Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Národní souvislosti Ing. arch. Iva Svobodová Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s.
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
Lisabonská strategie a maďarská politika zaměstnanosti László Kordás 29. duben 2006 Balatongyörök.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Evropský sociální fond v ČR
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
Celoživotní učení a Evropský sociální fond Barbora Hošková MŠMT ČR Betlémská kaple, Praha 30.října 2003.
Finanční zdroje EU Zdroje čerpání finančních prostředků z EU pro ČR v programovém období :  strukturální fondy  Fond soudržnosti (Kohezní fond)
Fondy EU.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální politika
Financování rozvojových projektů Evropské zdroje a financování rozvojových projektů v rámci ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Jihlava, 18. června 2007.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
1 VŠFS – KS LS 2006/2007 Konzultace Strukturální fondy EU.
FONDY EU Programové období
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální politika EU Vědomé zásahy regulativní povahy do autonomního fungování tržních sil Cíl: –Dosáhnout strukturálních změn, které by trh sám vytvořil.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Politika zaměstnanosti a její naplňování prostřednictvím ESF se zaměřením na Cíl 1 KONVERGENCE Autor: Mindlová Lenka Jihočeská univerzita v ČB
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Závěrečná konference OPPA a OPPK PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
PŘÍPRAVA PROJEKTŮ NA SŠ Autor: Jana Bartoňová.  Fondy EU  Programové období  OP VK  Zkušenosti s projekty v OPVK +dokumenty  Benefit7  Programové.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Politika pracovního trhu
Regionální politika EU v období
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
Sociální zabezpečení v EU
Strategie sociálního začleňování ve vybraných oblastech
Předvstupní podpora Agenda 2000 – 2006 a její plnění v ČR
SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými
Ing. Oldřich Vlasák Hradec Králové, 9. března 2006
Ing. Jan Šild, Mgr. Michal Bajer, HOPE-E.S., v.o.s.
Transkript prezentace:

Regulace nezaměstnanosti

Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová devalvace  Regulace nabídky práce  Exit strategie  Dovolené (leaves)  Další nástroje

 Liberálnější přístupy  Nezaměstnanost – strukturální  Deregulace  Zvýšení incentiv k práci  Zlepšení flexibility pracovní síly

Současné trendy

Důraz na APZ a aktivaci nezaměstnaných  Důraz na APZ doprovázen transformací pasivní složky  Zvyšování rozsahu APZ  Podíl nezaměstnaných zařazených do programu APZ  Výdaje na APZ

Vývoj výdajů na APZ v zemích Evropské unie

Vývoj struktury APZ v zemích EU v letech

Workfare  Charakteristiky  Pracovní náplň  Donucení  Cíle  Prevence vzniku ‚kultury závislosti‘  Prevence sociálního vyloučení  Přístupy  Orientace na individuální selhání  Rozvoj lidského kapitálu a flexibility

Kvalita práce  Trh práce a sociální inkluze  Dimenze kvality práce:  Přístup ke vzdělávání, pracovnímu výcviku a osobnostnímu rozvoji  Bezpečnost práce a ochrana před zdravotními riziky  Organizace práce a pracovní doba  Finanční ohodnocení  Stabilita, jistota zaměstnání  A další

Přístup ke vzdělávání, pracovnímu výcviku a osobnostnímu rozvoji  Vazba na flexibilitu a zaměstnatelnost  Vazba na kvalitu života  Nerovnost v přístupu k výcviku a vzdělávání

Trendy ve vývoji APZ v ČR

Období  Snižování výdajů na APZ  ‚zpasívňování‘politiky zaměstnanosti  Pokles počtu osob zařazených do programů APZ  Důraz na rekvalifikace a veřejně prospěšné práce

Období  Do roku 2001 expanze APZ v ČR – ‚aktivace‘ politiky zaměstnanosti  2002 – 2003 útlum APZ  po roku 2003 navázání na pozitivní trend  Rok 2004  nový zákon o zaměstnanosti  APZ 2004 – 2006  Vstup do EU – přístup ke strukturálním fondům a Fondu soudržnosti

Financování programů prostřednictvím prostředků EU  Cíle politiky hospodářské a sociální soudržnosti EU  Cíl 1: Podpora rozvoje zaostávajících regionů  Cíl 2: Podpora oblastí potýkajících se s restrukturalizací  Cíl 3: Podpora politiky zaměstnanosti a vzdělávání

 Naplňování cílů probíhá prostřednictvím:  Strukturálních fondů  Fondu soudržnosti  Dalších nástrojů (Iniciativy Společenství ad.)  Strukturální fondy:  Evropský fond regionálního rozvoje (ERDF)  Evropský sociální fond (ESF)  Evropský zemědělský podpůrný a záruční fond (EAGGF)  Finanční nástroj pro podporu rybolovu (FIFG)

 Předvstupní nástroje (fondy Phare, ISPA, program SAPARD)  Phare 2003  cíle: Podpora míry zaměstnanosti v regionech Dokončení a testování struktur pro realizaci opatření OP RLZ  Operační program Rozvoj lidských zdrojů  Nástroj politiky zaměstnanosti a čerpání z ESF v regionech  Cíl: zaměstnanost, sociální integrace a konkurenceschopnost  4 priority: APZ, Sociální integrace a rovnost příležitostí, Rozvoj celoživotního učení, Adaptabilita a podnikání

 JPD (Jednotné programové dokumenty)  Praha, Cíl 2 a Cíl 3  Iniciativy Společenství  EQUAL  Nástroj boje proti diskriminaci a nerovnostem na trhu práce v EU  První kolo (2001) – Phare  Druhé kolo (2004) - ESF