Interpunkce v souvětí podřadném

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb CO JSME SE O NICH DOZVĚDĚLI V 7. TŘÍDĚ
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
VÝZNAMOVÉ POMĚRY MEZI VEDLEJŠÍMI VĚTAMI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_598_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Čárka v souvětí.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.10 Anotace: Prezentace je zaměřena na grafické znázorňování souvětí. Vysvětluje rozdíly mezi větou hlavní a vedlejší a uvádí postup.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Druhy vedlejších vět.
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Neohebné slovní druhy.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT Český jazyk - 7. ročník.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Rozbor souvětí.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Jak to vlastně bylo. Nikola Petráková.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _08_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Syntax - druhy vedlejších vět
Vedlejší věta předmětná Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Věta vedlejší příslovečná podmínková
Spojky.
Spojky.
VEDLEJŠÍ VĚTA PODMĚTNÁ, PŘÍSUDKOVÁ A PŘEDMĚTNÁ
VEDLEJŠÍ VĚTY PŘÍSLOVEČNÉ
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Neohebné slovní druhy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_55_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Skladba souvětí.
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0119 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
CJL - mluvnice Souvětí Mgr. Zina Omelková
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Druhy vět vedlejších VY_32_INOVACE_ČJ-M 8.,9.05. Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí – poznává funkcí vět vedlejších. Žák řeší drobné.
Český jazyk 3. ročník ZŠ „Věta jednoduchá a souvětí“
Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.
Přísudek. Přísudek = predikát  základem věty  slovo nebo spojení ve funkci přísudku vyjadřuje  děj (Učitel bedlivě zkoumal výrazy studentů.)  stav.
Druhy vedlejších vět Podmětné Přísudkové Předmětné Přívlastkové
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Souvětí podřadné Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-M-022. VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami prožili.
Opakujeme vedlejší věty 3 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_06_Opakujeme vedlejší věty 3.
Souvětí Celek složený ze dvou a více vět. Věta hlavní (VH) – mluvnicky nezávisí na jiné větě Věta vedlejší (VV) – závisí na větě řídící, doplňuje její.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-L VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami.
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Čárka v souvětí VY_32_INOVACE_03-40 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Spojky.
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Interpunkce v souvětí podřadném Nikola Vykydalová

Interpunkce v souvětí podřadném čárkou se v souvětí vždy oddělují věty podřadné – významově závislé na větách řídících

Spojovací výrazy podřadné spojky že, aby, kdyby, i kdyby, když, zdali, jestliže, protože, ačkoliv, třebaže, přestože, jako, než Pošlu to, když budeš chtít. Řekl, že přijde.

vztažná zájmena kdo, co, jaký, který, čí, jenž Řekni mi, čí je ten pes? To, co jsem slíbil, udělám. Pozor!!! Poté, co jsme přišli, dostali jsme zaplaceno.

vztažná příslovce kde, kdy, kudy, kam, odkud, proč, jak vztažná neurčitá číslovka kolik Ani jsem nevěděl, jak ta hlídka začala. Vrať se tam, odkud jsi přišel. Napiš mi, kolik ti dlužím.

Čárku nepíšeme ! spojovací výrazy nevětné povahy jako, než, jakožto ustrnuté formy děj se co děj, dělej jak dělej, ať je jaký chce, bylo co bylo Je chytrý jako liška. Ať je jaký chce, stejně bude mým kamarádem.

vedlejší věty uvozené podřadicím spojovacím výrazem a závislé na příslovci Dobře(,) že už nemá strach. Možná(,) že už se k moři nikdy nepodívá.

Vedlejší věta vložená do věty řídící oddělujeme čárkami z obou stran Muž, který přišel, nepozdravil. Na náměstí, když jsme se blížili k obchodu, hrála moje oblíbená kapela.

Čárka před spojkou „a“ čárka se bude také psát před spojkou souřadicí, pokud je mezi dvě věty řídící vložena věta vedlejší Nechtěla mi říct, s kým teď chodí, a já se urazila. Vážený pane, děkujeme Vám, že jste se ozval tak brzy, a přeje Vám brzké uzdravení.

Cvičení Na prázdniny se už těším a dobře vím že ty se těšíš stejně jako já. Maminka nám řekla že musíme psát úkoly a že umyjeme nádobí. Dům ve kterém bydlíme se bude spravovat. Nařídili jsme si budík abychom vyjeli dřív než bude teplo. Když jsem přišla domů chtěla jsem uvařit večeři jenomže jsem nepočítala s tím že v lednici nic nebude.

Řešení Na prázdniny se už těším a dobře vím, že ty se těšíš stejně jako já. Maminka nám řekla, že musíme psát úkoly a že umyjeme nádobí. Dům, ve kterém bydlíme, se bude spravovat. Nařídili jsme si budík, abychom vyjeli dřív, než bude teplo. Když jsem přišla domů, chtěla jsem uvařit večeři, jenomže jsem nepočítala s tím, že v lednici nic nebude.

Cvičení Nebavíme se teď o tom jaké úžasné jsem měla možnosti jak jsem jich nevyužila a jak smutně jsem dopadla ale bavíme se o Evě. Pan Karas začal znovu jako by ještě mohl oběd zachránit a když břichem zavadil o pánev vzdal všechny naděje na výborný pokrm. Vždycky když jsem šla na diskotéku snila jsem o tom jak získám kluka a jak o tom budu vyprávět holkám až mě políbí. Být rozhodný odejdu hned.

Řešení Nebavíme se teď o tom, jaké úžasné jsem měla možnosti, jak jsem jich nevyužila a jak smutně jsem dopadla, ale bavíme se o Evě. Pan Karas začal znovu, jako by ještě mohl oběd zachránit, a když břichem zavadil o pánev, vzdal všechny naděje na výborný pokrm. Vždycky(,) když jsem šla na diskotéku, snila jsem o tom, jak získám kluka a jak o tom budu vyprávět holkám, až mě políbí. Být rozhodný, odejdu hned.

Použitá literatura Havránek, B. – Jedlička, A.: Stručná mluvnice česká. Praha 1998. Kolektiv autorů Ústavu českého jazyka FF MU: Příruční mluvnice češtiny. Praha 2000. Janovec, L. a kol.: Na co se často ptáte. Jak používat čárku a další interpunkční znaménka. Praha 2006. Mašková, D.: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Třebíč 2005.