Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM"— Transkript prezentace:

1 OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM
Téma: OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Závěr

2 5.2 OCHRANA PŘED ÚRAZEM EL. PROUDEM

3

4

5 Sssstudijní text…

6 Nebezpečí úrazu vzniká, stane-li se tělo nebo jeho část součástí el
Nebezpečí úrazu vzniká, stane-li se tělo nebo jeho část součástí el. obvodu. Následky úrazu jsou ovlivněny několika faktory: 1)Velikost napětí – U – jako bezpečné se uvádí stejnosměrné do 25V, střídavé do 12V.

7 2) Velikost proudu, který projde tělem I – záleží na velikosti odporu našeho těla (suché/mokré ruce, nohy, obuv, rukavice atd.) Za bezpečný proud se v normách uvádí 10mA střídavých 25mA stejnosměrných. V domácnosti používáme napětí 230V, které je životu nebezpečné!!!

8 B) Mokrou rukou nesaháme na el. zařízení
Nejdůležitější bezpečnostní předpisy a zásady: A) Nic nestrkáme do el. zásuvky a nedotýkáme se odkrytých el. zařízení pod napětím. B) Mokrou rukou nesaháme na el. zařízení C) Ve vodě nepoužíváme el. zařízení. D) Respektujeme návody, zapojujeme do zásuvky vždy vypnutý. E) Nepoužíváme spotřebič s poškozenou šňůrou.

9 F) Vyřadíme z provozu zařízení, které probíjí.
G) Spotřebiče svěřujeme do opravy odborníkům. H) Nehrajeme si v blízkosti el. vedení, nelezeme na sloupy nebo stožáry vedení a nepouštíme v jejich blízkosti draky! CH) Nedotýkáme se drátů spadlých na zem, ani se k nim nepřibližujeme.

10

11 ZKRAT: Nebezpečná situace, dojde ke spojení fázového vodiče s nulovacím vodičem. Malý odpor > velký proud. Nebezpečím je i blesk. Jde o výboj mezi zemí a mrakem, či dvěma mraky. Ochranou jsou bleskosvody – jsou vodivě spojené se zemí (jsou uzemněny).

12 Zajímavosti k tématu…

13 Quiz…

14 1) Americká filmová cena udělovaná Americkou filmovou akademií.
2) Kolektivní pálkovací hra, která pochází ze Švédska. Má určité rysy společné se softballem nebo baseballem. 3) Jediný známý vodní pavouk. 4) Trikyslík jinak. 5) Dětské oblečení většinou určené pro batolata.

15 1) Oskar 2) Brännball 3) Vodouch 4) Ozon 5) Dupačky

16


Stáhnout ppt "OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM"

Podobné prezentace


Reklamy Google