Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/34.0370 AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/34.0370 AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace."— Transkript prezentace:

1 Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVY_32_INOVACE_POT_0305Pochutiny - Koření Stupeň a typ vzděláníOdborné vzdělávání Vzdělávací oborRVP H/01 Tematický okruhPotraviny a výživa Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupina15-18 let AnotaceTento materiál seznamuje žáky s různými druhy koření a bylinek a jejich významu při přípravě stravy. Klíčová slovaKoření, bylinky Datum

2 K o ř e n í Koření jsou čerstvé, sušené nebo i jinak upravené části různých rostlin mírného, subtropického nebo tropického pásma, které mají výraznou specifickou chuť a vůni (jsou to např. kořeny, kůra, květy, listy, plody, semena). Koření obsahuje tzv. éterické oleje, což jsou intenzivně vonící těkavé olejovité látky. Těkavost se zvyšuje s rostoucí teplotou, proto se musí koření chránit před teplem.

3 Něco o koření Za starých časů se šafrán, vanilka, muškátový květ a jiná exotická koření vyvažovala zlatem, zbohatly na nich celá města a jejich vládcové, stávala se rozbuškou válek koloniálních mocností o nejlepší cesty obchodu s kořením. A někteří lidé kvůli nim doslova ztratili hlavu, když se přišlo na jejich ilegální obchod. Vznikaly mnohé příběhy o těchto vzácných rostlinách, příběhy, které vypráví o pověrách, lásce a znovu a znovu o jejich zvláštních léčivých účincích.

4 Význam koření Koření řadíme mezi pochutiny, protože má velmi nízkou jak biologickou, tak energetickou hodnotu. Je však nezastupitelné při přípravě pokrmů. Přidáním koření do pokrmů se zvyšuje jeho chuť a vůně, tím se zvyšuje vylučování trávicích šťáv i stravitelnost požívaného jídla.

5 R o z d ě l e n í koření Podle původu: domácí (( kmín, fenykl, majoránka, paprika, jalovec, koriandr, anýz, fenykl, puškvorec, dobromysl, estragon). dovážené ( např. pepř, nové koření, bobkový list, muškátový květ). Podle složení výrobku jednodruhové ( např. anýz, zázvor, bobkový list, vanilka) směsi ( např. Kari ostré, Ďábelské, Vegeta, Gulášové). Podle technologické úpravy - celé, drhnuté, drcené, mleté, speciální, kořenící soli, sterilované koření

6 Různé druhy koření: Nové koření Celý pepř (černý, zelený bílý, červený) Pepř mletý Kmín Koriandr Anýz Fenykl Hřebíček Tymián Skořice Chilli papričky Zázvor Majoránka Muškátový květ, ořech Paprika sladká, pálivá Rozmarýn Bobkový list Jalovec Oregano Bazalka Šalvěj Kardamon Badyán a další

7 Kořenící směsi Zabijačkové koření Gulášová koření Koření na čínu Provensálské koření Koření do mletých mas Koření na zvěřinu Svařené víno Koření na zvěřinu aj. Jsou přípravky sloužící k dotváření pokrmů podle individuálních požadavků strávníků. Vyrábějí se průmyslově a jejich použití je velmi široké.

8 Bylinky Kořenící bylinky přidáváme do pokrmů zpravidla až před dohotovením. Používáme je čerstvé (zelené). Můžeme je ale i sušit nebo mrazit. Bylinky jako koření i jako lék si opět získávají oblibu. Lidé znovu začínají objevovat hodnotu přírodních látek a léčivých prostředků. AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

9 Bylinky - příklady Máta Kerblík Bazalka Petrželová nať Libeček Pažitka Rozmarýn Oregano Meduňka Kopr Šalvěj aj.

10 Co je koření a jaký je jeho význam? Koření jsou čerstvé, sušené nebo i jinak upravené části různých rostlin mírného, subtropického nebo tropického pásma, které mají výraznou specifickou chuť a vůni ( jsou to např. kořeny, kůra, květy, listy, plody, semena). Přidáním koření do pokrmů se zvyšuje jeho chuť a vůně, tím se zvyšuje vylučování trávicích šťáv i stravitelnost požívaného jídla.

11 Jaké známe koření a bylinky? KořeníBylinky Nové koření Celý pepř (černý, zelený bílý, červený) Pepř mletý Kmín Koriandr Anýz Fenykl Hřebíček Tymián Skořice Chilli papričky aj. Máta Kerblík Bazalka Petrželová nať Libeček Pažitka Rozmarýn Oregano Meduňka Kopr Šalvěj aj.

12 Použité zdroje /20-ciste-koreni?p=7 /20-ciste-koreni?p=7 Obrázky: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/34.0370 AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google