Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pč_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, čepy a kolíkováním

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pč_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, čepy a kolíkováním"— Transkript prezentace:

1 Pč_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, čepy a kolíkováním
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Pč_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, čepy a kolíkováním Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

2 Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva. Slouží k lepšímu pochopení významu předmětu v běžném životě. Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách pracovních činností Je určen pro předmět Pracovní činnosti a ročník 6.

3 Spojování dřeva plátováním
Spojování dřeva plátováním je jedním ze spojování dřeva napevno. Jedná se o konstrukční spojení dřev, které spočívá ve zhotovení různých zářezů a výřezů do sebe navzájem zapadajících. Docílí se tak pevnějšího spojení než při spojení hřebíky nebo vruty. Spojování dřeva plátováním je jednoduché a rychlé, vyžaduje však přesné měření, orýsování, řezání případně dlabání. Plátovat dřevěné latě můžeme na okraji spojovaných dřev do rohu (rohové plátování), do tvaru T nebo uvnitř spojovaných částí (křížové plátování) apod.

4 Zhotovení plátového spoje
Výřezy nebo zářezy zhotovíme řezáním pilou čepovkou. Plátované spoje zpevňujeme lepením, hřebíky, vruty, nebo dřevěnými kolíky. Někdy se přes plátovaný spoj naklíží překližka. Plátování vyžaduje přesnou a trpělivou práci. Spojování dřeva plátováním se v praxi často používá při výrobě různých rámů obrazů, nástěnek, beden, jednoduchých rámů oken, a podobně

5 Použití plátového spoje
Plátových spojů se využívá při výrobě rámů na obrazy, okenních rámů, při spojování dílů nábytku jako jsou židle, stoly, postele. Plátový spoj vyniká velkou pevností, díky velké ploše spoje často doplněné za účelem zpevnění lepidlem. Plátový spoj použití u dvířek kuchyňské linky doplněný lepením a kollíky.

6 Hřebíky, vruty K zajištění spoje při plátování se kromě lepení používají i hřebíky, nebo vruty. Dnes se nejčastěji setkáme s vruty s hlavou opatřenou křížovou drážkou, nebo drážkou torx. Drážka torx Křížová drážka

7 Lepení plátového spoje
K lepení plátových spojů se užívá disperzních lepidel na vodní bázi (Herkules, Duvilax). V současné době se také hojně využívají polyuretanová lepidla, která vytvoří pěnu a vyplní případné mezery mezi spoji. Lepený spoj se po dobu tvrdnutí lepidla fixuje svěrkami.

8 Nářadí používané při plátování
K základnímu nářadí pro zhotovení plátového spoje patří pila čepovka, rašple a pilník. Čepovka slouží k řezání plátů. Rašple se použije k hrubému opracování a pilník k opracování do finálního tvaru. Pila čepovka rašple pilník

9 Spojení dřeva rohovým plátováním
a – části rohového spoje b – vazba rohového spoje plátováním

10 Další způsoby spojování dřeva plátováním
c – kombinace rohového spoje a spoje do tvaru T b – do tvaru a – do tvaru T

11 Šikmé seříznutí při plátování

12 Zpevnění plátového spoje překližkou
a, b – plátovaný rám c - překližka

13 Čepování a - čep b - rozpor

14 Kolíky pro kolíkový spoj
Kolíky bývají vyrobeny z tvrdého, nejčastěji bukového dřeva. Vyrábí se v různých průměrech a délkách. Prodávány bývají v baleních po 50,100, 200 kusech. Někdy se kolíky prodávají ve formě dlouhých tyček, které se nazývají typle.

15 Spojování pomocí kolíků
a – spojovaný materiál b - kolíky

16 Spojování ozuby

17 PAMATUJ ! Plátování je jeden ze způsobů konstrukčního spojení dřeva napevno. Kvalita spojení je závislá na přesnosti měření, orýsování a opatrného přesného řezání potřebných výřezů a zářezů. Proto pracuj pečlivě, klidně, přesně a s rozvahou. Platí : Dvakrát měř, jednou řež !

18 Použité zdroje: Fotografie a obrázky autora
Technická výchova. Praha: SPN, ISBN


Stáhnout ppt "Pč_142_Dřevo_Spojování dřeva plátováním, čepy a kolíkováním"

Podobné prezentace


Reklamy Google