Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_287 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Charakteristika a složení hovězího masa Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: 21. 09. 2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci se naučí a upevní si základní poznatky o charakteristice hovězího masa, obsahu živin…
Charakteristika a složení hovězího masa. Charakteristika hovězího masa: Maso získáváme z jalovic, krav, býků a volů. Hovězí maso řadíme mezi masa jatečních zvířat. Má cihlovou až červenohnědou barvu, jemná vlákna a je rovnoměrně prorostlé tukem. Patří k biologicky nejhodnotnějším druhům masa. Nejlepší maso pochází z 3-6 let starých volů. Maso z býků je hrubě vláknité, houževnaté a obsahuje málo tuku. Maso z krav, zejména starých, má tužší, hrubě vláknitou svalovinu s méně vyvinutou tukovou tkání a bývá cítit po mléce. Tuk se nazývá lůj, Maso vykastrovaných kusů je rovnoměrně prorostlé tukem - mramorování
Charakteristika a složení hovězího masa. Složení hovězího masa: Obrázek č. 1 Voda 57 - 75% Bílkoviny 18 - 20% Tuky 3 - 25% Sacharidy – minimální množství - glykogen v játrech Vitamíny - A, skupiny B, PP Minerální látky - P, Na, K, Ca, Fe - vnitřnosti obsahují více než maso.
VY_32_INOVACE_NAV_287_pracovní_list Doplň chybějící text: Maso získáváme z …………….;……………;………. a ………….; Hovězí maso řadíme mezi masa ………………. ………………..; Má cihlovou až červenohnědou …………; jemná …………. a je rovnoměrně prorostlé ………………; Patří k biologicky ……………………… druhům ………………; Nejlepší maso pochází z.... až .....let starých volů. Maso z ………… je hrubě vláknité, houževnaté a obsahuje málo …………….; Maso z ……………., zejména starých, má tužší, hrubě vláknitou …………….. s méně vyvinutou tukovou tkání a bývá cítit po ………….; ……….. se nazývá lůj, Maso …………………. kusů je rovnoměrně prorostlé tukem nazýváme ……………….. ;
VY_32_INOVACE_NAV_287_pracovní_list_řešení Charakteristika hovězího masa: Maso získáváme z jalovic, krav, býků a volů. Hovězí maso řadíme mezi masa jatečních zvířat. Má cihlovou až červenohnědou barvu, jemná vlákna a je rovnoměrně prorostlé tukem. Patří k biologicky nejhodnotnějším druhům masa. Nejlepší maso pochází z 3-6 let starých volů. Maso z býků je hrubě vláknité, houževnaté a obsahuje málo tuku. Maso z krav, zejména starých, má tužší, hrubě vláknitou svalovinu s méně vyvinutou tukovou tkání a bývá cítit po mléce. Tuk se nazývá lůj, Maso vykastrovaných kusů je rovnoměrně prorostlé tukem nazýváme mramorování
Použité zdroje. http://cs.wikipedia.org/wiki/Hov%C4%9Bz%C3% AD_maso#Slo.C5.BEen.C3.AD_hov.C4.9Bz.C3.A Dho_masa Obrázek č. 1 - http://www.nakupdomu.cz/editor/image/eshop_pr oducts/image_m_8434.jpg Obrázek stažen 21. září 2012