Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Co může být tohle? Dá se to nějak popsat? Co k tomu říct?
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Integrita bezúhonnost
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
Víra: pomoc nebo zátěž? Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS JEP.
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu Nový zákon Fundamentální teologie,
Ostrava Lukáš 18 7Což teprve Bůh! Nezjedná on právo svým vyvoleným, kteří k němu dnem i nocí volají, i když jim s pomocí prodlévá? 8 Ujišťuji.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Jsem přijat(a) za vlastní(ho). Způsoby chápání křesťanství Křesťanství zákona (povinností, řádu) Křesťanství akce, výkonu a pojistky.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
Vím, že Pán můj o mě péči má, je dobrý k nám, je dobrý k nám. Na všech cestách on mě chrání sám, on též mé srdce zná.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
2. ZDROJ JEŽÍŠOVY MODLITBY: LÁSKYPLNÝ VZTAH K OTCI. DVANÁCTILETÝ JEŽÍŠ V CHRÁMĚ.
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Je zbožnost cool? ZAJÍMAVÁ ZÁBAVNÁ PŘITAŽLIVÁ. Jak lidé kolem nás vidí zbožnost? Je to něco společného s Bohem Je to nuda Nejspíš to nemá žádný praktický.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
1. Já chtěl bych, Bože můj, mít srdce plné síly, | když slyším pozvání, ať za tebou se dám. | Však bojím se, že hřích mi bude příliš milý | a touhu po.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
Motivace křesťanského jednání
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
Odpuštění a smíření 4 teze. 1. Proces smíření začíná u oběti cílem je obnovit lidskou důstojnost oběti, kterou viník poničil cílem je obnovit lidskou.
Upozorňujeme, že se šíří nový virus... CNN. JEDINÝ ČLOVĚK HO DOKÁŽE ODEVZDAT MILIÓNŮM, PROTOŽE SE PŘENÁŠÍ OHROMNĚ RYCHLE Z JEDNÉ OSOBY NA DRUHOU.
vyjadřují skryté dění při liturgii. Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
1. Mám v nebi Otce a dobrého Pána, on sám lidské strachy a bolesti zná. On dává mi sílu hned každého rána a já šťasten jdu, kam mne Pán posílá. Já mám.
Ref.: Nám, Pane, dal jsi Slovo své, Ducha svého dej nám též.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Spirituální teologie 6. OSTŘÍ NOŽE: VĚDĚT A NEVĚDĚT.
Spirituální teologie 8. ODMÍTANÁ HOSTINA. Úvod Ústředním tématem Bible je milost, jinak většinu textů nepochopíme Prvním biblickým obrazem této skutečnosti.
Spirituální teologie 2. KDO JSME?. Stvořeni k obrazu a podobě Boží  Gn 1,27  Naší podstatou je prvotní požehnání  Bible se snaží ukázat jednotu mezi.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Spirituální teologie 10. VZÁJEMNÉ PŘEBÝVÁNÍ. Úvod „Vy však buďte dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.“ „Buďte velkorysí a milosrdní k druhým,
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
SPIRITUÁLNÍ PROJEVY V KULTUŘE MLÁDEŽE
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
Náboženství a fanatismus
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Občanská nauka Tematický okruh:
Poznání Boží vůle.
Fundament a jeho strukturace
Karmelitánský Řád.
Základní filozofické otázky
Jak se dívat na mystiku? KSV/RM Ruští mystikové Pavel Ambros
Sociální práce a spiritualita
Transkript prezentace:

Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC

Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují násilného Boha a vytvářejí si ho?  Nebo je Bůh Bible násilný a legitimizuje násilné dějiny?  Dominantní hierarchie potřebuje dualistické myšlení  Napoleon: „Jenom duchovní lidé jsou schopni věci skutečně měnit, my je jenom přeskupujeme.“  Duchovní moc je schopnost ovlivnit ostatní jen prostřednictvím vlastního bytí, jen tím, čím sám jsem. To je pro spiritualitu podstatné.

Bůh udává tón  Bez zkušenosti s bezpodmínečně milujícím Bohem nebudeme důvěřovat žádné duchovní moci  Biblické postavy jsou vždy svým způsobem neschopné, bez-mocné, jen proto, aby se mohly nechat milovat Bohem  Dno, outsider, okraj – v Bibli privilegované pozice  Tajemství odevzdání se a důvěry

Neplodné ženy a odvržení synové  Téma neplodných žen v Bibli – milost  Ne scénář vítězů, nýbrž scénář života  Proměna jako celoživotní záležitost milosti

Žalmy  Vysoká úroveň duchovního vědomí a různé stupně víry  Žalmy orientace – dezorientace – znovu nabyté orientace  Pravá transcendence vždy zahrnuje i předchozí stupně

Dobrá moc  Moc není ze své podstaty špatná, je tak označován i Duch svatý  Boží přebývání v člověku prostřednictvím Ducha – to odlišuje autentickou křesťanskou spiritualitu od ostatních spiritualit  Bible ukazuje paradox moci; máme-li skutečnou moc, nepotřebujeme ji vystavovat na obdiv  Náboženství je především pro ty, kdo se bojí pekla; spiritualita začíná mít smysl pro ty, kdo peklem prošli  Moudrost se ukáže a projeví v tom, jak dokážeme nakládat se svou bolestí

Rituály přechodu  Ponížení jako privilegovaná cesta poznání  Služba jako profese, ne jako pokorná služba

Architektonická teologie  Podoba jeruzalémského chrámu  Ježíš jako kritik všech vládnoucích a uzavřených systémů  Svobodný úhel pohledu, který dává Bible