Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními"— Transkript prezentace:

1 Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními
Elektrické spotřebiče v domácnosti (Učebnice strana 78 – 80) Elektrická energie se přivádí v domácnostech ke spotřebiteli zpravidla dvěma vodiči. Jeden vodič je spojen vodivě se zemí, je uzemněn. Uzemněný vodič se nazývá nulovací vodič. Druhý vodič se nazývá fázový vodič. Mezi nimi je napětí 230 V. Vedení, kterým se elektrická energie přivádí do domácnosti, je zakončeno zásuvkou (jednoduchou nebo dvojitou). V horní části zásuvky je vodivý kolík a pod ním dvě zdířky. Na kolíku vzhledem k zemi nesmí být žádné napětí

2 Do zásuvky zasunujeme zástrčku neboli vidlici.
Kolík je spojen s ochranným nulovacím vodičem (barva izolace je kombinací žluté a zelené), pravá zdířka s pracovním nulovacím vodičem (barva izolace modrá), levá zdířka s fázovým vodičem (barva izolace hnědá nebo černá). 230 V 0 V Do zásuvky zasunujeme zástrčku neboli vidlici. Na její dva kolíky jsou připojeny vodiče, které také mají odpovídající barevnou izolaci a tvoří přívod nebo také prodlužovací šňůru ke spotřebiči. Všechny spotřebiče mohou být při neodborném zacházení životu nebezpečné nebo způsobit požár. Abychom se nebezpečí vyhnuli, musíme při práci s elektrickými spotřebiči dodržovat určitá pravidla. Kromě jiného vycházíme z údajů, které najdeme na štítku spotřebiče a v návodu k jeho používání.

3 Spotřebiče připojujeme jen na napětí, které je uvedeno na štítku.
Na štítku bývá dále uveden příkon spotřebiče a frekvence střídavého napětí. Při vytahování šňůry ze zástrčky ji vždy držíme za zástrčku, nikoli za šňůru. U nového spotřebiče si pozorně přečteme návod k používání. U všech elektrických spotřebiče zkontrolujeme před zapnutím do elektrické zásuvky, zda není poškozena přívodní šňůra (prodřená nebo popraskaná izolace) a zda je v dobrém stavu i zástrčka. Pokud spotřebič je opatřen vypínačem, připojujeme ho k elektrické síti vždy nezapojený. Poškození, které není často dobře viditelné, může při dotyku rukou vést k úrazu elektrickým proudem.

4 Bezpečnost při používání elektrických spotřebičů je zajištěna i v případě, pokud dojde k porušení izolace uvnitř spotřebiče. Je-li kryt spotřebiče vyroben z izolantu, stačí dvoupramenná přívodní šňůra (to je šňůra,která obsahuje dva od sebe izolované vodiče), protože i při náhodném dotyku fázového vodiče s vnitřní stranou spotřebiče nemůže dojít k úrazu elektrickým proudem. Přesto tyto spotřebiče mají zesílenou, tzv. dvojitou izolaci. Dvojitá izolace je na štítku znázorněna pomocí dvou soustředných čtverečků. Kryt z izolantu nemůže být u všech spotřebičů, např. u žehličky nebo u pračky musí být všechny kovové části, s kterými může přijít člověk při běžné obsluze do styku, navzájem propojeny. K připojení na síť se musí používat trojpramenná šňůra, která zajistí spojení těchto částí s ochranným nulovacím vodičem.

5 ochranný nulovací vodič (je připojen na kolík)
izolace fázový vodič pracovní nulovací vodič barevná izolace vodičů Bezpečnost při používání elektrických spotřebičů je zajištěna dvojitou izolací. Na štítku je označena Ochranný nulovací vodič (barva izolace zelenožlutá) – je připojen na kolík, uzemněn. Pracovní nulovací vodič (barva izolace modrá) – je připojen na levou zdířku, napětí 0 V, Fázový vodič (barva izolace zelenožlutá) – je připojen na pravou zdířku, 230 V, Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 81.


Stáhnout ppt "Bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními"

Podobné prezentace


Reklamy Google