Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost  Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_2.3.13 Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová Datum, období kdy byl vytvořen:  Název práce: Býložravci Předmět, pro který je VM určen: Člověk a jeho svět  Ročník, pro který je VM určen: Třetí  Časová dotace: 1 hodina  Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma: Živá příroda – Živočichové, Býložravci Metodický list, anotace- výstižný popis způsobu použití VM ve výuce: Prezentace je určena jako úvodní seznámení s touto skupinou. Učitel si připraví výklad, žáci doplňují svými zkušenostmi a znalostmi. Pomůcky: prezentace

2 BÝLOŽRAVCI

3 BÝLOŽRAVCI Býložravci se živí rostlinami.

4 BÝLOŽRAVCI Tur domácí - sudokopytnatý savec celosvětově chovaný pro hospodářský užitek. Vedle prasete je jedním z nejužitečnějších chovných zvířat. Samice se nazývá kráva, samec býk. Vykastrovaný býk se označuje slovem vůl. Vůl je méně agresivní, snáze ovladatelný. Mládě se nazývá tele. Kráva, která ještě nerodila, je jalovice. V zemědělství se využívá pro maso, mléko, ale i jako pracovní síla při tahání nákladů. Maso z tura domácího se nazývá hovězí, z mláďat se nazývá telecí. Své využití také najde hovězí kůže (kožené oblečení, boty), kosti (mýdla, kostní moučka).

5 BÝLOŽRAVCI Husa domácí - se chová pro maso, vejce a peří už od starověku. Koza domácí - Samice se nazývá koza, samec kozel. Vykastrovaný kozel se označuje slovem hňup, hňup je méně agresivní, maso hňupů má slabší specifický zápach. Mládě se nazývá kůzle. Tisíce let byly kozy chovány pro jejich mléko, maso, srst a kůži. Zajíc polní - Je býložravý, přes léto požírá zejména různé byliny, zbytky plodin po sklizni, přes zimu okusuje i větve a na jaře vyhledává také mladé pupeny. Své území si značkuje sekretem. Mezi jeho přirozené predátory patří zejména orli a masožraví dravci, např. lišky nebo vlci.

6

7

8

9 BÝLOŽRAVCI Mandelinka - je nebezpečný škůdce, který může značně snížit výnosy bramborového pole. Větší množství brouků může rostlinám zcela zničit veškeré listy. Vedle brambor navíc mohou napadat i rajčata a některé domácí rostliny. Saranče - dorůstá velikosti kolem 40mm. Tělo je ze stran zploštělé a jsou většinou hnědé, hnědozelené až zelenavé. Tykadla jsou relativně krátká. Saranče se většinou pohybuje pomalou chůzí, v případě nebezpečí je schopna podniknout dlouhý skok, v krajním případě odlétne, ne však daleko. Obývají nejčastěji louky, stepi, okraj lesa, paseky i zahrady. Většinou se zdržují v trávě. Nejčilejší jsou za slunečních dnů v létě a časném podzimu.

10

11

12

13

14

15

16

17

18 Zdroje: Neocitovaná obrazová díla byla použita z knihoven Microsoft Word 2003 a


Stáhnout ppt "Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová"

Podobné prezentace


Reklamy Google