Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FyzikaFyzika Jednoduchý elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FyzikaFyzika Jednoduchý elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno."— Transkript prezentace:

1 FyzikaFyzika Jednoduchý elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 JEDNODUCHÝ ELEKTRICKÝ OBVOD Hlavní části: 1. Spotřebič 2. Vypínač 3. Zdroj elektrického proudu 4. Vodiče

3 SCHEMATICKÉ ZNAČKY Zdroj elektrického proudu Žárovka = spotřebič VypínačVodič

4 SPOTŘEBIČ Spotřebičem může být například žehlička, vařič, pračka, žárovka, zvonek a další. Když žehličkou (spotřebičem) prochází elektrický proud, tak se žehlička zahřeje. Vařič se zahřeje, zvonek zazvoní. Co udělá žárovka?

5 VYPÍNAČ Vypínačem můžeme elektrický obvod přerušit. Když elektrický obvod přerušíme, pak obvodem neprochází elektrický proud. Domovní zvonek pak nezazvoní. Co udělá žárovka?

6 ZDROJ ELEKTRICKÉHO PROUDU Zdrojem elektrického proudu může být baterie, monočlánek, akumulátor, plochá baterie, zásuvka a další. Pokud připojíme spotřebič ke zdroji elektrického proudu, pak jím prochází elektrický proud.

7 VODIČE Vodič je látka, která dobře vede elektrický proud. Vodiče jsou například železo, měď, olovo, hliník. Vysvětli pojem izolant.

8 EL. OBVOD OTEVŘENÝ Žárovka nesvítí! Proč?

9 EL. OBVOD UZAVŘENÝ Žárovka svítí! Proč?

10 Bude žárovka svítit? Nebude! Příklad č.1 Plochá baterie Proč?

11 Bude žárovka svítit? Nebude! Příklad č.2 Plochá baterie Proč?

12 Kdy se rozsvítí? Spodek žárovky připojíme k ….. Objímku žárovky připojíme k ….. Příklad č.3 Plochá baterie

13 OPAKOVÁNÍ Vyjmenuj hlavní části jednoduchého elektrického obvodu. Co je spotřebič? Vysvětli rozdíl mezi elektrickým obvodem otevřeným a uzavřeným. Vyjmenuj 3 druhy vodičů. Vyjmenuj 3 druhy nevodičů (izolantů). Co značí tato značka?


Stáhnout ppt "FyzikaFyzika Jednoduchý elektrický obvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno."

Podobné prezentace


Reklamy Google