Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:"— Transkript prezentace:

1 POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/ dům: 122

2 CHARAKTERISTIKA Pochutinami jsou ty poživatiny, které nemají výživovou hodnotu. Svojí výraznou chutí, vůní a účinky povzbuzují nervovou soustavu. Působí na zvýšení sekrece trávicích šťáv. Ve většině případech se jedná o suroviny rostlinného původu. 1.

3 DĚLENÍ POCHUTIN Pochutiny chuťové - zvyšují senzorickou hodnotu potravin a nápojů. Pochutiny s obsahem alkaloidů - obsahují fyziologicky účinné látky, které povzbuzují organismus 2.

4 POCHUTINY CHUŤOVÉ Za chuťové pochutiny považujeme poživatiny, které svým obsahem a charakterem zvyšují senzorickou hodnotu potravin. Chuť Vůni vzhled Výživná hodnota je velmi nízká či žádná. 3.

5 ROZDĚLENÍ CHUŤOVÝCH POCHUTIN
Koření Jedlá sůl Ochucovadla Studené omáčky - dresinky Hořčice Ocet 4.

6 KOŘENÍ Kořením jsou čerstvé, sušené či jinak upravené části rostlin
Kořeny Oddenky Kůra Listy Natě Květy Plody a semena 5.

7 VÝZNAM KOŘENÍ Koření má ve výživě nezastupitelné místo.
Některé druhy brání rozmnožování bakterií a plísní – hřebíček. Bohaté na vitamíny a minerální látky (hlavně zelené koření pažitka, listy petržele, celeru, bazalky). Na druhé straně je koření zdrojem mnoha mikroorganismů a některé druhy (např. muškátový květ a oříšek, pepř, pálivá paprika aj. mohou dráždit např. sliznici úst, trávicího ústrojí, močové cesty a žlučník.

8 SLOŽENÍ KOŘENÍ aromatické silice
pálivé látky (mnohé patří mezi fyziologicky účinné alkaloidy) barviva hořké či sladké složky třísloviny (dodávají svíravou chuť ) případně min. látky a vitamíny O které koření jde? Kurkuma 6.

9 ROZDĚLENÍ KOŘENÍ Co je to? Jalovec – celý – čerství Podle složení
Koření jedno-druhové, Kořenící směsi a přípravky. Podle druhu zpracování Celé drhnuté mleté drcené případně sterilované Co je to? Jalovec – celý – čerství 7.

10 ROZDĚLENÍ KOŘENÍ Podle původu Domácí Dovážené Podle použité část
Koření z květů Koření z kořenů a oddenků Koření z listů a natí Koření z kůry Koření plodů a semen O které koření jde? Muškátový květ – nedrcený 8.

11 Zdroj Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN:


Stáhnout ppt "POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google