Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTRICKÝ PROUD, JEHO ÚČINKY TEPELNÉ SPOTŘEBIČE Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTRICKÝ PROUD, JEHO ÚČINKY TEPELNÉ SPOTŘEBIČE Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR."— Transkript prezentace:

1 ELEKTRICKÝ PROUD, JEHO ÚČINKY TEPELNÉ SPOTŘEBIČE Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Jak poznáme, že uzavřeným elektrickým obvodem prochází elektrický proud? + - poznáme to podle jeho účinků Účinky elektrického proudu – světelný (žárovka svítí) – zvukový (zvonek zvoní) – tepelný (vodič se zahřívá)

3 Prochází-li vodičem elektrický proud, vodič se zahřívá. Tohoto jevu se využívá v tepelných elektrických spotřebičích. To jsou zařízení, v nichž se vodiči zahřátými průchodem elektrického proudu na vysokou teplotu zahřívají jiná tělesa. Tepelné elektrické spotřebiče - plotýnka elektr. sporáku - ponorný vařič - vysoušeč vlasů - žehlička

4 Nakreslete si do sešitu následující tabulku: Látky, které nevedou proudLátky, které vedou proud list papíru svorkaumělá hmota ocelový klíč dřevo hliníková lžíce sklo V následujícím pokusu budeme zjišťovat, které látky vedou a které nevedou elektrický proud.

5 Látky, které vedou elektrický proud, nazýváme elektrické vodiče (např. kovy – měď, hliník, železo). Látky, které nevedou elektrický proud, nazýváme elektrické izolanty (sklo, plasty, guma, papír). Mohou vést elektrický proud také kapaliny nebo plyny? Kapaliny – destilovaná voda je izolant – rozpustíme-li v ní např. sůl, dostaneme vodný roztok – vodné roztoky některých látek jsou vodiči Plyny – vzduch je za obvyklých podmínek izolant, ale za určitých podmínek je vodivý (např. blesk)!

6 Otázky Které účinky elektrického proudu znáš (3)? Navrhni pokus, kterým můžeš zjistit, zda je látka elektrický vodič, nebo izolant. Roztřiď následující předměty na elektrické vodiče (vedou elektrický proud) a izolanty (nevedou elektrický proud): dřevěná špejle vodný roztok soli spisová svorka vodný roztok cukru tuha v tužce suchý list papíru hliníková lžíce plastové pravítko tvůj prst ocelový klíč porcelánový talíř sklenice guma Které látky nazýváme elektrické vodiče? Uveď příklady. Které látky nazýváme elektrické izolanty? Uveď příklady. Jaký fyzikální jev využíváme v tepelných el. spotřebičích?

7 Použité obrázky – autor. Použité kliparty – kolekce PowerPoint 2003.


Stáhnout ppt "ELEKTRICKÝ PROUD, JEHO ÚČINKY TEPELNÉ SPOTŘEBIČE Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR."

Podobné prezentace


Reklamy Google