Osvobozené divadlo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ČJ. 8.07_Jan Werich, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Advertisements

OSVOBOZENÉ DIVADLO.
Meziválečné české divadlo
Mgr. Lenka Venclová 8. ročník
Meziválečné české divadlo
Osvobozené divadlo.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Orchestr Glenna Millera
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_ČJ _ Osvobozené divadlo Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Populární hudba v letech
Umění a kultura za 1. republiky
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
OSVOBOZENÉ DIVADLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
FIMFÁRUM.
Jan Werich Jiří Voskovec
OSVOBOZENÉ DIVADLO Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
ČESKÉ DRAMA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Devětsil Mgr. Lucie Rusová
Identifikátor materiálu: EU –
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
VY_32_INOVACE_3D.9.01 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Jiří Voskovec.
Jiří Voskovec, jan werich
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Osvobozené divadlo I Mgr. Lucie Rusová
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
Avantgardní divadlo Střední odborná škola Otrokovice
Osvobozené divadlo 9. ročník.
Jiří Voskovec Jméno: Jiří Wachsmann * 19.červa 1905 na Sázavě † 1.července 1981 v USA Byl český herec, spisovatel, dramatik a textař Účinkoval v osvobozeném.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Divadlo zaujímalo za I. světové války významné postavení – Národní divadlo a Městské divadlo na Vinohradech mělo vynikající dramatiky a režiséry Národní.
*6. února 1905 Praha †31.října 1980 Praha český filmový a divadelní herec, dra- matik, filmový scenárista, spisovatel.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ČÁST WERICHOVY DVOJROLE PENÍZE NEBO … WERICHOVO JMÉNO PUDR A … … POCKET.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): ČESKÉ DRAMA Název sady:Literatura 1. pol. 20. stol. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _15 Osobnosti prvorepublikového divadla a filmu.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.8 Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/07 Název materiálu: Osvobozené divadlo Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ
Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR
& Osvobozené divadlo Semafor
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Jan Werich Monika Kupková.
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Jan Werich a Jiří Voskovec (1905 – 1980) ( )
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Spisovatelé a ilustrátoři
Divadlo mezi válkami.
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16
VY_32_INOVACE_62_Osvobozené divadlo
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Umění a kultura Jan Werich a Jiří Voskovec
Transkript prezentace:

Osvobozené divadlo

Osvobozené divadlo pražská avantgardní scéna založeno ve 20. letech 20. stol. jako divadelní sekce Devětsilu první představení v režii Jiřího Frejky → hra nepochopena zlomový rok 1927 Umělecká beseda na Malé Straně režisér Jindřich Honzl herci Jan Wericha a Jiří Voskovec, hudebník Jaroslav Ježek roku 1938 byla divadlu odňata koncese a V+W odcestovali do USA po 2. světové válce se oba herci pokusili divadlo obnovit, ale politická situace jim neumožnila vrátit se k původnímu trendu Jan Werich navázal na tradici Osvobozeného divadla po vytvoření dvojice s Miroslavem Horníčkem

Osvobozené divadlo - hry 20. léta 20. stol. Vest Pocket revue Malá kapesní revue první představení V+W ovlivněno poetismem → sled dramatických, hudebních a tanečních čísel 19 obrazů revue se střídá na scéně a předscéně, aby se mohly vyměnit kulisy jednotlivé obrazy mohly stát samostatně, navzájem je spojovala jednoduchá dějová linie

Osvobozené divadlo - hry 30. léta 20. stol. divadlo přestěhováno do divadelního sálu paláce U Nováků období politické a sociální satiry kritika hospodářské krize, varování před rostoucím fašismem použití forbíny - intelektuální dialogy vedené na předscéně, které byly zčásti improvizované → reakce na aktuální politické, sociální a kulturní události

Osvobozené divadlo - hry Caesar hra o stárnoucím a přihlouplém muži, který touží po válce postava Caesara má rysy italského diktátora Benita Mussoliniho poukazuje na nebezpečí fašismu, informuje o nedostatcích demokracie

Osvobozené divadlo - hry Osel a stín satirická hra, která kritizuje byrokracii, úřady varování před vůdci, kteří jsou schopni s lidmi manipulovat → konkrétně jmenováni Hitler a Mussolini (Hippodromos, Kontokorentos) Písně: Civilizace, Bůh suď

Osvobozené divadlo - hry Kat a blázen satirická fantazie o deseti obrazech hra o původu diktátora představení často narušována útoky fašistů

Osvobozené divadlo - hry Balada z hadrů Rub a líc Pěst na oko

Osvobozené divadlo - hry Balada z hadrů alegorie na politickou a ekonomickou situaci pocta Villonovi, buřiči a svobodomyslnému člověku poukázání na shodné problémy Villonské éry a současnosti Rub a líc hra varuje před fašismem a válkou humor zde pomáhá odkrýt neblahý vývoj společnosti a varovat lidi fašismus označován za nakažlivou epidemii, která se rychle šíří → podoba s Čapkovou Bílou nemocí výzvy k boji proti fašismu → podoba s Čapkovou Matkou Pěst na oko poslední hra reakce na události roku 1938

Osvobozené divadlo - ukázka http://www.youtube.com/watch?v=Xi1TP7khjZk

Celovečerní filmy Pudr a benzin (1932, rež. Jindřich Honzl) Jeden z mála pramenů k poznání autentické podoby předscén (forbín) Ústřední písně: Ezop a brabenec, Nikdy nic nikdo nemá, Bugatti step)

Peníze nebo život (1932, rež. Jindřich Honzl) Hej rup! ( 1934, rež. Martin Frič, Václav Wasserman) U nás v Kocourkově (1934, rež. Miroslav Cikán) Svět patří nám (1937, rež. Martin Frič) Podle hry Rub a líc Varuje před nebezpečím fašistického puče

Písničky Nedílnou součástí divadelních her byla hudba a písně Jaroslava Ježka - geniálního klavíristy Tři strážníci (Skafandr, 1929) Tmavomodrý svět (Ostrov Dynamit, 1930) Bugatti step (Don Juan & comp., 1931) Pochod stoprocentních mužů (Golem, 1931) Nikdy nic nikdo nemá (Golem, 1931) Ezop a brabenec (Caesar, 1932)

Civilizace (Osel a stín, 1933) Klobouk ve křoví (Osel a stín, 1933) Svítá (Kat a blázen, 1934) Babička Mary (Panoptikum, 1935) David a Goliáš (Těžká Barbora, 1937) Život je jen náhoda (film Peníze nebo život, 1932)