1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Evaluace v mateřské škole
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Autoevaluace školy a zřizovatel Má škola sdělovat výsledky autoevaluace svému zřizovateli?
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Hodnocení školy zřizovatelem
Autoevaluace z pohledu České školní inspekce
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Hodnocení škol a školských zařízení
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Vlastní hodnocení školy
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Gymnázium, základní škola a mateřská škola Mánesova Sokolov
„ VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY “ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12
Konference projektu Cesta ke kvalitě
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
„Umět a znát, abychom si v životě věděli rady“
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Kvalitní škola – kritéria a indikátory hodnocení
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
AUTOEVALUACE KVALITA A EFEKTIVITA VÝUKY
Vzdělávací politika.
Pedagogická diagnostika
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ Příjemce podpory: Vysočina Education Partner projektu: Kraj Vysočina Rozpočet projektu: ca ,- Kč.
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Evaluace v mateřských školách
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Budování kapacit pro rozvoj škol II
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Psychologie ve školní praxi - seminář
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Komplexní systém hodnocení
Evaluace v mateřských školách
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Model intenzivní podpory
Intenzivní podpora škol
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Transkript prezentace:

1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©

2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších jevů. Jedná se o déledtrvající proces, v němž se zobrazují celé soubory samostatných hodnotících aktů.

3 EVALUACE /Autoevaluace PROČ a JAK ji VNÍMAT:  POVINNOST ZE ZÁKONA  ZODPOVĚDNOST ZA KVALITU ŠKOLY (FCENKCE SUMATIVNÍ I FORMATIVNÍ)  ZÍSKÁVÁNÍ ZPĚTNÉ VAZBY (FUNKCE SUMATIVNÍ)  PLÁNOVÁNÍ (FUNKCE FORMATIVNÍ)  MARKETINGOVÝ TAH - MUSÍME - NESEME ZODPOVĚDNOST - CHCEME A POTŘEBUJEME - CHCEME

4 EVALUACE/Autoevaluace EVALUACE / AUTOEVALUACE A -VNĚJŠÍB – VNITŘNÍ (AUTOEVALUACE) A1 - Legislativní rámec řízení provozu vzdělávací instituce A2 – Legislativní rámec VVP B1 – ŘÍZENÍ B1.1 – Implementace legislativního rámce B1.2 – Strategie a plánování B1.3 – Řízení lidských zdrojů B1.4 – Řízení procesů výchovy a vzdělávání B2 – VÝCHOVNÝ A VZDĚLÁVCÍ PROCES B VSTUPY B2.2 - PRŮBĚH B2.3 - VÝSTUPY

5 EVALUACE/Autoevaluace KDO MUSÍ, MŮŽE, CHCE? ZÁJEM, POTŘEBA, POVINNOST CO a KOMU PŘINESE ? POVINNOSTMOŽNOST ŠKOLA (Š) MUSÍ MÍT ZPĚTNOU VAZBU, MUSÍ – VYUŽITÍ PRO P.R. ZE ZÁKONA Česká školní inspekce MUSÍ MÍT REFLEXI PRO MUSÍ – (ČŠI) ŠKOLU, R, ŠR, Z ZE ZÁKONA RODIČE (R) MOHOU MÍT MŮŽE MÍT --- PŘÍNOS ŠKOLSKÁ RADA (ŠR) MŮŽE MÍT MŮŽE MÍT MŮŽE PŘÍNOS VYŽADOVAT ZŘIZOVATEL (Z) MŮŽE MÍT MŮŽE MÍT MŮŽE PŘÍNOS VYŽADOVAT JINÉ SUBJEKTY (JS) - MOHOU MÍT MŮŽE MÍT --- Úřady práce, firmy,…) PŘÍNOS

6 Evaluace/AUTOEVALUACE Roviny AUTOEVALUACE:  INDIVIDUÁLNÍ – děti/žáci, učitelé, rodiče  MANAGEMENTu ŠKOLY – ředitel, zástupce, vých.poradce, školní psycholog,…  INSTITUCIONÁLNÍ – konečné výstupy výchovného a vzdělávacího procesu na úrovni školy jako systému - modelu vzdělávacího programu AUTOEVALUACE jako systematická činnost- proces PLÁNOVANÁ PRAVIDELNÁ PODLE PŘEDEM STANOVENÝCH KRITÉRIÍ SBĚR INFORMACÍ JE CÍLENÝ VYUŽÍVÁ VÝZKUM. METOD A NÁSTROJŮ PRO ZPRACOVÁNÍ DAT JE RELATIVNĚ OBJEKTIVNÍ Příklad: sebetázání celého PS pro potřeby dalšího rozvoje a podpory

7 Evaluace/AUTOEVALUACE AUTOEVALUACE jako AUTOREGULAČNÍ MECHANIZMUS vlastní pedagogické práce školy zaměřený vyhodnocování a vyhodnocení: ☺ PROCESU edukace a jeho výsledků v rámci školy ☺ PODMÍNEK edukace ☺ OBSAHU edukace ☺ dosažených CÍLŮ Prostřednictvím systematického shromažďování informací, jejich analýz, vyhodnocování a porovnávání s kritérii (RVP a svými v ŠVP) ZÍSKÁVAT cílově a cíleně ZPĚTNOU VAZBU.

8 Evaluace/AUTOEVALUACE AUTOEVALUACE jako proces SEBEREFLEXE se stává VÝCHODISKEM pro  PLÁNOVÁNÍ a DALŠÍ ROZVOJ a také  MOTIVACI ZABÝVAT SE ZLEPŠOVÁNÍM KVALITY

9 Evaluace/AUTOEVALUACE AUTOEVALUACE umožňuje: AUTOEVALUACE umožňuje: ☼ tvořit nástroje vedoucí k jejímu vývoji a vývoji ☼ vyjasňovat a usnadňovat rozhodovací procesy ☼ posilovat vzájemnou důvěru všech jejích aktérů ☼ utvářet a rozvíjet pozitivní pracovní kulturu ☼ stát se otevřenou a respektovanou výchovně vzdělávací institucí s jasnými představami o smyslu své existence

10 Evaluace/AUTOEVALUACE PŘEDPOKLADY pro úspěšnost AUTOEVALUACE: AUTOEVALUACI CHTÍT VYTVOŘIT pro ni ve škole KONSTRUKTIVNÍ ATMOSFÉRU

11 EVALUACE/autoevaluace – EVALUACE/autoevaluace – Průcha, J., Pedagogická evaluace CÍLEM EVALUACE je poskytovat hodnotící informace o celé pedagogické realitě, tzn. EVALUACI VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ VZDĚLÁVACÍCH INSTITUCÍ (škol vč. alternativních) EDUKAČNÍHO PROSTŘEDÍ VÝUKY ( VVP) VZDĚLÁVACÍHO SYSTÉMU - na základě indikátorů PEDAGOGICKÉHO VÝZKUMU VZDĚLÁVACÍCH VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVACÍCH EFEKTŮ