Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Značkové lihoviny Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Značkové lihoviny Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Značkové lihoviny Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval:Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 96

2 Značkové lihoviny

3 Jsou lihoviny vyráběné převážně za tepla podle postupů, specifických pro každý tržní druh. Dle platné legislativy ČR se nazývají kategorizované lihoviny, což jsou lihoviny, které neodpovídají svým charakterem tradičním destilátům.

4 Gin a genever U pravého ginu je základem líh, který se získává z ječmene nebo žita. Do tohoto lihu se dají macerovat jalovčinky, anýz, koriandr, kůra pomerančovníku, příp. skořice apod. Destilací a následnou rektifikací se získá hotový destilát. Jako genever se ve světě nejčastěji nazývá holandský gin vyrobený ze sladového vína destilovaného průtahově po přidání jalovčinek.

5 Absinth Jedná se o lihovinu obsahující značné množství silic. Základem pro výrobu je anýz, fenykl, koriandr, yzop (způsobuje zelenou barvu), ale především pelyněk, který dodává nápoji hořkou chuť. Právě z pelyňku přechází do nápoje jedovatý thujon. Způsobuje ochromení nervového systému a degeneraci nervových buněk. Z tohoto důvodu je tento destilát v řadě zemí zakázán (např. ve Švýcarsku již od roku 1910). U nás je absinth povoleno vyrábět i prodávat.

6 Ouzo Je bezbarvá lihovina vyrobená v Řecku z destilátu nebo macerátu aromatizovaném anýzem, případně fenyklem. Musí obsahovat min. 20% ethanolu.

7 Fernet - Bitter je alkoholický nápoj řadící se mezi kořeněné bittery. Byl vyvinut ze 40 bylin a aromatických rostlin. Obsahuje 42% alkoholu. Česká verze Fernet Stock je složena ze 14 bylin a vyrábí se od roku 1927.

8 Aragh Sagi Je druh alkoholického nápoje z Íránu. Obsahuje min. 45% ethanolu a vyrábí se zkvašením rozinek. Jedná se o značkový druh ARAKU.

9 Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Značkové lihoviny Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google