadávání zubů (kurděje). Zdroje: ovoce a zelenina. Význam: Působí na tvorbu vaziva, kosti a chrupavky, zvyšuje odolnost proti infekcím a urychluje hojení ran. Úkol 2: Napiš názvy rostlin bohatých na vitamín C: Doporučená denní dávka vitamínu C je 60–100 mg mg/100 g 200 mg/100 g 90 mg/100 g 120 mg/100 g 7

6 Kontrola úkolu 2 Paprika, šípek, černý rybíz, brokolice.

7 Vitamíny B, B-komplex Význam: Ovlivňují látkovou výměnu, nervovou soustavu, nezbytné pro udržení normální krvetvorby. Zdroje: Kvasnice, játra, srdce, ledviny nebo libové vepřové maso, klíčky obilovin, mléko, ořechy. Úkol 3: Podle obrázků napiš názvy potravin obsahující vitamín B: Projevy nedostatku: zvýšená únavnost, křeče svalstva, sklon k zánětům nervů, poruchy ústní sliznice, pomalé hojení zánětů.

8 Kontrola úkolu 3 Mléko, kvasnice, ledviny, ořechy.

9 Vitamín A Význam: Je nutný pro tvorbu zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vitamínu proto vede k šerosleposti. Vitamín A je také důležitý antioxidant. Dále je nezbytný pro udržování normální funkce sliznic cest dýchacích, trávících i močových. Projevy nedostatku: šeroslepost, nadměrné rohovatění kůže, poruchy vazivových struktur. Úkol 4: Podle obrázků napiš, ve kterých potravinách se vyskytuje nejvíce vitamínu A: Doporučená denní dávka je 0,8 mg. Zdroje: zelenina, plody, rybí tuk, játra, mléko, máslo, vejce

10 Kontrola úkolu 4 Ryby, mrkev, máslo, špenát, meruňky.

11 Vitamíny D, E, K Vitamín D Význam: Ovlivňuje látkovou výměnu vápníku a fosforu v lidském těle. Zdroje: ryby (rybí tuk), vnitřnosti, vejce, mléko. Projevy nedostatku: odvápnění kostí a zubů (zlomeniny, zvýšená kazivost zubů). Význam: Důležitý antioxidant, vliv na tvorbu pohlavních buněk a správný průběh těhotenství. Zdroje: rostlinné oleje, živočišné tuky, obilná zrna. Projevy nedostatku: poruchy vstřebávání tuků a činnosti pohlavních žláz, neplodnost. Význam: Ovlivňuje srážlivost krve, proces mineralizace kostí, buněčný růst. Zdroje: zelenina, maso, obiloviny, vejce, mléko. Projevy nedostatku: velké krvácení i při malém poranění, řídnutí kostí (osteoporóza). Vitamín EVitamín K

12 Úkol 5: Zdroje Vitamínů D, E, K Podle obrázků na snímku 11 napiš, ve kterých potravinách jsou obsaženy vitamíny D, E, K:

13 Kontrola úkolu 5 Vitamín D – játra, vejce, ryby. Vitamín E – rostlinné oleje. Vitamín K – zelenina.

14 Úkol 6: Opakovací test: 1. Může nedostatek vitamínů způsobit závažná onemocnění? anone 2.Je vitamín C rozpustný v tucích?anone 3. Způsobuje nedostatek vitamínu C zvýšenou krvácivost dásní? anone 4.Obsahuje nejvíce vitamínu C citrón?anone 5. Je vitamín B důležitý pro činnost nervové soustavy? anone 6.Ovlivňuje vitamín K srážlivost krve?anone 7.Způsobuje nedostatek vitamínu E šeroslepost?anone 8. Je doporučená denní dávka vitamínu A větší než 1 mg? anone

15 Kontrola úkolu 6 1. Může nedostatek vitamínů způsobit závažná onemocnění? anone 2.Je vitamín C rozpustný v tucích?anone 3. Způsobuje nedostatek vitamínu C zvýšenou krvácivost dásní? anone 4.Obsahuje nejvíce vitamínu C citrón?anone 5. Je vitamín B důležitý pro činnost nervové soustavy? anone 6.Ovlivňuje vitamín K srážlivost krve?anone 7.Způsobuje nedostatek vitamínu E šeroslepost?anone 8. Je doporučená denní dávka vitamínu A větší než 1 mg? anone

16 Použité obrázky: Všechny uveřejněné odkazy [cit ], Dostupné pod licencí Public domain na Obrázek 1: Obrázek 6: Obrázek 19: Obrázek 22: Všechny uveřejněné odkazy [cit ], Dostupné pod licencí Creative Commons na Obrázek 2: Obrázek 3: Obrázek 4, 14: Obrázek 5: Obrázek 7: C3%A3%C2%83%C2%B3_green_pepper-garden.jpg C3%A3%C2%83%C2%B3_green_pepper-garden.jpg Obrázek 8: Obrázek 9: Obrázek 10: Obrázek 11: Obrázek 12: Obrázek 13: Obrázek 15: Obrázek 16: Obrázek 17: Obrázek 18: Obrázek 20: Obrázek 21: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google