Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kovářství. Kovářství patřilo k nejvýznamnějším oborům lidské činnosti, lze říci, že schopnost zpracovávat železnou rudu patří k jednomu ze základních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kovářství. Kovářství patřilo k nejvýznamnějším oborům lidské činnosti, lze říci, že schopnost zpracovávat železnou rudu patří k jednomu ze základních."— Transkript prezentace:

1 Kovářství

2 Kovářství patřilo k nejvýznamnějším oborům lidské činnosti, lze říci, že schopnost zpracovávat železnou rudu patří k jednomu ze základních hledisek nahlížení na vyspělost starověkých civilizací. Podle stupně vývoje, lze hodnotit nejen kvalitu zpracování předmětů, ale i množství specializace. Kovář- je řemeslník, který zpracovává za tepla kovy a vyrábí z nich různé užitkové nebo ozdobné věci. Kovář zpracovává různé druhy kovů, počínaje olovem a konče železem. Kovář může být i umělec, potom se nazývá umělecký kovář, nebo se může jednat o pracovníka ve strojírenské továrně provádějící strojní kování. Specializovaný kovář, jenž vyrábí podkovy pro koně se nazývá podkovář.

3 Kovadlina Kovadlina je nástroj sloužící jako podklad pro kování. Kovadlina je vyrobena z měkké oceli na níž je navařena plocha z tvrzené ocelové desky (tzv. dráha kovadliny) která se používá jako podklad při opracovávání sekáčkem nebo kladivem. Dráha kovadliny má dva pomocné otvory pro nasazení různého pomocného nářadí. Kulaté a hranaté rohy umožňují ohýbání a odhraňování výkovku. Podle způsobu použití lze kovadliny rozdělit na tři základní typy, které se liší především tvarem a velikostí (Německá, Francouzská, Anglická) Kladivo Jsou dva základní druhy kladiv: Základní kladivo vážící 1- 2 kg a Dvouruční kladivo vážící 4-10 kg.

4

5 Podkovář Podkovářství je řemeslo úzce související s kovářstvím, které se zabývá výrobou a připevněním podkov ke kopytům a paznehtům zvířat, v dnešní době především koním. Vhodná podkova totiž výrazně sníží namáhání kloubů a šlach, což následně snižuje onemocnění nohou.


Stáhnout ppt "Kovářství. Kovářství patřilo k nejvýznamnějším oborům lidské činnosti, lze říci, že schopnost zpracovávat železnou rudu patří k jednomu ze základních."

Podobné prezentace


Reklamy Google