Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zemědělství světa.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zemědělství světa."— Transkript prezentace:

1 Zemědělství světa

2 Zemědělské plochy - Země = 149 mil. km, využití pro zemědělství = 39% plochy Nejvíce orné půdy má Evropa – 25% celkové plochy. Lesy nepatří do zemědělské půdy.

3 Rostlina výroba Jedná se o robustní trávy dorůstající výšky nejčastěji 0,5-6 m. Většinou jsou jednoleté, ale některé divoké druhy jsou vytrvalé. Listy jsou přisedlé, střídavé, dvouřadě uspořádané, s listovými pochvami a souběžnou žilnatinou. Čepele jsou ploché a asi 2-12 cm široké, na bázi čepele je membránovitý jazýček. Květy jsou jednopohlavné a většinou jsou odděleny do samičích a samčích květenství, řidčeji u divokých taxonů mohou být květenství zčásti oboupohlavné. Samčí květenství je vrcholová lata klásků, někdy je interpretováno jako několik hroznů vyrážející z hlavní osy . Samčí klásky jsou uspořádány v párech, kdy jeden klásek je stopkatý a druhý přisedlý a každý klásek obsahuje 2 květy

4 Živočišní produkt Kráva je sudokopytnatý savec celosvětově chovaný pro hospodářský užitek. Vedleprasete je jedním z nejužitečnějších chovných zvířat. Samice se nazývá kráva, samec býk. Vykastrovaný býk se označuje slovemvůl, vůl je méně agresivní, snáze ovladatelný. Mládě se nazývá tele Mléko je produkt mléčných žláz samic savců. Mléko je základním zdrojem výživy hlavně pro mláďata, která z tzv. „mleziva“ získávají potřebné protilátky a vitamíny pro upevnění své imunity. Savci konzumují mléko až do doby, dokud nejsou schopni trávit pevnou stravu 

5 Chov dobytka Honová pastva je kombinací pastvy oplůtkové a volné. Pastevní plocha je rozdělena na 2 až 3 oplůtky (hony). V závislosti na intenzitě růstu travního porostu je možné počátkem vegetačního období získat dostatek konzervované píce pro zimní období. Zároveň je po celé pastevní období pro zvířata k dispozici nejenom obrůstající mladá tráva, ale také porost ve starší vývojové fázi. Trendem současné doby jsou vzdušné a prosvětlené stáje s volným ustájením zvířat. Vhodně zvolená technologie se velmi výrazně podílí na celkovém welfare zvířat a významně se odráží v ekonomice celého chovu. Vhodná technologie je taková, která zvířatům poskytuje dostatečný komfort, minimalizuje nebo zranění a zároveň umožňuje dobrou produktivitu práce.

6 Farmy V zemědělských podnicích (družstvech) se zaměřením na živočišnou produkci se chovají zvířata jednoho druhu (zpravidla i stejného plemene. Pokud se v rámci podniku chová více druhů zvířat, děje se to obvykle ve vícero budovách (jako drůbežárna, vepřín, kravín, hřebčín a podobně), většinou ve specializovaných chovech.

7


Stáhnout ppt "Zemědělství světa."

Podobné prezentace


Reklamy Google