HACCP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hotelová škola Světlá a OA Velké Meziříčí HACCP V GASTRONOMII
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Presentation Title.
Zásady systému kritických kontrolních bodů (HACCP)
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Dokumentace k zajištění BOZP
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
Mezinárodní standard HACCP
Systém kritických bodů
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
PODPURNÉ PROCESY V ORGANIZACI
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Management kontinuity činností organizace
Technická kontrola a evidence.
HACCP Hazard Analysis and Critical Control Point
Systém kritických bodů – HACCP
SPECIALizační program pro učitele odborného výcviku
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
EN ISO Správná výrobní praxe
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
Systém managementu jakosti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 H A S A P C o n s u l t i n g, s. r. o. Představení společnosti M ILOŠ Ž ÁČEK.
Plánování interních auditů Ing. Šárka Kavková
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Komplexní produktivní údržba (TPM)
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Dokumentace k zajištění BOZP
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Postupy založené na zásadách HACCP LF Praha Mgr. Miroslava Slavíková Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Územní.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Teorie auditu, fáze auditu, správné auditní postupy, Audit podle ISO Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.
7 PRINCIPŮ HACCP. HACCP Hazard Analysis Critical Control Points Vědecky založený a systematický systém, který identifikuje specifická rizika a opatření.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Marketingový systém řízení KontrolaRealizacePlánování.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Kontrola Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Systém managementu jakosti
Prokazování shody, certifikace
HACCP.
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
„Systém kritických bodů „
„Hazard Analys and Critical Control Points „
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Postup pro zavádění systému HACCP
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

HACCP

H – Hazard A – Analysis C – Critical C – Control P – Points Systém analýzy rizika a stanovení kontrolních bodů ve výrobě

HACCP je jedním ze základních nástrojů, jak účinně předcházet rizikům ohrožujícím bezpečnost potravin.

Jde o systém preventivních opatření, která slouží k zajištění zdravotní nezávadnosti potravin a pokrmů během všech činností souvisejících: s výrobou se zpracováním se skladováním s manipulací s přepravou, s prodejem spotřebiteli a to pomoci kritických bodů (CCP).

Povinnost zavést tento systém je v současnosti ze zákona stanovena pro všechny výrobce a prodejce potravin a pokrmů.

Kritické body(CPP) jsou technologické úseky, postupy nebo operace v procesu výroby a prodeje potravin a pokrmů, ve kterých je nejvyšší riziko porušení zdravotní nezávadnosti výrobku, a to jak biologickými, fyzikálními, tak i chemickými činiteli.

Pro každý kritický bod jsou stanoveny tzv Pro každý kritický bod jsou stanoveny tzv. kritické meze (čas, teplota), které musí být sledovány a zaznamenávány do protokolů.

Přípravné kroky pro vypracování a zavedení HACCP Vymezení výrobní činnosti a odpovědnosti výrobce Provedení popisu výrobku Stanovení diagramu výrobního procesu Potvrzení diagramu VP za provozu

7 principů HACCP Provedení analýzy nebezpečí Stanovení kritických bodů Stanovení znaků a hodnot kritických mezí pro každý kritický bod Vymezení systému sledování zvládnutého stavu v kritických bodech Stanovení nápravných opatření pro každý kritický bod

6. Zavedení ověřovacích postupů a vnitřních auditů 7. Zavedení evidence a dokumentace o postupech

Podstatou systému kritických bodů není pouhé vytvoření dokumentace, vedení záznamů a provádění měření, ale je nutné zabývat se technologickým postupem tak, aby byly nalezeny a posouzeny všechny situace, které by mohly vést k zdravotní nezávadnosti porušení výrobku.Následně pak zavést účinnou preventivní kontrolu, aby pravděpodobnost, že bude spotřebiteli dodán zdravotně nezávadný výrobek, byla co nejmenší.

Mezi nejobvyklejší formy ověřování patří interní audit a certifikace systému HACCP.

Vnitřní audit – je nezávislé hodnocení úrovně systému kritických bodů a jeho souladu s plánem systému kritických bodů pracovníky vlastního provozu. Je zaměřen na dodržování správné výrobní praxe a hygienické úrovně celého systému. Provádí se 1x až 2x ročně.

Certifikace systému HACCP – se od vnitřního auditu liší tím, že ji provádí nezávislá akreditovaná osoba. Vydáním certifikátu tato osoba osvědčí, že systém kritických bodů je funkční a účinný. Certifikace systému není ze zákona povinná.