AUTOEVALUACE KVALITA A EFEKTIVITA VÝUKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Vlastní hodnocení školy
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Autoevaluace školy a zřizovatel Má škola sdělovat výsledky autoevaluace svému zřizovateli?
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
Hodnocení školy zřizovatelem
Autoevaluace z pohledu České školní inspekce
Hodnocení škol a školských zařízení
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Vzájemná hospitační činnost
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
ČŠI a vlastní hodnocení školy
Vlastní hodnocení školy
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
„ VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY “ Základní škola, Liberec, Lesní 575/12
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Základní škola a Odborná škola Zbůch, V Sídlišti 349, Mgr. Milena Peteříková Konference projektu 11. listopadu 2009 Studijní a vědecká knihovna,
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Každá (základní) škola má mít přehled o svých vzdělávacích výsledcích.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Vlastní hodnocení školy
Základní škola a Mateřská škola Stařeč, okres Třebíč
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
vlastní hodnocení školy
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
AUTOEVALUACE ZŠ Olomouc, Mozartova 48
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Autoevaluace školy RNDr. Irena Přádná Gymnázium F. X. Šaldy Liberec 2007
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
IPN Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání Kvalita přípravy učitelů – podmínka pro udržení konkurenceschopnosti ČR Kašperské.
Hodnocení žáků. Zpráva OECD o hodnocení vzdělávání Česká republika 2012: Převládá sumativní hodnocení Velký důraz na známky Žáci jsou často zkoušeni ústně.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Personální řízení Podpora řízení a rozvoje lidských zdrojů ve školství.
Vlastní hodnocení školy KA 03/5 Metodická setkávání „Vzdělávací tržiště“ Mgr. Pavlína Karlová.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Šablony OP VVV a podpora nadání
Společenská odpovědnost a školy
Evaluace v mateřských školách
Základní vzdělávání a další …
Projekt Impuls / Seminář
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Projekt Impuls / Seminář
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Psychologie ve školní praxi - seminář
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB
Komplexní systém hodnocení
Evaluace v mateřských školách
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
První zkušenosti s evaluací
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

AUTOEVALUACE KVALITA A EFEKTIVITA VÝUKY Seminář PSY411

Co je to (auto)evaluace Proces získání podkladů pro rozhodnutí na úrovni školy Zjištění kvality práce školy označení míry (úrovně) nejakého stavu (např. „kvalita výuky angličtiny ve škole XY je vysoká/nízká“) vyjádření stavu, který je optimální, žádoucí, ideální, tedy a priori pozitivní (např. „je potřeba klást důraz na kvalitu výuky“) školský zákon – povinnost zveřejňovat výsledky autoevaluace ve výroční zprávě

Druhy evaluace Z hlediska hodnotitele Z hlediska účelu Externí (ČŠI… Kalibro, SCIO) Interní (autoevaluace – vychází z potřeb školy a je specifická Z hlediska účelu Sumativní (závěrečné, celkové hodnocení) Formativní (průběžné) Z hlediska interperetace Normativní (relace k ostatním – např. žebříčky škol) Kriteriální (relace k předem stanovenému kritériu – např. počet bodů) V současnosti je kladen důraz důraz na evaluaci interní, formativní a kriteriální (autoevaluace ;)

Autoevaluace ve škole Různé úrovně obecnosti, se kterými jste se už setkali Autoregulace ( např. styl učení, akademické aspirace…) Autoevaluace učitele (např. klima třídy) Autoevaluace skupiny předmětů Autoevaluace školy (např. klima školy)

Jak se pozná dobrá škola?

Postihující výsledky - např.: Řada možných kriterií Postihující výsledky - např.: Prospěch Procento přijatých na vyšší stupeň školy (…) Potihující proces Kvalita Efektivita

Model kvality školy

Model operacinalizace kvality

Operacionalizace kvality (legenda k předchozímu obrázku) (1) Vztah mezi vstupy a výstupy Např. testy znalostí na začátku a na konci výuky (2) Vztah mezi procesy a výstupy Nejčastější v ped. výzkumu; Procesy jsou efektivní (účinné), pokud vedou k požadovaným výsledkům (formulovaným podle cílů). (3) Vztah mezi zásadami a procesy Kvality procesu je definována jako soulad se zásadami (alternativní školy) (4) Vztah mezi cíli a výstupy v případě výuky prioritní zájem učitelů. Předpokládá důslednou operacionalizaci cílu tak, aby dříve, než budou realizovány procesy, bylo známo, jak bude vyhodnoceno jejich dosažení (úroveň výstupu) – srv. ECTS na MU (5) Vztah mezi cíli, výstupy a procesy – jedná se o sjednocení variant (2) a (4). (6) Vztah mezi skutečnými a dosažitelnými výstupy Dosud spíše nerealizováno (málo údajů). Benchmarking.

Kdo má autoevaluaci ve škole dělat? Někdo mimo školu, nechceme se s tím zabývat Autoevaluace „na klíč“ – řada firem, obchodníci s deštěm, skvělý byznis http://www.barvyskoly.cz/ http://www.scio.cz/skoly/mapa/info.asp Školní psycholog, nebo někdo ze školního poradenského centra Tým pracovníků školy, koordinátor autoevaluace superviduje procesy; školní psycholog spolupracuje

Stav autoevaluace na ZŠ a SŠ v ČR Závažnými zjištěními TZI ČŠI: „školy zpravidla nevyhodnocují výsledky vzhledem ke vzdělávacím programům, tedy neanalyzují efektivitu vzdělávacích strategií vzhledem ke stanoveným cílům; jen v menší míře se autoevaluační zjištění promítají do konkrétních opatření, do stanovování cílů, volby strategií, plánování rozvoje či podpory efektivních přístupů ve vyučování“ (ČŠI ČR 2005).

Vyhláška č. 15/2005, kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních zpráv a vlastního hodnocení školy Hlavní oblasti vlastního hodnocení školy jsou: podmínky ke vzdělávání, průběh vzdělávání, podpora školy žákům a studentům, spolupráce s rodiči, vliv vzájemných vztahů školy, žáků, rodičů a dalších osob na vzdělávání, výsledky vzdělávání žáků a studentů, řízení školy, kvalita personální práce, kvalita dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, úroveň výsledků práce školy, zejména vzhledem k podmínkám vzdělávání a ekonomickým zdrojům.

Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání a školských služeb ČŠI

Výhody autoevaluce Citlivost na specifika konkrétní školy (v porovnání s obecnými nástroji). Hodnotiteli jsou sami aktéři – zpětná vazba je důvěryhodnější. Tlačí ke komunikaci o škole (rozvíjí potenciál ke spolupráci – mezi učiteli, žáky, rodiči i zřizovatelem). Tlačí k formulování východisek i záměrů (co, kdy a proč). „Deprivatizace“ učitelského povolání (výuková aktivita a její výsledky může být objektem debaty; výsledky jsou veřejné)

Literatura Průcha, J. Pedagogická evaluace. Brno, MU CDVU, 1996. Starý, K. Autoevaluace školy. Praha, Národní ústav odborného vzdělávání 2005. 20 s. Studijní text autoevaluace školy vytvořený pro systémový projekt PILOT S - autoevaluace škol vzhledem k zavádění ŠVP. Dostupný z www: http://www.nuov.cz/uploads/Publikace/Zajistovani_kvality_OV/Autoevaluace_skoly.pdf Starý, K., Chvál, M. Kvalita a efektivita výuky: metodologické prístupy. In Janíková M. - Vlčková, K. a kol. Výzkum výuky: Tematické oblasti, výzkumné přístupy a metody. Brno: Paido 2009. VAŠŤATKOVÁ, J. Autoevaluace a benchmarking ve škole. Olomouc: Hanex, 2010. 117 s. ISBN 978-80-7409-029-5. LAZAROVÁ, B. - MAREŠ, J. Školní psycholog a procesy autoevaluace ve škole. In Valihorová, M., Kaliská, L.. Zdravá škola. 1. vyd. Banská Bystrica : UMB, 2010. s. 120-126. ISBN 978-80- 557-0111-0. Nástroje dostupné zdarma pro autoevaluaci: http://www.nuov.cz/ae/ http://www.nuov.cz/ae/literatura