Pč_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DRUHY NÁŘADÍ METR ROZKLÁDACÍ měří s přesností na 1mm METR SVINOVACÍ
Advertisements

Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Rašplování, pilování a broušení dřeva
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
PČ_140_Technické zobrazování_Postup kreslení technického výkresu
PČ_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, kolíkováním
Stejnosměrný a střídavý elektrický proud
Druhy a názvy ručního nářadí
Druhy a názvy ručního nářadí
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY_097_ Rozvětvený elektrický obvod_Výsledný odpor rezistorů za sebou
Výsledný odpor rezistorů spojených vedle sebe
Měření a měřidla v technické praxi
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
Pč_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, čepy a kolíkováním
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Měření a měřidla v technické praxi
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
Rovnovážná poloha tělesa
FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Pč_140_Technické zobrazování__Postup kreslení technického výkresu
Magnetické vlastnosti látek
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ Pč_086_Práce s kovy_Cesta železa a druhy kovů Autor: Mgr. Radomír Válek Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště,
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Náhrdelník Autor: Mgr. Helena Uhříková Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zdroje elektrického napětí
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
PČ_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů
KÁCENÍ TROPICKÉHO DEŠTNÉHO LESA
Pč_138_Kovy_Stříhání plechu
Autor: Mgr. Libor Sovadina
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Kovářství. Kovářství patřilo k nejvýznamnějším oborům lidské činnosti, lze říci, že schopnost zpracovávat železnou rudu patří k jednomu ze základních.
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
PČ_040_Knoflíkový obrázek
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
SULFIDY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PČ_135_Dřevo_Spojování dřeva hřebíky
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Pč_135_Dřevo_Spojování dřeva hřebíky
PČ_003_Práce s drobným materiálem_Stojánek na ubrousky
KÁCENÍ TROPICKÉHO DEŠTNÉHO LESA
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor:Chaloupka Jiří Název:Úhelník Tematická oblast:Ruční zpracování kovů Ročník:1. r očník obor automechanik.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Nástroje na ruční obrábění kovu Vypracoval: Lukáš Karlík.
Název učebního materiálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je (doplňte jméno a příjmení autora). Dostupné z Metodického portálu.
Název: Výroba stahováku ložisek Autor: Pavel Moravec
VY_32_INOVACE_659_SOUBORNÁ PRÁCE Název školy
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor: Chaloupka Jiří
Zpracování drátu I Háček na tabuli
Zpracování plechu I Podstavec pod hrnec
Zpracování plechu I Podstavec pod hrnec
Ruční obrábění plastu I
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Autor: Chaloupka Jiří
Transkript prezentace:

Pč_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Pč_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva. Slouží k lepšímu pochopení významu předmětu v běžném životě. Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách pracovních činností Je určen pro předmět Pracovní činnosti a ročník 6.

Nejčastěji používané nástroje pro ruční zpracování kovů Mezi nejčastěji používané nástroje pro ruční zpracování kovů patří : Nůžky na plech Pákové nůžky Pilka na železo Stojanová vrtačka Svěrák Pilník Kombinované a štípací kleště Kladivo a kovadlina Vrtáky do kovu Závitníky

Pilka na železo Pilka na železo slouží k ručnímu řezání kovů. Řezaný materiál se zpravidla upíná do zámečnického svěráku. Pro snadnější řezání je dobré pilový list naolejovat.

Pilník Povrch pilníku Pilování je určeno pro jemné opracování a provádí se pilníkem. Pilníků je mnoho druhů a tvarů, podle toho k jaké práci jsou určeny. Pro opracování dřeva se používají pilníky s hrubými nebo polohrubými seky.

Sekáč a důlčík Sekáč, neboli majzlík slouží k sekání kovů, například plechu. Jedná se o beztřískové oddělování kovů. Důlčík je určen pro přesné vyznačení středu například při vrtání. Účelem je zhotovit důlek, ve kterém se zachytí břit vrtáku

Kladivo Kladivo ruční nástroj, který umožňuje předat úderem kinetickou energii nějakému jinému tělesu. Je používáno k deformacím – změně tvaru jiných těles či předmětů při vyklepávání či rozklepávání. Používá se ale i pro dělení předmětů - při jejich rozbíjení na více částí.

Kleště Kleště jsou nástroj k uchopení a stlačení předmětů, založené na principu oboustranné páky. Kleští existuje mnoho druhů, lišících se podle velikosti kleští, tvaru čelistí, způsobu použití a oboru, kde jsou používány.

Svěrák Zámečnický svěrák slouží k upínání řezaného materiálu. Na svěráku je také rovná plocha k vyrovnávání plechu či drátu.

Kovadlina Kovadlina je nástroj používaný při ručním zpracování kovů. Kovadlina je vyrobena z měkké oceli na níž je navařena plocha z tvrzené oceli, která se používá jako podklad při opracovávání sekáčkem nebo kladivem. Kovadlina má dva pomocné otvory pro nasazení různého pomocného nářadí. Kulaté a hranaté rohy umožňují ohýbání výkovku. Základní vlastností kovadliny je pružnost a tvrdost, což umožňuje opracovávat kovy tak, že nedochází k poškozování kovadliny ani zpracovávaného materiálu.

Nůžky na plech Nůžky na plech slouží ke stříhání plechů do 1,5 mm tloušťky. Mohou být i v provedení s kloubovým převodem, kterými se díky působení páky snadněji stříhá.

Pákové nůžky na plech Pákové nůžky na plech slouží ke stříhání plechů nad 1,5 mm tloušťky. Bývají upevněny napevno k pracovnímu stolu. Při práci s nimi je nutné dbát velké opatrnosti !

Elektrická vrtačka Elektrická vrtačka slouží k vrtání děr do kovů. Většinou je možné upevnit do ní vrták do průměru 13 mm. Pokud se vrtačka upevní do stojanu, je možné s ní vrtat velmi přesné kolmé díry.

Akumulátorová vrtačka Akumulátorová vrtačka je často používané nářadí při práci jak se dřevem, tak i s kovy. Díky akumulátoru nemusí být připojena k elektrické síti, takže její použití je velmi flexibilní. Kromě vrtání ji lze použít i jako elektrický šroubovák.

Vrtáky do kovu Vrtáky slouží k vrtání děr do kovových součástí. Je možné je koupit jednotlivě, ale i v sadě o různých průměrech. Pro snadnější vrtání je dobré vrták při vrtání mazat olejem, případně chladit kapalinou.

Závitová očka Závitová očka slouží k ručnímu řezání závitů. K řezání závitů se používá vratidlo, do kterého se upevňují jednotlivá závitová očka.

Použité zdroje: Soubor:Rebarbeams.JPG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 2.7.2008 [cit. 2013-04-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rebarbeams.JPG Soubor:Aluminium-4.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 26.1.2010 [cit. 2013-04-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aluminium-4.jpg Soubor:Anticlastic-Copper-Cuff-Bracelet.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 9.2.2011 [cit. 2013-04-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anticlastic-Copper-Cuff-Bracelet.jpg Soubor:Cínový vojáček.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 1.6.2008 [cit. 2013-04-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:C%C3%ADnov%C3%BD_voj%C3%A1%C4%8Dek.jpg Soubor:450 Corto - LR - Fiocchi - 1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-04-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:450_Corto_-_LR_-_Fiocchi_-_1.jpg Soubor:Torun kosciol garn dach.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-04-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Torun_kosciol_garn_dach.jpg