Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrický obvod.. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrický obvod.. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY."— Transkript prezentace:

1 Elektrický obvod.

2 ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY EL. PŘÍSTROJŮ 2.NEDOTÝKÁME SE DRÁTŮ EL. VEDENÍ (ANI SPADLÝCH NA ZEM!!!) 3.PŘI VÝMĚNĚ VADNÉ ŽÁROVKY NEJPRVE ODPOJÍME LAMPU OD ZÁSUVKY NEBO VYPNEME HLAVNÍ VYPÍNAČ 4.ZVLÁŠŤ OPATRNÍ MUSÍME BÝT PŘI MANIPULACI S EL. PŘÍSTROJI VE VLHKÉM PROSTŘEDÍ (NAPŘ. V KOUPELNĚ)

3

4 PŘI VYUČOVÁNÍ BUDEME DĚLAT POKUSY S POUŽITÍM BATERIE EL. ČLÁNKŮ. TYTÉŽ POKUSY BY VŠAK BYLY VELMI NEBEZPEČNÉ, KDYBYSTE PŘI NICH MÍSTO BATERIE POUŽILI ELEKTRICKOU ZÁSUVKU VE STĚNĚ. MOHLI BYSTE SE VÁŽNĚ, I SMRTELNĚ ZRANIT A ZPŮSOBIT VELIKÉ ŠKODY.

5 ELEKTRICKÝ OBVOD 1.Spotřebič 2.Vypínač 3.Zdroj elektrického proudu 4.Vodiče a izolanty 5.Schematické značky 6.Jednoduchý elektrický obvod

6 SPOTŘEBIČ Spotřebičem může být například žehlička, vařič, pračka, žárovka, zvonek a další. Když žehličkou (spotřebičem) prochází elektrický proud, tak se žehlička zahřeje. Vařič se zahřeje, zvonek zazvoní. Co udělá žárovka?

7 VYPÍNAČ Vypínačem můžeme elektrický obvod přerušit. Když elektrický obvod přerušíme, pak obvodem neprochází elektrický proud. Domovní zvonek pak nezazvoní. Co udělá žárovka?

8 ZDROJ ELEKTRICKÉHO PROUDU Zdrojem elektrického proudu může být baterie, monočlánek, akumulátor, plochá baterie, zásuvka a další. Pokud připojíme spotřebič ke zdroji elektrického proudu, pak jím prochází elektrický proud.

9 VODIČE A IZOLANTY Vodič je látka, která dobře vede elektrický proud = elektricky vodivé látky Vodiče jsou například kovy (železo, měď, olovo, hliník), tuha. Vysvětli pojem izolant. Elektrické izolanty jsou látky, které nevedou elektrický proud, říkáme o nich, že jsou elektricky nevodivé. Např.: plasty, sklo, guma, parafín.

10 Vodné roztoky (elektrolyty) mohou vést elektrický proud. Vzduch je za normálních podmínek nevodivý. Vodivým se stává za zcela určitých podmínek – například blesk.

11 SCHEMATICKÉ ZNAČKY Zdroj elektrického proudu Žárovka = spotřebič VypínačVodič

12 EL. OBVOD OTEVŘENÝ Žárovka nesvítí! Proč?

13 EL. OBVOD UZAVŘENÝ Žárovka svítí! Proč?

14 Bude žárovka svítit? Nebude! Příklad č.1 Plochá baterie Proč?

15 Bude žárovka svítit? Nebude! Příklad č.2 Plochá baterie Proč?

16 Kdy se rozsvítí? Spodek žárovky připojíme k … Objímku žárovky připojíme k … Příklad č.3 Plochá baterie

17 OPAKOVÁNÍ Vyjmenuj hlavní části jednoduchého elektrického obvodu. Co je spotřebič? Vysvětli rozdíl mezi elektrickým obvodem otevřeným a uzavřeným. Vyjmenuj 3 druhy vodičů. Vyjmenuj 3 druhy nevodičů (izolantů). Co značí tato značka?


Stáhnout ppt "Elektrický obvod.. ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PŘI ZACHÁZENÍ S ELEKTRICKÝMI ZAŘÍZENÍMI. 1.NESAHÁME DO ZÁSUVEK VE ZDI A NEZASOUVÁME DO NICH JINÉ PŘEDMĚTY NEŽ ZÁSTRČKY."

Podobné prezentace


Reklamy Google