Roční produkce VEP ve skupině ČEZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické požadavky na výrobky
Advertisements

Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Správní právo Pojem správního práva.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
Technické požadavky na výrobky
Volný pohyb zboží Technické požadavky na výrobky.
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon č. 100/2001 Sb. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v zákoně vymezené záměry.
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Podzimní SETKÁNÍ TĚŽAŘŮ 13. listopadu 2013, Hotel Jezerka
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Podpora EVVO v rámci globálních grantů OPVK Ústeckého kraje Praha,
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Elektronická publikace
DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání Gremiální porada
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
Odstranění sedimentů z návesního rybníka v obci Zvěstov vypracoval: Jirka Račanský.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Právní režim nakládání s odpady
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Průkazy energetické náročnosti budov Novela zákona č.406/2000 Sb, o hospodaření energií Resort školství Setkání ředitelů škol Oddělení sekretariát.
Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.
Předcházení vzniku odpadů v silničním stavitelství Konference Předcházení vzniku odpadů ČVUT v Praze.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Plzeň
Aktuální legislativní požadavky na využití odpadů a dalších materiálů při sanaci vytěžených prostor Ing. Daniel Bubák, Ph.D. G E T s.r.o. JARNÍ SETKÁNÍ.
STUDIE NAKLÁDÁNÍ S BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÝMI ODPADY VE MĚSTĚ VSETÍN.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vodohospodářské aktuality
Prokazování shody, certifikace
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Odbor životního prostředí MHMP
Využití Vedlejších energetických produktů
Stavební právo.
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Elektronická komunikace při zadávání veřejných zakázek Mgr. Jakub Váňa
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
Transkript prezentace:

Praktické zkušenosti s využíváním stavebních výrobků z VEP

Roční produkce VEP ve skupině ČEZ ČEZ je absolutně největším producentem VEP a jeho celková roční produkce v rámci klasické energetiky – 9 mil tun/rok z toho cca 0,8 mil tun/rok (cca 9%) uplatnění na externím trhu ve stavebnictví jako přísada do stavebních hmot (především do betonu, cementu a pórobetonu) více než 90% využíváno pro rekultivace, stavby a sanace vytěžených a výsypkových prostorů povrchových dolů Roční produkce VEP Skupiny ČEZ: Popílek 6,0 mil tun/rok Struska a škvára 1,3 mil tun/rok Energosádrovec a SDA produkt 1,7 mil tun/rok

Cíle skupiny ČEZ Cíle Skupiny ČEZ v oblasti nakládání s VEP: nenakládat s VEP v režimu odpadu maximalizovat prodej VEP na externím trhu zajistit využití VEP jako certifikovaných stavebních výrobků iniciovat diskusi o zákonné povinnosti využívání VEP při rekultivaci vytěžených prostor a při dopravních stavbách v rámci celé ČR Význam komplexního řešení dané problematiky VEP dokládá i celkový objem doposud vynaložených finančních prostředků skupiny ČEZ: Celkové náklady za registraci dle Nařízení (ES) č.1907/2006 (REACH) jsou k dnešnímu dni - 107 mil. Kč roční náklady na certifikaci a dohledy nad systémem řízení výroby se pohybují kolem 6,5 mil. Kč

Nově nastavená pravidla procesu posuzování shody dle aktualizovaného Technického návodu TN 09.12 výrobek „Popílek a směsi s popílkem pro zásypy a násypy pro stavby mimo pozemních komunikací“ certifikovaný výrobek je využíván v 6 lokalitách z celkových 12 provozovaných lokalit Skupiny ČEZ vymezení způsobu použití tohoto výrobku je podmíněno zpracováním hydrogeologického posudku za přesně definovaných podmínek (podle vyhl. MŽP 294/2005 o podmínkách ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu)  vydaný certifikát má platnost pouze pro konkrétní lokalitu vypracování nového hydrogeologického posudku a následná re-certifikace proběhla již ve všech lokalitách, v lokalitě Trmice (TTR), Hodonín (EHO), Tušimice (ETU), Poříčí (EPO), Vítkovice (TVI) a Prunéřov (EPR).

ZÁVĚR legislativní prostředí pro nakládání s VEP je nestabilní a významně mezioborové kromě obecně platných právních předpisů – zákona o posuzován vlivů na životní prostředí a stavebního zákona se na jednotlivých lokalitách uplatňuje legislativa vodního hospodářství, odpadového hospodářství, ochrany ovzduší, výrobková legislativa, legislativa REACH, mnohdy i horní zákon a zákon o ochraně přírody a krajiny (je toho moc a řada si odporuje) nejednotný pohled na nakládání s VEP zejména ze strany orgánů státní správy a to i v rámci jednotlivých krajských úřadů (nejhorší je legislativa ŘSD – TKP 18 Technické kvalitativní podmínky ŘSD Beton pro konstrukce ) přestože jsou produkty certifikovány jako stavební výrobky dle platných právních předpisů, jsou jejich producentům často ukládány povinnosti vyplývající zejména z právních předpisů pro odpady např. splnění podmínek pro ukládání odpadů na skládky a jejich využívání na povrchu terénu dle vyhlášky č. 294/2005 Sb.

Děkuji za pozornost