Dostupné z Metodického portálu ISSN:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Potraviny rostlinného původu
Použití obilovin v kuchyni
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_09
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_52_INOVACE_ZBP1_3664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_3464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zvěřina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Čokoláda a čokoládové cukrovinky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa - Brambory
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Název projektu: Moderní škola
PEKAŘSKÉ VÝROBKY – CHLEBA
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sada číslo 13 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Získávání energie pro život
Hodnocení jakosti mouky:
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Ryby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Mlýnské obilné výrobky
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Mlýnské výrobky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Charakteristika mlýnských výrobků1 Výroba mouky a krupice1 Tržní druhy mouky a krupice1 Posuzování jakosti mouky a krupice1 Rýže1 Krupařské výrobky1 Vločky1 Ostatní mlýnské výrobky1 Skladování mlýnských výrobků1

Charakteristika mlýnských výrobků Vznik narušením obilného zrna Obsahují sacharidy, bílkoviny, minerální látky (fosfor, vápník, hořčík) vitamíny (B, E) Zpracování v mlýnech

Charakteristika mlýnských výrobků – druhy Mouka Krupice Kroupy Loupaná rýže Vločky Trhanka Jáhly Loupaná pohanka Obilné klíčky

Výroba mouky a krupice Mlecí postup předčištění a skladování, čištění, mletí Podle opakování: Podle stupně vymletí: navysoko • vysokovymletá (černá) naplocho • nízkovymletá (bílá) Vlastnosti výsledného produktu závisejí na surovině, jemnosti mletí a stupni vymletí

Tržní druhy mouky a krupice Pšeničná krupice Hrubá, jemná, dětská dehydrovaná krupička Pšeničná mouka Hrubá, polohrubá, hladká (světlá, polosvětlá), celozrnná

Tržní druhy mouky a krupice Speciální druhy Žitná mouka Kukuřičná krupice Pohanková krupice Celozrnná ječná mouka Ovesná mouka Kukuřičná mouka Pohanková mouka Prosná mouka

Tržní druhy mouky a krupice Obr. 1: Pšeničná krupice hrubá

Tržní druhy mouky a krupice Obr. 2: Pšeničná mouka polohrubá, hladká

Posuzování jakosti mouky a krupice Senzoricky Laboratorně Obsah vody Obsah popela Stupeň granulace Obsah tuku Barva Chuť Vůně Konzistence

Rýže Charakteristika Lehce stravitelná Obsahuje fosfor, vitamin E Vhodná pro děti a při dietách Zavářka Kaše, nákypy, přílohy

Rýže Druhy dle mlýnské úpravy: Tržní druhy: Surová rýže Parboiled (neloupaná) Pololoupaná rýže (natural) Loupaná rýže (bílá rýže) Tržní druhy: Parboiled Předvařená Instantní Basmati Indiánská Ochucená

Krupařské výrobky Charakteristika Loupání a broušení zrn ječmene, pšenice, žita, pohanky Druhy: Běžné (ječné kroupy, krupky – lámanka) Speciální (pšeničné kroupy, žitné kroupy, pohankové kroupy)

Vločky Charakteristika Výroba z jakostního zrna Úprava zrna Čištění, loupání, napaření, lisování, sušení Druhy Ovesné, žitné, pšeničné, ječné, pohankové, rýžové, vločkové směsi

Ostatní mlýnské výrobky Instantní mouka Loupaná pohanka a jáhly Trhanka (lámanka) Pšeničné klíčky

Skladování Podmínky Sucho, chladno, temné prostory, na podlážkách Ochrana před hlodavci, živočišnými škůdci, aromatickými látkami, hygroskopickými látkami

Kontrolní otázky Vyjmenujte mlýnské výrobky. Popište význam mlýnských výrobků ve výživě. Vysvětlete jaký je rozdíl mezi mletím navysoko a naplocho. Vyjmenujte tržní druhy pšeničné mouky a krupice. Vyjmenujte tržní druhy rýže. Vyjmenujte druhy vloček a jak se vyrábějí. Popište skladování mlýnských výrobků.

Literatura – knihy KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. 2. vydání. Praha: IQ 147, 2002. č. j. 22 793/2002-23.

Literatura – obrázky Obrázky: 1. SANJAY ACH. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sa_semolina_far.jpg?uselang=cs>. 2. JAAQ. [online]. [cit. 2012-12-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sprouted_Flours.png?uselang=cs>.