Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva  Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách fyziky  Doplňuje informace k danému tématu  Je určen pro předmět Fyzika a ročník 9.

3 Jaderná energie  Jaderná energie je energie, která se uvolňuje z jaderných reakcí v atomovém jádře. Jde o energii, kterou jsou k sobě vázány částice v jádru atomu.  Někdy se také nazývá atomová energie.  Díky poznatkům moderní vědy je možné ji využívat v životě člověka jako zdroj energie.Obor zabývající se jadernou energií se nazývá jaderná energetika.  Pro mírové využití jaderné energie se nejčastěji využívá plutonium, uran nebo thorium.  Nejznámějším využitím jaderné energie je získávání elektrické energie v jaderné elektrárně.

4 Jaderná energetika  Jaderná energie patří v současnosti mezi neobnovitelné zdroje energie.  Základním materiálem pro výrobu elektrické energie je uran 238, který se získává z přírodního nuklidu uranu 235.  Získávání uranu 238 je velmi technologicky náročná operace, kterou mohou zvládnout jen velmi vyspělé průmyslové země  V České republice jsou v provozu dvě jaderné elektrárny Dukovany a Temelín.

5 Jaderná elektrárna Dukovany

6 Využití jaderné energie Nejvýznamnějším využitím jaderné energie je výroba elektrické energie v jaderných elektrárnách. Energie získaná z jaderných zdrojů má nyní přibližně 17% podíl na světové výrobě elektřiny a přibližně 7% podíl na spotřebě energie celkově. Jaderné reaktory se také používají k pohonu lodí, ledoborců a ponorek. K výrobě izotopů pro další využití a k výzkumu v lékařství. Okrajově se využívají k odsolování mořské vody, případně jako vedlejší užití k vytápění či ohřevu vody.

7 Historie využití jaderné energie  První úspěšný pokus s jaderným štěpením provedli v roce 1938 v Berlíně Otto Hahn, Lise Meitner a Fritz Strassman.  První řízená řetězová štěpná reakce se uskutečnila 2. prosince 1942 v reaktoru CP-1, který postavil Enrico Fermi v podzemí stadionu Chicagské univerzity.  K výrobě elektřiny byl jaderný reaktor poprvé využit v roce 1951 ve výzkumné stanici v Idahu v USA.  Za první jadernou elektrárnu bývá označována elektrárna spuštěna v městě Obninsk v Sovětském svazu v roce 1954.  K největšímu rozvoji využití jaderné energie došlo v 70. a 80. letech.

8 Situace v České republice  V Česku se sice proti jaderné energii občas postaví nškteré z antijaderných hnutí jako je česká pobočka nadnárodní Greenpeace. Vzhledem k rostoucí spotřebě energie a omezeným zásobám neobnovitelných zdrojů je jaderná energetika společností podporována.  V roce 2006 vláda české republiky na nátlak Strany zelených slíbila další výstavbu jaderných bloků nepodporovat.  I přes vážnou havárii jaderné elektrárny Fukušima v Japonsku je stále v české republice tendence podporovat a rozvíjet využití jaderné energie.

9 Jaderná elektrárna Temelín Chladící věže jaderné elektrárny Temelín

10 Otázky k opakování 1.Popiš složení jádra atomu. 2. Které radioaktivní prvky se využívají v jaderné energetice ? 3.Jaké je mírové využití jaderné energie ? 4.Které jaderné elektrárny v české republice znáš ? 5.Ve kterém státě byla spuštěna první jaderná elektrárna ?

11 Použité zdroje:  www.wikipedie.org  Nuclear.power.plant.Dukovany.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 14.2.2010 [cit. 2012-11-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nuclear.power.plant.Dukovany.jpg  JETE-chladici veze.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 11.5.2007 [cit. 2012-11-21]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:JETE-chladici_veze.jpg


Stáhnout ppt "F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google