Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Řízení jakosti, standardy
Presentation Title.
Kontroly a revize elektrických zařízení v elektroenergetice – 2. část
Zásady systému kritických kontrolních bodů (HACCP)
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Systém kritických bodů
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Management kontinuity činností organizace
HACCP Hazard Analysis and Critical Control Point
Systém kritických bodů – HACCP
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Systémy managementu jakosti
SPECIALizační program pro učitele odborného výcviku
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
EN ISO Správná výrobní praxe
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Systém managementu jakosti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 1 - Současná situace v ČR Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond pro.
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
SYSTÉMY MANAGEMENTU KVALITY 2. část
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Komplexní produktivní údržba (TPM)
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Systém kontrolní činnosti SEI
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Systém řízení kvality.
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
HACCP.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
SYSTÉMY MANAGEMENTU KVALITY 2. část ODVĚTVOVÉ. 1. „správná výrobní (hygienická), distribuční, laboratorní…) praxe, Eurepgap (G-good, a-agricultural, p.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Teorie auditu, fáze auditu, správné auditní postupy, Audit podle ISO Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
STANDARDIZACE V HYGIENĚ VÝŽIVY. Certifikace – nepovinná aktivita Povinné aktivity: Nařízení ES 178/2002, Nařízení ES 852/2004…, zákonné vyhodnocení provádějí.
Systém managementu jakosti
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Jištění kvality technologických procesů
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
„Systém kritických bodů „
„Hazard Analys and Critical Control Points „
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Postup pro zavádění systému HACCP
Standardizace v hygieně výživy
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Transkript prezentace:

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Stanovení kritických bodů v technologii výroby potravin Doc. RNDr. Jiří Šimek, CSc. Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Systém kritických bodů ve výrobě potravin (HACCP) SKB - česká verze systému HACCP - Hazard Analysis (and) Critical Control Points systému postaven v NASA v r cílem je BEZPEČNÁ POTRAVINA nejdříve rozšířen v USA od 70 let v Evropě – součástí Codexu Alimentarius Situace v ČR – legislativně povinný SJ, daný: zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, který ukládá v §3 odst. 1, pís. g ukládá každému výrobci (mimo prvovýrobu) vybudovat SKB novelizován: zák. 306/2000 Sb., 316/2004 Sb., a zák. 120/2008 Sb. Dokumentace validací Validace a kvalifikace Výběr definic 7 základních nástrojů jakosti Filosofie státní kontroly výroby léčivých přípravků Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Systém kritických bodů ve výrobě potravin (HACCP)

V návaznosti na zákon o potravinách: Vyhl. MZe č. 147/1998 Sb., definuje způsob stanovení kritických bodů v technologii výroby potravin, novelizována: vyhl. MZe č. 196/2002 Sb. a 161/2004 Sb., které definují termíny povinného zavedení SKB (HACCP) takto: – pro výrobce potravin mimo prvovýrobu, – pro provozovatele stravovacích služeb – pro všechny provozovatele potravinářských podniků, kteří uvádějí potraviny do oběhu (tedy pokrývá nejen prvovýrobu potravin, ale např. i výrobu krmných směsí pro hospodářská zvířata – vše co vstupuje do potravního řetězce) Dokumentace validací Validace a kvalifikace Výběr definic 7 základních nástrojů jakosti Filosofie státní kontroly výroby léčivých přípravků Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Systém kritických bodů ve výrobě potravin (HACCP)

Vyhl. MZe č. 147/1998 Sb., v platném znění obsahuje celkem 4 §§ a 1 přílohu v podobě vývojového diagramu: §1 – definice §2 – způsob stanovení kritických bodů - každá operace se posuzuje odděleně - nebyl-li v daném procesu nalezen KB, nelze danou výrobu používat - požadavek přezkoumání po každé úpravě procesu - definuje povinnost budování SJ postupem podle př. 1 - po vymezení technol. postupu popis výrobku (specifikace, mikrobicidní x mikrobistatické ošetření - tepelná úprava, solení, uzení -, balení, DP (DMT, DS), skladování a způsob uvádění do tržní sítě. Dokumentace validací Validace a kvalifikace Výběr definic 7 základních nástrojů jakosti Filosofie státní kontroly výroby léčivých přípravků Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Systém kritických bodů ve výrobě potravin (HACCP)

§2 – způsob stanovení kritických bodů -pokračování - provedené analýzy nebezpečí (kolekce dat o nebezpečí, identifikace těch nebezpečí, rozhodování o jejich významnosti a zdravotních důsledcích, stanovení ovládacích opatření - stanovení alespoň 1 signifikantního znaku pro každý KB vč. jeho kritických mezí - stanovení systému sledování v každém KB - vypracování nápravných opatření pro každý KB - definování intervalu ověřování - vytvoření systému evidence o specifikaci výrobku, diagramech procesů, analýze nebezpečí, stanovení KB, stanovení krit. mezí a postupech sledování, záznamů, Dokumentace validací Validace a kvalifikace Výběr definic 7 základních nástrojů jakosti Filosofie státní kontroly výroby léčivých přípravků Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Systém kritických bodů ve výrobě potravin (HACCP)

§2 – způsob stanovení kritických bodů -pokračování - povinnost uchovávat dokumentaci o procesu min. 1 rok od ukončení výroby potraviny a záznamy min. 1 rok od ukončení DMT produktu §3 – přechodná ustanovení §4 – účinnost vyhlášky Dokumentace validací Validace a kvalifikace Výběr definic 7 základních nástrojů jakosti Filosofie státní kontroly výroby léčivých přípravků Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Systém kritických bodů ve výrobě potravin (HACCP)

Příloha 1: Zásady postupu stanovení systému kritických bodů a posloupnost jejich plnění 1. Vymezení výrobní činnosti a úkolů výrobce 2. Provedení popisu výrobku 3. Zjištění očekávaného použití výrobku 4. Sestavení diagramu výrobního procesu 5. Potvrzení diagramu výrobního procesu za provozu 6. Provedení analýzy nebezpečí 7. Stanovení kritických bodů 8. Stanovení znaků a hodnot kritických mezí pro každý kritický bod Dokumentace validací Validace a kvalifikace Výběr definic 7 základních nástrojů jakosti Filosofie státní kontroly výroby léčivých přípravků Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Systém kritických bodů ve výrobě potravin (HACCP)

Příloha 1: Zásady postupu stanovení systému kritických bodů a posloupnost jejich plnění (pokračování) 9. Vymezení systému sledování zvládnutého stavu v kritických bodech 10. Stanovení nápravných opatření pro každý kritický bod 11. Stanovení ověřovacích postupů 12. Zavedení evidence a dokumentace o postupech a vedení záznamů Dokumentace validací Validace a kvalifikace Výběr definic 7 základních nástrojů jakosti Filosofie státní kontroly výroby léčivých přípravků Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Systém kritických bodů ve výrobě potravin (HACCP)

Dobrovolné SJ v potravinářství Systém managementu bezpečnosti potravin popsán v ČSN ISO EN 22000:2005 založena na principech ČSN ISO EN 9001:2000 s doplněním požadavků HACCP určena celému potravinářskému sektoru od prvovýrobců, přes skladovatele, velkoobchodníky, dopravce potravin až po retailery oproti HACCP rozšířena o požadavky na SVP, SHP a SDP. Dokumentace validací Validace a kvalifikace Výběr definic 7 základních nástrojů jakosti Filosofie státní kontroly výroby léčivých přípravků Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Dobrovolné SJ v potravinářství

Ostatní dobrovolné SJ v potravinářství: Jsou obvykle vyžadovány klíčovými zákazníky, jedná se o některý ze systémů: ČSN ISO EN 9001:2000+ obecný systém jakosti ČSN ISO EN 14001:2005+ obecný systém environmentu BRC (British Retail Consorcium) - potravinářství IFS (International Food Standard) - potravinářství GLOBALGAP - Správná zemědělská praxe prvovýrobců (GAP - Good Agricultural Practice) GMP+ - správná výrobní praxe v potravinářství a zemědělské prvovýrobě Dokumentace validací Validace a kvalifikace Výběr definic 7 základních nástrojů jakosti Filosofie státní kontroly výroby léčivých přípravků Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Dobrovolné SJ v potravinářství

Postup budování dobrovolného SJ Obecné principy budování dobrovolného SJ úvodní přezkoumání stávajícího SJ a posouzení míry jeho kompatibility s normou příslušného SJ informační seminář o požadavcích vybraného SJ pro vrcholové vedení a střední management tvorba chybějící dokumentace proškolení managementu první linie a řadových pracovníků z požadavků zvoleného SJ implementace doplněných (změněných) prvků SJ realizace vnitřních kontrolních auditů s cílem zjištění, zda se jedná o SJ „zvládnutý“ x „nezvládnutý“ a odstranění zjištěných rozdílů certifikace nezávislým certifikačním orgánem Dokumentace validací Validace a kvalifikace Výběr definic 7 základních nástrojů jakosti Filosofie státní kontroly výroby léčivých přípravků Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Postup budování dobrovolného SJ