Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Magnetické vlastnosti látek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Magnetické vlastnosti látek"— Transkript prezentace:

1 Magnetické vlastnosti látek
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Magnetické vlastnosti látek FY_006_Vlastnosti látek a těles_Magnetické vlastnosti látek Autor: Mgr. Vít Hasník Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro seznámení se s učivem
„ Magnetické vlastnosti látek “. Je určen pro předmět fyzika a ročník 6. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: BOHUNĚK, Jiří a Růžena KOLÁŘOVÁ. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, c1998, 191 s. Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN

3 Magnetické vlastnosti látek

4 Historie magnetů: Slovo magnet pochází z řeckého magnētēs lithos, což znamená „magnésiový kámen“. Magnesia byla oblast v Antickém Řecku , dnešní Manisa v Turecku, kde byly objeveny zásoby magnetitu už v antice. Starodávní čínští navigátoři byli mezi prvními zaznamenanými uživateli magnetických kompasů.

5 V mytologii arabských mořeplavců hrála významnou roli pověst o magnetové hoře, zmíněna i v české pověsti o Bruncvíkovi. V patnáctém století se Arabové magnetové hory báli natolik, že ve svých plavidlech nepoužívali žádné železné předměty (tedy ani hřebíky).

6 tyčový U magnet magnetka umělé
Druhy magnetů : přírodní tyčový U magnet magnetka umělé magnetovec

7 Části magnetu : S N Severní pól Jižní pól Netečné pásmo

8 Magnety působí silou na některá
jiná tělesa. Tato síla se nazývá magnetická. Aby magnety na tělesa působily, musí být tělesa ze železa(Fe), kobaltu(Co), niklu(Ni) nebo z jejich slitin.

9 Magnetická síla je tím větší,
čím silnější je magnet. Pozn. Magnet a tělesa se nemusí dotýkat , uplatňuje se zde silové pole (magnetické).

10 Magnetická síla tyčového magnetu je největší na jeho koncích (pólech), nejmenší (téměř žádná) uprostřed magnetu (netečné pásmo).

11 Silové působení magnetů :
Odpuzují se Přitahují se

12 Kolem každého magnetu je magnetické pole, které se projevuje silovým působením na magnetku.
magnetic. pole b) magnetic. pole pólu magnetu celého magnetu

13 Magnetické pole popisujeme
pomocí magnetických siločar. a) magnetic.siločáry b) magnetic. siločáry pólu magnetu celého magnetu

14 Použité zdroje: BOHUNĚK, Jiří a Růžena KOLÁŘOVÁ. Fyzika pro 6.
ročník základní školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, c1998, 191 s. Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN Historie magnetů. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit ]. Dostupné z: .

15 Použité zdroje: ARCHAEODONTOSAURUS.
b/1/1d/Magnetite.jpg/248px-Magnetite.jpg In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, [cit ]. Dostupné z: Vlastní obrázky


Stáhnout ppt "Magnetické vlastnosti látek"

Podobné prezentace


Reklamy Google