Elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování RNDr. Jiří Svoboda ISSS 2008, Hradec Králové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Advertisements

Národní elektronický nástroj (NEN)
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Elektronická tržiště veřejné správy dle Usnesení Vlády ČR 343/2010
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Veřejné zakázky Antonín Polický. Úvod • Máme dvě možnosti, jak systém veřejných zakázek (VZ) koncipovat: 1.Jako systém proti „gaunerům“ 2.Jako systém.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Elektronické zadávání veřejných zakázek
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Elektronizace veřejných zakázek dle zákona č. 137/2006 Sb., a Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek na období let Ministerstvo.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Hospodářská komora ČR , Praha Vývojové tendence trhu veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování RNDr. Jiří.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Východiska Klíčové téma - problematika podvodů obecně a korupce.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Informace z konference IIR eGovernment – Zpracoval(a): Jana Třísková, Alois Slovák Datum:
Konference INMED a 11. listopad Pardubice CEJIZA, s.r.o. – CEntrální JIhomoravský ZAdavatel.
Elektronické zadávání veřejných zakázek
Business novýma očima Elektronické tržiště veřejné správy CenTrade Ing. Michal Rosenbaum konference ISSS
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Elektronizace postupů při zadávání veřejných zakázek v ČR Úvodní slovo ředitele Odboru veřejného investování RNDr. Jiří.
Jednotlivé projekty MSp
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Nový zákon o zadávání veřejných zakázek – změny v oblasti elektronizace veřejných zakázek a uveřejňování informací Praha,
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR E-tržiště České pošty.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Autoři: Ing. Martin Polák Výhody e-tržišť z pohledu dodavatele.
Elektronický nástroj vortalGOV © All rights are reserved Ing. Lukáš Zazvonil.
Administrace veřejných zakázek elektronicky.
Novely zákona o veřejných zakázkách v roce 2012 Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
Elektronická tržiště - nový systém zadávání veřejných zakázek ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Marek Grill Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Moderní systém pro přístup k právu a pro jeho tvorbu 12. června 2013 seminář Osvěta Aleš Gola odbor legislativy a koordinace.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
Město Třebíč - Elektronizace veřejných zakázek. Zadávání veřejných zakázek Zadávání veřejných zakázek je upraveno: –Zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Workshop 3. června 2008, Praha Informace o novele zákona o veřejných zakázkách (ZVZ) a o novele koncesního zákona (KZ) včetně poznatků z hodnocení dopadů.
Projekt „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Zadávání veřejných zakázek Ing. Jana Nedrdová Ústí nad Labem,
Centralizované zadávání - národní strategie ISSS Hradec Králové 2012 Ing. Jan Novotný Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
Národní infrastruktura pro elektronické zadávání veřejných zakázek NIPEZ ISSS Hradec Králové 2012 RNDr. Jiří Svoboda MMR ČR Odbor veřejného investování.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Elektronické zadávání veřejných zakázek dle zákona č. 137/2006 Sb., a Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek na období let
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Novela zákona o veřejných zakázkách listopad 2009 Novinky v oblasti elektronizace VZ a datové schránky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Jiří Svoboda Odbor.
Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek a Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj.
Vodohospodářské aktuality
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Transkript prezentace:

Elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování RNDr. Jiří Svoboda ISSS 2008, Hradec Králové

Obsah prezentace: 1.Trh veřejných zakázek 2.Legislativní rámec 3.Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek pro období let

1. Trh veřejných zakázek

Trh veřejných zakázek a porovnání k HDP rok/ sledovaná hodnota HDP* (v mld. Kč, běžné ceny) % z HDP % z HDP finanční objem zadaných VZ** (v mld. Kč včetně DPH) ***349***251 * zdroj ČSÚ ** zdroj ISVZ *** výpočet z údaje bez DPH, odhadováno 15 % DPH Údaje platné ke dni

2. Legislativní rámec

Elektronizace – legislativní rámec  Směrnice Evr. Parlamentu a Rady 2004/17/ES – zadávání veřejných zakázek v odvětví vodohospodářství, energetiky, dopravy a poštovních služeb  Směrnice Evr. Parlamentu a Rady 2004/18/ES – zadávání zakázek na stavební práce, dodávky a služby  Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (§ 149) – účinnost od  Zákon č. 139/2006 Sb., o koncesních smlouvách a koncesním řízení, ve znění pozdějších předpisů – účinnost od Elektronizaci VZ ovlivňují i další související zákony: zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu, ve znění pozdějších předpisů zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy, ve znění pozdějších předpisů zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové služby, ve znění pozdějších předpisů

Novela ZVZ a KZ 2008 – příprava novely ZVZ a KZ sběr podnětů od zadavatelů a široké odborné veřejnosti důvod: Směrnice EP a Rady 2007/66/ES z – novela dohledových směrnic cíl: - transpozice Směrnice, zjednodušení procesu zadávání veřejných zakázek, zvýšení dohledu, účelnosti vynakládání veřejných prostředků a transparentnosti veřejných zakázek zrušení povinného atestu el. nástrojů zpracovává se RIA

Harmonogram novely ZVZ a KZ červenec 2008 – vypracování paragrafovaného znění zákona včetně RIA srpen – říjen 2008 – vnější připomínkové řízení konec října 2008 – předložení návrhu zákona vládě únor – květen 2009 – schvalovací proces v Parlamentu ČR červen 2009 – podpis prezidenta červenec 2009 – účinnost novely

Související legislativa – nové zákony a novely zákon o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentu (e-Government Act) – předp. účinnost od novela zákona o archivnictví a spisové službě novela zákona o rejstříku trestů předp. účinnost od

3. Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek pro období let

Národní plán zavedení elektronického zadávání VZ (1)  NP je reakce na Sdělení Komise …  Akční plán provádění nového právního rámce v oblasti elektronického zadávání VZ  Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek pro období let  smyslem Národního plánu je vytvořit rámec pro elektronické zadávání veřejných zakázek  úspory, efektivnost z elektronického zadávání veřejných zakázek dle Akčního plánu EU pokles cen předmětů VZ : 10 – 20 % ( 5%) pokles nákladů na proces zadávání : 40 – 70 % zrychlení zadávání snížení organizační náročnosti

Národní plán zavedení elektronického zadávání VZ (2)  NP … schválen Usnesením vlády ČR č. 500/2006 ze dne 10. května 2006 Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2006 (schválena usnesením vlády ČR č. 357/2007) – Zpráva na Portálu veřejných zakázek a koncesí Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 (předložena ke schválení na schůzi vlády – duben 2008) – pracovní verze Zprávy na Portálu veřejných zakázek a koncesí

Elektronické nástroje pro zadávání veřejných zakázek Elektronické nástroje dle ZVZ: –musí splňovat požadavky § 149 ZVZ a vyhlášky č. 329/2006 –musí mít atest dle vyhlášky č. 326/2006 Sb.

Atestace elektronických nástrojů dle zákona č. 110/2007 Sb. provádí atestační řízení MV ČR k je atestováno 17 elektronických nástrojů proces atestace bude řešit i připravovaná novela ZVZ nové opatření NP: ověřování shody el. nástrojů s požadavky Směrnic, ZVZ a KZ včetně prováděcích předpisů

Elektronické nástroje pro zadávání veřejných zakázek Elektronické nástroje dle ZVZ: –musí splňovat požadavky § 149 ZVZ a vyhlášky č. 329/2006 –musí mít atest dle vyhlášky č. 326/2006 Sb. SW aplikace podporující el. zadávání VZ mimo rámec zákona o VZ a KZ: –elektronická tržiště (např. GEM – UV 683/2002 povinnost nákupu infor. a komunikačních technologií do 2 mil. Kč) –el. aukce – přímé použití pro VZMR

eAukce – praktické zkušenosti uživatelů Téma: „Praktické zkušenosti a ekonomické přínosy využívání e-technologií v nákupních procesech firem a veřejných soutěžích u veřejné správy“, určenou zástupcům vedení společností a institucí, ekonomickému managementu, nákupním týmům a controllingovým specialistům, zadavatelům výběrových řízení. prezentovány aktuální zkušenosti manažerů firem a institucí, kteří při práci používají on-line výběrová řízení na dodavatele, on-line porovnávání dodavatelských nabídek, cenová jednání a elektronické nákupní projekty. nákup v objektivizovaných tržních cenách. Výhody:  modulárně nastavitelný proces kontroly podle potřeb zadavatele  transparentnost celého procesu on-line výběrového řízení  mimořádně silný protikorupční nástroj  významné zkrácení času potřebného pro výběrová řízení  snížení transakčních obstaravatelských nákladů o více než 50 %  u prvních nákupů skokové snížení cen přesahující 10 %  protokol o celkovém průběhu e-aukce okamžitě po ukončení

Situace na MMR robustní, jednoduchý nástroj na vytipové fáze zadávacích řízení: –uveřejnění / vhodné uveřejnění –odesílání výzev –el. poskytování zadávací dokumentace –dodatečné informace –typové dokumenty / šablony využití všech výhod ze zákona jedno přístupové místo ke všem VZ MMR podporuje transparentnost, rovný přístup a nediskriminaci další vývoj

Výstupy z realizace Národního plánu Portál VZaK Národní plán elektronizace VZ urychlil práce a vytvoření Národního digitálního archivu doporučené formáty pro dlouhodobé ukládání (výstup z technologického projektu Národního digitálního archivu): –textové dokumenty (PDF/A, XML) –grafické dokumenty (TIFF, PNG) –zvukové dokumenty (AIFF, WAV) –video (MPEG-1, MPEG-2) –tabulky (Delimited Text - *.txt, *.csv) –databáze (SQL, XML) více viz str projektu na Files/nda_proj1.pdfhttp:// Files/nda_proj1.pdf

Výstupy z realizace Národního plánu Analýza využití institutu centrálního zadavatele - závěry: –situace v oblasti centralizovaného zadávání se mezi jednotlivými resorty významně liší –zadávací postupy u většiny zadavatelů v resortu nejsou koordinovány (informační podpora, vyhodnocování nákupů) –některé resorty mají vytipovány vhodné komodity pro centrální zadávání, jsou uzavřeny smlouvy o centralizovaném zadávání –tendence k využívání institutu centrálního zadavatele včetně souvisejících postupů a institutů –doporučení řešit centralizované zadávání primárně na úrovni jednotlivých resortů –požadavek na stanovení jasných pravidel a důkladném zvažování ekonomických dopadů zavedení centralizovaného zadávání → nová opatření Národního plánu pro rok 2008

Nová opatření Národního plánu v souvislosti s analýzou institutu centrálního zadavatele  stanovení minimálních požadavků zadávacích postupů v rámci resortu,  zpracování strategie elektronizace pro jednotlivé ústřední orgány státní správy a jejich resorty (tzv. individuální plán ve smyslu Národního plánu),  příprava metodických postupů pro standardizaci a kategorizaci komodit – spolupráce SSHR,  příprava „balíku“ typových smluv (popř. smluvních podmínek) k centralizovanému zadávání,  pilotní projekt centralizovaného zadávání s implementací informační podpory pro elektronické zadávání (projekt Ministerstva zemědělství)

Další výstupy z realizace Národního plánu analýza právního prostředí pro dlouhodobé ukládání a archivaci el. dokumentů – problémem v oblasti dlouhodobého ukládání je stránka právní a nikoliv technická, analýza na Portálu veřejných zakázek a koncesí demonstrátory na používání rámcových smluv – součástí eLearningového portálu, postupy zadávání zakázek na základě rámcových smluv, role zadavatel a dodavatel

Další výstupy z realizace Národního plánu šetření o postupu elektronizace v ČR –realizace 1. Q roku 2007 a 1. Q roku 2008 –zjištěné tendence: zadavatelé vnímají elektronické zadávání veřejných zakázek jako důležité (49 % respondentů) a jeho významnost do budoucna poroste, zadavatelé nemají proveden %-ní odhad úspor, přesto vnímají tyto přínosy – zvýšení transparentnosti, kontrolovatelnosti a snížení transakčních nákladů v rámci zadávání veřejných zakázek, zadavatelé méně počítají s vývojem vlastních el. nástrojů, spíše si zakoupí licenci od komerčního provozovatele, velmi nízké procento zadavatelů (7 %) má zpracovanou strategii zavádění elektronických nástrojů.

Další související projekty s elektronizací veřejných zakázek návrh zákona o e-Governmentu: –doručování dokumentů (datové schránky FO a PO) –konverze dokumentů (listinná ↔ elektronická) –nevýznamové identifikátory osob CzechPoint: –jedno místo pro komunikaci občana se státní správou –získání dat z veřejných i neveřejných informačních systémů –zlepšuje a urychluje prokazování kvalifikace dodavatelů

Užitečné odkazy ČR → veřejné zakázky a koncese → legislativa → ISVZ → elektronizace → vzdělávání (eLearningový portál) → mezinárodní spolupráce → PPP → Info-forum - Informační systém o veřejných zakázkáchwww.isvz.cz - Informační systém o veřejných zakázkách – uveřejňovací subsystémwww.isvzus.cz – ÚOHSwww.compet.cz

Užitečné odkazy EU Internetové stránky TEDu (uveřejňování VZ) –Nově: Internetové stránky Úřadu pro úřední tisky –Nově: Internetové stránky pro vyplňování formulářů pro uveřejnění v TEDu –Nově: Internetové stránky k veřejným zakázkám euhttp://europa.eu.int/comm/internal_market/publicprocurement. eu

Informace Děkuji za pozornost Jiří Svoboda Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného investování Praha 1, na Příkopě 3 Tel.: