Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PČ_040_Knoflíkový obrázek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PČ_040_Knoflíkový obrázek"— Transkript prezentace:

1 PČ_040_Knoflíkový obrázek
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. KNOFLÍKOVÝ OBRÁZEK PČ_040_Knoflíkový obrázek Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál slouží jako pracovní postup při přišívání knoflíku Je určen pro předmět Pracovní činnosti ve 4. a 5. ročníku Rozvíjí samostatnost žáků, vede k bezpečnému zacházení s jehlou, vede k trpělivosti, pečlivosti, přesnosti. Rozvíjí fantazii žáka.

3 ZÁKLADY ŠITÍ – PŘIŠÍVÁNÍ KNOFLÍKŮ KNOFLÍKOVÝ OBRÁZEK

4 Budeš potřebovat tyto věci:
kousek látky nůžky

5 různé knoflíky jehla a nit

6 miska na odstřižené nitě zápalka nebo kulaté párátko

7 VŠE MÁME PŘIPRAVENÉ, MŮŽEME SE DO TOHO PONOŘIT!

8 Z knoflíků si poskládej na plátýnko návrh.
Pak je přeskládej na plochu vedle plátna. Využívej barevnosti a tvarů knoflíků.

9 Navlečeme nit do jehly tak, aby byla délka
nitě stejná na obou stranách. Uděláme na konci uzlík. Tak se nám nebude nit vyvlékat. Připravíme si jeden z hlavních knoflíků na plátno.

10 Naučíme se nestahovat látku při utahování
nitě při šití – jako pomůcka nám poslouží zápalka. Po přišití knoflíku zápalku vytáhneme a uděláme „krček“ – obmotáme nit několikrát dokola pod knoflíkem.

11 Plátno přetočíme a dvěma smyčkami
zakončíme.

12 Pro přišívání knoflíků se čtyřmi dírkami je více způsobů
Pro přišívání knoflíků se čtyřmi dírkami je více způsobů. Můžeš je vyzkoušet. rub rub rub a) b)

13 6. Postupně přišíváme celý obrázek.

14 7. Hotový výrobek vyžehlíme.

15 Tipy na zdokonalování Prostor kolem knoflí- kového obrázku
můžeme domalovat textilními fixami a vodovými barvami. Kromě knoflíků můžeme využívat i různých patentků, háčků…

16 Něco o knoflících Knoflík je jednoduché zařízení sloužící ke spojení dvou částí oděvu pomocí provléknutí knoflíku skrz knoflíkovou dírku. Knoflík je převážně malé tělísko, které se většinou využívá v textilním průmyslu jako součást oděvu pro otevírání a zavírání, či jako módní doplněk. Může být vyroben z mnoha materiálů – dřevo, kost, rohovina, mušle, kly, kamení, sklo, kov. Nejčastěji se používá tvrdý plast.

17 Historie knoflíků První zmínky o knoflících pocházejí z roku 2800 – 2600 př.n.l. z Pákistánu a doby bronzové v Číně (2000 – 1500 př.n.l.) a taky z oblasti starověkého Říma. Knoflíky využívané pro odívání se objevují v 13. a 14. století v Evropě.

18 Rozdělení druhů knoflíků
1) Podle způsobu připevnění - přišívací - nýtové 2) Podle geometrických parametrů - nitěné - dírkové - tunélkové, ouškové 3) Podle materiálu - přírodní (z perleti, rohoviny, dřevěné, kožené, skleněné, niťové) - syntetické (umělá perleť, z galalitu, celuloidové, vstřikované, plastové) - z barevných kovů

19 Použité zdroje: vlastní fotografie obrázky z nabídky Power Pointu China In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "PČ_040_Knoflíkový obrázek"

Podobné prezentace


Reklamy Google