Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným."— Transkript prezentace:

1 CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Co musí obsahovat každý elektrický obvod? - zdroj elektrického napětí - spotřebič - vše propojeno vodiči Elektrickým obvodem prochází elektrický proud: - je-li v něm zapojen zdroj elektrického napětí; - je-li obvod složen z elektrických spotřebičů, které jsou vodivě spojeny. Co může být spotřebičem? např. žárovka, cívka, elektrický zvonek…

3 Co může být vodičem elektrického proudu? - kovy - vodné roztoky některých látek (např. NaCl) - plyny (jen za určitých podmínek!) Co může být zdrojem elektrického napětí? - jeden elektrický článek (monočlánek) - baterie např. z 5 elektrických článků Jak poznáme, že obvodem prochází elektrický proud? Z účinků elektrického proudu – světelný (žárovka svítí) – zvukový (zvonek zvoní) – tepelný (vodič se zahřívá)

4 Schematické značky elektrický článek baterie elektrických článků zdroj napětí otevřený spínač uzavřený spínač

5 Schematické značky žárovk a rezistor zvonek vodič uzel

6 Zapojení jednoduchého obvodu se 2 žárovkami žárovky jsou spojeny za sebou (sériově)

7 žárovky jsou spojeny vedle sebe (paralelně) - rozvětvený obvod (větve)

8 Otázky Jaké podmínky musí být splněny, aby obvodem procházel elektrický proud (2)? Vysvětli, co znamená, že je elektrický obvod uzavřen. Které účinky elektrického proudu znáš (3)? Navrhni pokus, kterým lze zjistit, zda je látka elektrický vodič, nebo izolant. Roztřiď následující předměty na elektrické vodiče (vedou elektrický proud) a izolanty (nevedou elektrický proud): dřevěná špejle, vodný roztok soli, spisová svorka, vodný roztok cukru, tuha v tužce, suchý list papíru, hliníková lžíce, plastové pravítko, tvůj prst, ocelový klíč, porcelánový talíř, sklenice, gum a

9 Otázky 1.Nakresli do sešitu pomocí schematických značek schéma následujícího elektrického obvodu:

10 1.Které žárovky budou svítit v obvodu sestaveném podle tohoto schématu: po uzavření pouze spínače I? po uzavření pouze spínače II? c) po uzavření obou spínačů?

11 Použité obrázky – autor. Použité kliparty – z kolekce PowerPoint 2003.


Stáhnout ppt "CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÉM PROUDU Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným."

Podobné prezentace


Reklamy Google