Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TĚLESA A LÁTKY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TĚLESA A LÁTKY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 TĚLESA A LÁTKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Prohlédněte si následující obrázek:
Pokuste se najít společné slovo označující stůl, cihlu, strom, bazén. Ve fyzice pro to všechno užíváme společný název TĚLESO. Stůl, plot i strom jsou různá tělesa, ale mají něco společného. Co?

3 Všechna jsou ze stejné látky - ze dřeva.
Určete u několika dalších těles na obrázku, z jakých jsou látek.

4 Čím se dále liší různá tělesa?
- tvarem - barvou Různá tělesa se tedy mohou lišit i tvarem, barvou.

5 V čem se liší mléko v láhvi, propan-butan přicházející
do hořáku sporáku a tyčka plotu? Mléko je kapalné. Tyčka plotu je pevná. Propan-butan je plynný.

6 Látky mohou být ve skupenství pevném, kapalném
nebo plynném. 3 skupenství - pevné látky (např. dřevo, sklo, železo, papír, písek) - kapalné látky (např. mléko, olej, voda, benzin) - plynné látky (propan-butan, zemní plyn, vzduch) Tatáž látka může být za různých okolností v různých skupenstvích. Např. voda jako kapalina; když zmrzne, je z ní led, sníh nebo jinovatka. Kápneme-li vodu na rozžhavenou plotýnku, stane se z ní vodní pára.

7 Tělesa mohou být z látek pevných, kapalných nebo
plynných. pevné těleso: stůl, židle, kniha, auto, televize, konvice kapalné těleso: mléko ve sklenici, kakao v hrnku plynné těleso: propan-butan v bombě, vzduch v míči

8 Nakreslete si do sešitu následující tabulku a zařaďte: Těleso Látka
okenní tabule guma umělá hmota kryt mobilu žula pneumatika sklo papír kniha rampouch železo skála padesátihaléř hlína

9 Nakreslete si do sešitu následující tabulku:
Tělesa z pevné látky Tělesa z kapaliny Tělesa z plynu stůl kečup v láhvi oxid uhličitý v nádobě závaží pára v hrnci šťáva v kelímku svíčka rtuť v teploměru vzduch ve třídě Správně roztřiďte: oxid uhličitý v nádobě, stůl, kečup v láhvi, šťáva v kelímku, rtuť v teploměru, pára v hrnci, závaží, svíčka, vzduch ve třídě.

10 Správně urči lopata - pevné těleso špendlík - pevné těleso rum -
kapalná látka umělá hmota (plast) - pevná látka polévka v hrnci - kapalné těleso korková zátka - pevné těleso kyslík - plynná látka

11 Použité obrázky – autor.
Použité kliparty – kolekce PowerPoint 2003.


Stáhnout ppt "TĚLESA A LÁTKY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google