Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů"— Transkript prezentace:

1 Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů
(Učebnice strana 130 – 132) Sestavíme elektrický obvod tak, že připojíme k baterii žárovku neizolovanými dráty. Žárovka svítí. Přes dráty, které vedou od baterie k žárovce, krátce položíme neizolovaný ocelový hřebík. Žárovka zhasla a přívodní vodiče se zahřály. Říkáme, že v obvodu vznikl zkrat. Proud, který prochází žárovku, se zmenšil, přívodními dráty a hřebíkem procházel velký proud. Tím se baterie rychle vybíjí. Ke zkratu může dojít i v obvodu s elektrickým spotřebičem, např. dotykem dvou přívodních vodičů ve šňůře s poškozenou izolací. V obvodu při zkratu značně vzroste elektrický proud. Tím se vodiče i součásti spotřebiče mohou zahřát na vysokou teplotu, čímž se může poškodit dané zařízení, může dojí i k jeho vznícení, popřípadě i ke vznícení okolních předmětů. Při zkratu se může poškodit i zdroj napětí.

2 Abychom škodám předcházeli, zapojujeme do obvodu spolu s elektrickým zařízením pojistku.
Hlavní součástí pojistky je drátek z lehce tavitelného kovu. Délka, tloušťka a materiál drátku jsou voleny tak, aby se drátek roztavil při určité hodnotě proudu. Tím se přeruší elektrický obvod. Pojistku s přepáleným drátkem nesmíme opravovat, ale vyměníme ji za novou. Tato vložka tavné pojistky se dříve používala v bytech, dnes se používá na venkovních přívodech vodičů do domů. V bytech se používají tzv. automatické jističe, jejichž hlavní součástí je elektromagnet.

3 K ochraně elektrických spotřebičů se zpravidla používají přístrojové pojistky, které bývají zabudovány přímo ve spotřebiči. Přístrojová pojistka je skleněná trubička s kovovými hlavicemi, kterou prochází tavný drátek. V motorových vozidlech se používá tavná pojistka, ve které je tavný drátek uložen v keramickém pouzdře. Elektrické spotřebiče se při průchodu elektrického proudu zahřívají. Proto při jejich užívání dodržujeme zásady, které snižují nebezpečí vzniku požáru. Zvláště je nutno předcházet takovému zacházení se spotřebiči, při němž může dojít ke zkratu. U elektrických spotřebičů, zvláště tepelných, dbáme na jejich hospodárné užívání. Všechny tyto spotřebiče odpojíme ze zásuvky, jakmile je přestaneme používat. Zvláště když odcházíme z bytu, je nutno zkontrolovat, zda jsme nenechali žádný spotřebič zapnutý (rozsvícená světla, zapnuté televizní a rozhlasové přijímače…).

4 K baterii je připojena žárovka neizolovanými dráty.
Příklad: K baterii je připojena žárovka neizolovanými dráty. Bude žárovka svítit? Zdůvodni. Žárovkou bude svítit, žárovkou prochází elektrický proud. Přes oba dráty položíme na krátkou dobu neizolovaný ocelový hřebík. Co se změní? Žárovkou zhasne, protože v obvodu vznikl zkrat. Částí obvodu mezi baterií a hřebíkem prochází velký proud, žárovkou proud neprochází. Znázornění obvodu: Do kterého místa v elektrickém obvodu by bylo vhodné zapojit pojistku, aby nedošlo ke zkratu? Pojistku zapojíme do obvodu mezi baterii a hřebík, můžeme tak učinit ve dvou místech. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 129 – 130.


Stáhnout ppt "Pojistky. Zásady správného užívání elektrických spotřebičů"

Podobné prezentace


Reklamy Google