BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnostní pravidla při práci s elektrickým proudem
Advertisements

Bezpečnost při práci s elektřinou
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Bezpečnost práce při obsluze s elektrickými spotřebiči 9. ročník
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střídavý proud Zdeněk Hartman, V.B 2008.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními
ELEKTRICKÉ SPOTŘEBIČE V DOMÁCNOSTI
* Školení k vyhlášce 50, 1. část *
OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM
Elektrický obvod IV..
Odborná způsobilost v elektrotechnice dle Vyhl. 50/1978 Sb.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů
Elektřina v domácnosti
Úraz elektrickým proudem
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Pojistky Zkrat Zkrat – je zapojení elektrického zdroje bez spotřebiče. V elektrickém obvodu prochází proud přímo od jednoho pólu zdroje k druhému. Může.
s elektrickým zařízením
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
strojů, přístrojů, spotřebičů
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.11 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při úrazu elektrickým proudem DUM – výkladový.
Zkrat.
Autor: MIROSLAV MAJCHER
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Elektrické a elektronické spotřebiče v domácnosti
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2012 Určeno:9. ročník.
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
FyzikaFyzika Jednoduchý elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_19_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ochrana před.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady) Číslo DUM: III/2/FY/2/2/11 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
ELEKTRICKÝ PROUD, JEHO ÚČINKY TEPELNÉ SPOTŘEBIČE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_05-21 Ročník: VI. r. VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Bezpečnostní zásady.
Elektrický obvod.. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Elektřina Interaktivní elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
VY_32_INOVACE_05-38 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Elektřina v domě Jméno autora:Jaroslava.
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
VY_52_INOVACE_05_11_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Elektřina v domácnosti
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Elektrické spotřebiče
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Paralelní řazení rezistorů
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FYZIKÁLNÍ KUFR Elektrický obvod (6. ročník)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon (odvození)
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PRAVIDLA BINGO Fyzikální veličiny
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Elektrické spotřebiče v domácnosti
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Z čeho se skládá jistič, jak funguje při zkratu ve vedení elektrického proudu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
FYZIKA 2.B 5. hodina.
ČÁSTI TĚLA Potřebné věci Autor © Žaneta Prošková
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

BEZPEČNÉ ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Elektrické spotřebiče v domácnosti Spotřebiče mohou převádět elektrickou energii na: energii světelnou (žárovky, zářivky) b) energii vnitřní (varná konvice, vařič, teplomet) c) energii pohybovou (vysavač, mixér, holicí strojek) d) kombinované (vysoušeč vlasů) Elektrická energie se ke spotřebiteli přivádí zpravidla dvěma vodiči: nulovacím vodičem (je vodivě spojen se zemí) fázovým vodičem Mezi nimi je napětí 230 V.

Vedení v domácnostech je zakončeno zásuvkou: kolík 2 zdířky

Do zásuvky zasunujeme zástrčku neboli vidlici.

Většina spotřebičů má svůj štítek: Co na něm nalezneme? Zkuste vysvětlit: ▪ na jaké napětí ho připojujeme ▪ příkon spotřebiče ▪ frekvence střídavého napětí ▪ dvojitá izolace

Bezpečnostní pravidla při práci se spotřebiči přívodní šňůry mají izolaci důležité zkontrolovat tuto izolaci přívodní šňůru vytahujeme za zástrčku, ne za šňůru Jak je zajištěna bezpečnost při používání spotřebičů v případě, že dojde k porušení izolace uvnitř spotřebiče? 1. kryt spotřebiče je z izolantu – nic nehrozí, ale stejně spotřebiče mají tzv. dvojitou izolaci…. používá se dvoupramenná přívodní šňůra 2. kryt spotřebiče je z kovu (žehlička) – všechny kovové části jsou pak navzájem propojeny….. musí se používat trojpramenná přívodní šňůra – všechny části jsou pak spojeny s ochranným nulovacím vodičem…. ZKRAT…. pojistka, jistič.

Ochrana před úrazem elektrickým proudem dojde k němu v případě, stane-li se tělo nebo jeho část součástí elektrického obvodu Možnost úrazu elektrickým proudem ovlivňuje mnoho okolností: velikost napětí v místě dotyku (MAX -25V, ~ 12V) velikost odporu našeho těla (vlhká ruka X suchá ruka) velikost odporu mezi naším tělem a zemí (bosá noha na mokré podlaze X noha v dřevákách na suché dřevěné podlaze) Bezpečný proud pro člověka: ~ 10 mA, - 25mA (tento proud by při průchodu lidským tělem neměl znamenat ztuhnutí svalů na rukou, křeče, popálení, poškození některých orgánů, popř. smrt)

Vypočítejte velikost střídavého proudu procházejícího lidským tělem, jestliže je napětí 230 V a odpor lidského těla je 10 kΩ: U = 230 V R = 10 kΩ = 10 000 Ω -------------------------------------- I = U : R I = 230 V : 10 000 Ω I = 0,023 A = 23 mA (norma je 10 mA!!!) Překračuje bezpečnou normu. Nebezpečí se ještě zvyšuje, prochází-li proud tělem déle než 1 či 2 s a pokud prochází srdcem!

BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY A ZÁSADY Nikdy nelez na stožáry vysokého napětí! Nepouštěj u nich draka! Nepřibližuj se k drátům spadlým na zem! Nikdy nesahej na elektrické spotřebiče, když jsi ve vodě! Nesahej z vody na elektrické šňůry a zástrčky! Nenechávej kabely ležet ve vlhku! Žárovku vyměňuj pouze, když není spotřebič pod proudem! Nerozdělávej zásuvky a spotřebiče, které jsou připojeny k vedení! Nespravuj sám elektrická zařízení!

Nebezpečná situace také nastane, když dojde k náhodnému spojení fázového vodiče s nulovacím vodičem. Elektrický obvod má pak malý odpor, obvodem prochází velký proud … vzniká ZKRAT… pojistka, jistič. Důležité je znát značky na elektrických zařízeních či rozvodech: POZOR! VYSOKÉ NAPĚTÍ

Rychlá 155 lékařská pomoc 150 Hasiči 158 Policie 112 Tísňové volání Zásady první pomoci při zásahu elektrickým proudem Přerušit přívod proudu a dostat postiženého od nebezpečného vodiče. Dát postiženému první pomoc. 3) Přivolat pomoc. Rychlá lékařská pomoc 155 150 Hasiči 158 Policie 112 Tísňové volání

Použité obrázky – autor. Použité kliparty – z kolekce PowerPoint 2003.