Příjemce podpory – škola:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M O N O S A C H A R I DY.
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
SACHARIDY.
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
chemické složení organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
CHEMIE - Polysacharidy
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příjemce podpory – škola:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0528 Název projektu: ICT ve výuce Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_145 Ročník: 1. Vzdělávací obor: 65-42-M/01 Hotelnictví Předmět: Základy přírodních věd Tematická oblast: Přírodní látky Téma: Sacharidy Jméno autora: Mgr. Eva Stammová Vytvořeno dne: Únor 2013 Metodický popis, (anotace) Učební materiál slouží k výkladu a osvojení poznatků o sacharidech.

Obr.1 SACHARIDY

SACHARID ( z lat. saccharum = cukr) Obr.3 Obr.2 Nejrozšířenější přírodní látky rostlinného původu složené z molekul C, H, O Obr.5 Obr.4

VZNIK FOTOSYNTÉZOU v rostlinách glukóza celulóza škrob Obr.6 FOTOSYNTÉZOU v rostlinách glukóza škrob zásobní látka celulóza růst potravou získáváme polysacharidy trávením se štěpí na glukózu  uvolňuje se energie + H2O + CO2

pro činnost svalů a mozku FUNKCE Obr.7 zdroj energie pro činnost svalů a mozku množství energie v 1g 4 kcal = 17 kJ

ROZDĚLENÍ SACHARIDY JEDNODUCHÉ MONOSACHARIDY SLOŽENÉ OLIGO POLY

obsahují jednu cukernou jednotku MONOSACHARIDY krystalické látky, sladká chuť, rozpustné ve vodě obsahují jednu cukernou jednotku Obr. 8 molekula uzavřená v kruhu, obsahuje 5 nebo 6 uhlíků pentóza (fruktóza) hexóza (glukóza)

Glukóza = hroznový cukr, krevní cukr Obr. 9 výskyt: ovoce, med, krev živočichů zdroj energie (mozek, NS) C6H12O6 Obr.13 Obr.11 Obr.10 součást umělé výživy doplněk stravy (sportovci, manažeři,..) denní potřeba organizmu 140 g Obr 12

Fruktóza = ovocný cukr výskyt: zralé plody ovoce, med, ovocné šťávy Obr.14 Fruktóza = ovocný cukr výskyt: zralé plody ovoce, med, ovocné šťávy v játrech přeměna na tuky a glukózu o 30% větší sladivost než řepný cukr - obezita Obr.15 použití: ovocné sirupy, marmelády, přislazování potravy pro diabetiky Obr.16

Galaktóza = mléčný cukr Obr.17 výskyt : mléko savců nemá sladkou chuť Obr.18 u některých jedinců porucha trávení galaktózy – galaktosemie bezgalaktózová dieta

OLIGOSACHARIDY krystalické látky, rozpustné ve vodě sladká chuť Obr.19 2 – 10 molekul sacharidů nejvýznamnější disacharidy

Sacharóza nejpoužívanější sacharid = cukr Obr.20 Sacharóza C12H22O11 Obr.21 nejpoužívanější sacharid = cukr výskyt: cukrová řepa, cukrová třtina, ve všech plodech Obr.23 Obr.24 vznik: molekula Obr.22 zahříváním taje = karamel (E 150), hnědé potravinářské barvivo (ocet, rum, Coca Cola)

Maltóza = sladový cukr vznik: molekula glukózy + glukózy Obr.27 vznik: molekula glukózy + glukózy vzniká ze škrobu působením enzymů v klíčících semenech ječmene (slad) Obr.25 Obr.26 stejná energetická hodnota jako sacharóza obsažena v pivovarském sladu, v pivu

Laktóza = mléčný cukr výskyt: pouze v mateřské mléko savců kravské 4 - 5%; mateřské 5,5 - 7% Obr.28 vznik: molekula glukózy + galaktóza použití: výroba dětské výživy, pomocná látka při výrobě léků,vitaminů

nekrystalizují, špatně rozpustné ve vodě POLYSACHARIDY makromolekulární látky více jak 10 molekul glukózy Obr. 29 nekrystalizují, špatně rozpustné ve vodě nejsou sladké

Škrob výskyt: zásobní látka rostlin (brambory 20%, obilí 70% škrobu) Obr.30 Škrob výskyt: zásobní látka rostlin (brambory 20%, obilí 70% škrobu) ve vodě špatně rozpustný Obr.31 součást lidské potravy, zdroj energie použití: zahušťování pokrmů, pudink, přípravky na škrobení prádla, zásyp, tekutý pudr, lepidlo

Glykogen výskyt: živočišný škrob složení: 120 000 molekul glukózy Obr 32 výskyt: živočišný škrob složení: 120 000 molekul glukózy vznik: v játrech z jednoduchých cukrů obsažených v krvi uložen v játrech a svalech použití: pohotovostní zásoba energie - v případě potřeby  glukosa  do krve člověk má v zásobě 250 – 400 g

Celulóza – (buničina) výskyt: hlavní stavební materiál Obr.34 výskyt: hlavní stavební materiál stěn rostlinných buněk složení: molekuly glukózy nestravitelná pro člověka (chybí enzymy) použití: výroba papíru, vaty, textilií, umělého hedvábí, celofánu, plnidlo při výrobě tablet (E460)

Vláknina tvoří ji celulóza a některé další polysacharidy je rostlinného původu = nestravitelná pro člověka Obr.33 zachytává nestrávené zbytky potravy ve střevech spolu s vlákninou vylučovány z těla ven nulová energetická hodnota preventivně proti zácpě snižuje cholesterol v krvi

Onemocnění Glykémie – označení pro hladinu glukózy v krvi. Hyperglykémie – zvýšené množství glukózy v krvi. Hypoglykémie – snížené množství glukózy v krvi. Cukrovka – diabetes mellitus Hlavním znakem cukrovky je zvýšená hladina cukru v krvi. Souvisí se špatnou funkcí slinivky břišní, která tvoří inzulín. Léčba – dodání inzulínu do těla injekčně.

Použité zdroje: Obr.1 ISIFA.CZ. www.vitalia.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vitalia.cz/clanky/napisy-na-potravinach-cukry-a- sacharidy-nejsou-totez/ Obr.2 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://vitainfo.cz/eshop/detail.php?idzb=244 Obr.3 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://box.mefistofeles.cz/wp- content/uploads/2012/01/ovoce-sacharidy.jpg Obr.4 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://img.abicko.cz/img/5/full/977991_cukr.jpg Obr.5 NEZNÁMÝ. www.google.com [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.aaavcely.cz/med.html Obr.6 NEZNÁMÝ. www.google.com [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cez.cz/edee/content/microsites/solarni/f2.html Obr.7 NEZNÁMÝ. www.google.com [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.naseinfo.cz/clanky/prace-a- kariera/uspech/co-je-uspech-v-zivote/mozek-je-jako-sval Obr. 8 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://img.blesk.cz/img/1/gallery/264147_ovoce-kosik.jpg Obr. 9 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://galenus.cz/img/zdravi/cukrovka/glukoza.jpg Obr.10 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.novysro.cz/glukopur-hroznovy-cukr-glukoza- p00164-480.jpg Obr.11 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.prozdravi.cz/photos/z/v/01/hroznovy-cukr.jpg Obr 12 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.building- body.com/assets/images/nutri_savjeti/Fruktoza-vs-glukoza.jpg Obr.13 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.srecepty.cz/system/images/9197/full.327268- svetik.jpg Obr.14 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.building- body.com/assets/images/nutri_savjeti/zb/zabranjeno-voce-2.jpg Obr.15 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://jpg.lekarna.cz/images/products/v/2020.jpg Obr.16 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://img.blesk.cz/img/1/full/1422241-img-marmelada- dzem.jpg Obr.17 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.tyden.cz/obrazek/201104/4d9aecc467f8b/crop-69977-krava.jpg Obr.18 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ordinace.cz/img/articles/16b9/1540.jpg Obr.19 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.fitness-produkty.cz/katalog-obrazku/clanek- 13/detail-titulni.jpg Obr.20 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://data.gate2biotech.com/editor_images/Image/b1.JPG

Literatura: Použité zdroje: Obr.21 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://leciva-kosmetika.cz/esence/cukrovatrtina.jpg Obr.22 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://blog.sme.sk/blog/21625/323189/Sacharoza.jpg Obr.23 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vapeland.co.uk/ekmps/shops/deankenny/images/caramel-374-p.jpg Obr.24 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cornico.cz/uploadedimages/1361.jpg Obr.25 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://pivo.php5.sk/wp-content/uploads/2010/08/druhy- piva.jpg Obr.26 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cms.tvujdum.cz/userdata/images/14410pivo1.jpg Obr.27 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.biolib.cz/IMG/GAL/89311.jpg Obr.28 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://im.novinky.cz/909/199092-original1-oe9ny.jpg Obr. 29 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://kulturistika.ronnie.cz/img/data/clanky/normal/7753_1.jpg Obr.30 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://static.zlacnene.sk/foto/vyrobky/280500/280281.jpg Obr.31 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.stejkr.cz/pic_zbozi/32751.jpg Obr 32 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.diabetesgate.de/diabetes/2006/pics/lexikon_glykogen.jpg Obr.33 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zdravie.sk/images/article/VYZIVA/odporucena- davka-vlakniny.jpg Obr.34 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.amwa.cz/deploy/img/fck/Image/clanky/biotextil- barveny-bylinami/Cotton%20007.jpg Literatura: Chemie pro střední školy – doc. RNDr. Jiří Banýr , CSc. – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc. a kolektiv autorů, SPN – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 1999