Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0528 Název projektu: ICT ve výuce Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_145 Ročník: 1. Vzdělávací obor: 65-42-M/01 Hotelnictví Předmět: Základy přírodních věd Tematická oblast: Přírodní látky Téma: Sacharidy Jméno autora: Mgr. Eva Stammová Vytvořeno dne: Únor 2013 Metodický popis, (anotace) Učební materiál slouží k výkladu a osvojení poznatků o sacharidech.
Obr.1 SACHARIDY
SACHARID ( z lat. saccharum = cukr) Obr.3 Obr.2 Nejrozšířenější přírodní látky rostlinného původu složené z molekul C, H, O Obr.5 Obr.4
VZNIK FOTOSYNTÉZOU v rostlinách glukóza celulóza škrob Obr.6 FOTOSYNTÉZOU v rostlinách glukóza škrob zásobní látka celulóza růst potravou získáváme polysacharidy trávením se štěpí na glukózu uvolňuje se energie + H2O + CO2
pro činnost svalů a mozku FUNKCE Obr.7 zdroj energie pro činnost svalů a mozku množství energie v 1g 4 kcal = 17 kJ
ROZDĚLENÍ SACHARIDY JEDNODUCHÉ MONOSACHARIDY SLOŽENÉ OLIGO POLY
obsahují jednu cukernou jednotku MONOSACHARIDY krystalické látky, sladká chuť, rozpustné ve vodě obsahují jednu cukernou jednotku Obr. 8 molekula uzavřená v kruhu, obsahuje 5 nebo 6 uhlíků pentóza (fruktóza) hexóza (glukóza)
Glukóza = hroznový cukr, krevní cukr Obr. 9 výskyt: ovoce, med, krev živočichů zdroj energie (mozek, NS) C6H12O6 Obr.13 Obr.11 Obr.10 součást umělé výživy doplněk stravy (sportovci, manažeři,..) denní potřeba organizmu 140 g Obr 12
Fruktóza = ovocný cukr výskyt: zralé plody ovoce, med, ovocné šťávy Obr.14 Fruktóza = ovocný cukr výskyt: zralé plody ovoce, med, ovocné šťávy v játrech přeměna na tuky a glukózu o 30% větší sladivost než řepný cukr - obezita Obr.15 použití: ovocné sirupy, marmelády, přislazování potravy pro diabetiky Obr.16
Galaktóza = mléčný cukr Obr.17 výskyt : mléko savců nemá sladkou chuť Obr.18 u některých jedinců porucha trávení galaktózy – galaktosemie bezgalaktózová dieta
OLIGOSACHARIDY krystalické látky, rozpustné ve vodě sladká chuť Obr.19 2 – 10 molekul sacharidů nejvýznamnější disacharidy
Sacharóza nejpoužívanější sacharid = cukr Obr.20 Sacharóza C12H22O11 Obr.21 nejpoužívanější sacharid = cukr výskyt: cukrová řepa, cukrová třtina, ve všech plodech Obr.23 Obr.24 vznik: molekula Obr.22 zahříváním taje = karamel (E 150), hnědé potravinářské barvivo (ocet, rum, Coca Cola)
Maltóza = sladový cukr vznik: molekula glukózy + glukózy Obr.27 vznik: molekula glukózy + glukózy vzniká ze škrobu působením enzymů v klíčících semenech ječmene (slad) Obr.25 Obr.26 stejná energetická hodnota jako sacharóza obsažena v pivovarském sladu, v pivu
Laktóza = mléčný cukr výskyt: pouze v mateřské mléko savců kravské 4 - 5%; mateřské 5,5 - 7% Obr.28 vznik: molekula glukózy + galaktóza použití: výroba dětské výživy, pomocná látka při výrobě léků,vitaminů
nekrystalizují, špatně rozpustné ve vodě POLYSACHARIDY makromolekulární látky více jak 10 molekul glukózy Obr. 29 nekrystalizují, špatně rozpustné ve vodě nejsou sladké
Škrob výskyt: zásobní látka rostlin (brambory 20%, obilí 70% škrobu) Obr.30 Škrob výskyt: zásobní látka rostlin (brambory 20%, obilí 70% škrobu) ve vodě špatně rozpustný Obr.31 součást lidské potravy, zdroj energie použití: zahušťování pokrmů, pudink, přípravky na škrobení prádla, zásyp, tekutý pudr, lepidlo
Glykogen výskyt: živočišný škrob složení: 120 000 molekul glukózy Obr 32 výskyt: živočišný škrob složení: 120 000 molekul glukózy vznik: v játrech z jednoduchých cukrů obsažených v krvi uložen v játrech a svalech použití: pohotovostní zásoba energie - v případě potřeby glukosa do krve člověk má v zásobě 250 – 400 g
Celulóza – (buničina) výskyt: hlavní stavební materiál Obr.34 výskyt: hlavní stavební materiál stěn rostlinných buněk složení: molekuly glukózy nestravitelná pro člověka (chybí enzymy) použití: výroba papíru, vaty, textilií, umělého hedvábí, celofánu, plnidlo při výrobě tablet (E460)
Vláknina tvoří ji celulóza a některé další polysacharidy je rostlinného původu = nestravitelná pro člověka Obr.33 zachytává nestrávené zbytky potravy ve střevech spolu s vlákninou vylučovány z těla ven nulová energetická hodnota preventivně proti zácpě snižuje cholesterol v krvi
Onemocnění Glykémie – označení pro hladinu glukózy v krvi. Hyperglykémie – zvýšené množství glukózy v krvi. Hypoglykémie – snížené množství glukózy v krvi. Cukrovka – diabetes mellitus Hlavním znakem cukrovky je zvýšená hladina cukru v krvi. Souvisí se špatnou funkcí slinivky břišní, která tvoří inzulín. Léčba – dodání inzulínu do těla injekčně.
Použité zdroje: Obr.1 ISIFA.CZ. www.vitalia.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vitalia.cz/clanky/napisy-na-potravinach-cukry-a- sacharidy-nejsou-totez/ Obr.2 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://vitainfo.cz/eshop/detail.php?idzb=244 Obr.3 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://box.mefistofeles.cz/wp- content/uploads/2012/01/ovoce-sacharidy.jpg Obr.4 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://img.abicko.cz/img/5/full/977991_cukr.jpg Obr.5 NEZNÁMÝ. www.google.com [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.aaavcely.cz/med.html Obr.6 NEZNÁMÝ. www.google.com [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cez.cz/edee/content/microsites/solarni/f2.html Obr.7 NEZNÁMÝ. www.google.com [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.naseinfo.cz/clanky/prace-a- kariera/uspech/co-je-uspech-v-zivote/mozek-je-jako-sval Obr. 8 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://img.blesk.cz/img/1/gallery/264147_ovoce-kosik.jpg Obr. 9 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://galenus.cz/img/zdravi/cukrovka/glukoza.jpg Obr.10 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.novysro.cz/glukopur-hroznovy-cukr-glukoza- p00164-480.jpg Obr.11 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.prozdravi.cz/photos/z/v/01/hroznovy-cukr.jpg Obr 12 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.building- body.com/assets/images/nutri_savjeti/Fruktoza-vs-glukoza.jpg Obr.13 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.srecepty.cz/system/images/9197/full.327268- svetik.jpg Obr.14 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.building- body.com/assets/images/nutri_savjeti/zb/zabranjeno-voce-2.jpg Obr.15 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://jpg.lekarna.cz/images/products/v/2020.jpg Obr.16 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://img.blesk.cz/img/1/full/1422241-img-marmelada- dzem.jpg Obr.17 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.tyden.cz/obrazek/201104/4d9aecc467f8b/crop-69977-krava.jpg Obr.18 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ordinace.cz/img/articles/16b9/1540.jpg Obr.19 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.fitness-produkty.cz/katalog-obrazku/clanek- 13/detail-titulni.jpg Obr.20 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://data.gate2biotech.com/editor_images/Image/b1.JPG
Literatura: Použité zdroje: Obr.21 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://leciva-kosmetika.cz/esence/cukrovatrtina.jpg Obr.22 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://blog.sme.sk/blog/21625/323189/Sacharoza.jpg Obr.23 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.vapeland.co.uk/ekmps/shops/deankenny/images/caramel-374-p.jpg Obr.24 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cornico.cz/uploadedimages/1361.jpg Obr.25 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://pivo.php5.sk/wp-content/uploads/2010/08/druhy- piva.jpg Obr.26 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cms.tvujdum.cz/userdata/images/14410pivo1.jpg Obr.27 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.biolib.cz/IMG/GAL/89311.jpg Obr.28 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://im.novinky.cz/909/199092-original1-oe9ny.jpg Obr. 29 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://kulturistika.ronnie.cz/img/data/clanky/normal/7753_1.jpg Obr.30 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://static.zlacnene.sk/foto/vyrobky/280500/280281.jpg Obr.31 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.stejkr.cz/pic_zbozi/32751.jpg Obr 32 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.diabetesgate.de/diabetes/2006/pics/lexikon_glykogen.jpg Obr.33 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zdravie.sk/images/article/VYZIVA/odporucena- davka-vlakniny.jpg Obr.34 NEZNÁMÝ. www.google.cz [online]. [cit. 2.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.amwa.cz/deploy/img/fck/Image/clanky/biotextil- barveny-bylinami/Cotton%20007.jpg Literatura: Chemie pro střední školy – doc. RNDr. Jiří Banýr , CSc. – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc. a kolektiv autorů, SPN – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 1999