Ústavní základy ochrany životního prostředí 18. 3. 2009 JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

Občanské právo - zásady
Veřejná moc a veřejná správa
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
JUDr. Martina Burachovičová
Ochrana práv ve veřejné správě
Základy veřejné správy
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Ochrana práv ve veřejné správě
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Česká republika Demokratický stát.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
VY_32_INOVACE_SVF32360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Všeobecná deklarace lidských práv
Kontrola veřejné správy I.
Územní samospráva Kraje
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Účast veřejnosti na veřejné správě 17. února 2010.
Právo životního prostředí ZS 2005/2006
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Vlčková.
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Ochrana půdy a lesa.
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
PRÁVO Právní odvětví Ing. Lenka Dobešová- Právní nauka, Právo.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy: Základní škola Městec Králové
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
BEP302Zk Veřejná správa v ČR a v Evropě Základní orientace v právu a úvod do studia veřejné správy. Místo veřejné správy v systému veřejné moci ve státě.
Práva a svobody a veřejná moc
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Záruky zákonnosti ve veřejné správě
Obecně o veřejné správě
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Právní problematika břehových porostů
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.

Přednáška Obsah  Ústavní základy obecně  Ústavní základy ochrany ŽP  Právo na příznivé životní prostředí Zkouška z PŽP Otázka č. 8

Ústavní základy  Co je to ústava?  Jaký je její význam?  Co jsou to ústavní základy?

Ústavní základy ochrany ŽP Ústava ČR  preambule  čl. 7  čl. 10, 10a, 49  Hlava II. (moc zákonodárná)  Hlava III. (moc výkonná)  Hlava IV. (moc soudní)  Hlava VII. (územní samospráva)

Specifické ústavní základy  Preambule – odhodlání společně střežit a rozvíjet zděděné přírodní a kulturní, hmotné a duchovní bohatství  Čl. 7 – Stát dbá o šetrné zacházení s přírodními zdroji a ochranu přírodního bohatství. → princip odpovědnosti státu

Obecné ústavní základy  Čl. 10, 10a, 49  PŽP významně ovlivněno závazky vyplývajícími z MS a z členství ČR v EU  Kategorizace MS:  vládní, resortní v. parlamentní (prezidentské)  běžné v. MS o lidských právech  samovykonatelné (self-executing)

ParlamentSoudy Vláda Ministerstva samospráva státní správa Dělba moci v ČR

Ústavní základy ochrany ŽP LZPS  Čl. 6 (Právo na život)  Čl. 11 (Vlastnické právo)  Čl (Politická práva)  Čl. 35 (Právo na příznivé ŽP)  Čl. 36 (Právo na soudní ochranu)

Právo shromažďovací Svoboda projevu  ochrana ŽP a veřejného zdraví je častým důvodem pro realizaci těchto práv  politický tlak ve spojení s medializací

Právo sdružovací  nejčastější formou je občanské sdružení  zákon č. 83/1990 Sb.  registrace na MV ČR  účel OS – účast ve správních řízeních  zákon č. 114/1992 Sb.  zákon č. 254/2001 Sb.

Petiční právo  Čl. 18 LZPS  Zákon č. 84/1990 Sb.  Jednotlivec nebo skupina  Státním orgánům nebo orgánům ÚS  Povinnost petici přijmout, ale ne jí vyhovět  I.ÚS 21/94, II. ÚS 20/98

Právo na příznivé ŽP

 Podmínky vzniku tohoto práva:  závažná devastace ŽP, která ohrožuje existenci lidstva  společenské, kulturní, ústavní a mezinárodněprávní podmínky pro realizaci tohoto práva

Právo na příznivé ŽP  čl. 35 odst. 1 LZPS  hospodářská, sociální a kulturní práva  subjekt: „každý“  příznivé ŽP  pozor na čl. 41 odst. 1 LZPS

Právo na příznivé ŽP Judikatura  I. ÚS 282/97  III. ÚS 70/97  Pl. ÚS 17/1995  SJS 619/ A 95/94  SJS 192/ A 100/2001  SJS 379/ A 139/2001  Guerrová a další v. Itálie (ESLP)

I. ÚS 282/97  Čl. 35 LZPS nelze vztahovat na PO  práva vztahující se k ŽP přísluší pouze FO, jelikož se jedná o biologické organismy, které - na rozdíl od PO - podléhají eventuálním negativním vlivům životního prostředí.

Guerrová a další v. Itálie (ESLP)  Porušení čl. 8 EÚLP (právo na respektování rodinného a soukromého života)  ESLP: Vážné zásahy do životního prostředí mohou mít dopad na blaho osob a mohou je zbavit možnosti pokojného užívání obydlí, čímž poškozují jejich rodinný a soukromý život.  Žalovaný stát neposkytnutím informací o možných rizicích porušil svůj závazek zajistit občanům právo na respektování soukromého a rodinného života

Právo na informace o ŽP  čl. 35 odst. 2 LZPS  Pozor na čl. 41 odst. 1 LZPS  zákon o právu na informace o ŽP  informace o ŽP

Odpovědnost za ŽP  čl. 35 odst. 3 LZPS Při výkonu svých práv nikdo nesmí ohrožovat ani poškozovat ŽP, přírodní zdroje, druhové bohatství přírody a kulturní památky nad míru stanovenou zákonem.  čl. 11 odst. 3 LZPS Vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Jeho výkon nesmí poškozovat lidské zdraví, přírodu a ŽP nad míru stanovenou zákonem.