Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Masarykova, Masarykova 291, 75701 Valašské Meziříčí Martin Havlena
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Martin Havlena Číslo VY_32_INOVACE_02_20 fyzika Název Bezpečnost při práci s elektrickými zařízeními Téma hodiny Předmět Fyzika Stupeň/Ročník II. st., 8. ročník Anotace Materiál obsahuje obrázky s popisem Očekávaný výstup Žák bude seznámen s riziky spojenými s elektřinou a zásadami první pomoci. Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Nejsou potřebné Klíčová slova Bezpečný proud, stabilizovaná poloha, masáž srdce, umělé dýchání. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz. Poslední strana

2 Bezpečnost při práci s elektrickými zařízeními

3 Bezpečnost při práci s elektrickými zařízeními
Negativní působení elektrického proudu člověk cítí od hodnot vyšších než 0,5 miliampér, hodnoty vyšší než 1 miliampér již vyvolávají negativní působení. Při vyšších proudech (20mA) dochází ke svalové křeči a člověk není schopen se sám dostat z elektrického obvodu uzavírajícího se tělem. Rozhodující faktory při úrazu elektrickým proudem jsou: Velikost proudu. Druh proudu (střídavý nebo stejnosměrný). Cesta proudu tělem (např. noha - noha, levá ruka - pravá noha, levá ruka - levá noha). Doba působení elektrického proudu.

4 Bezpečnost při práci s elektrickými zařízeními
Pozor na vlhkost. Elektrozařízení opravují pouze odborníci. Používáme pouze bezchybné přívodní šňůry. Přístroje rozebíráme pouze když jsou odpojené od sítě. Nedotýkáme se spadlého vedení ani vyčnívajících vodičů. Do zásuvek nesaháme vodivými předměty.

5 Bezpečnost při práci s elektrickými zařízeními
Zásady první pomoci Dostat postiženého z dosahu elektrického proudu buď jeho odsunutím (odvalením, odtažením) prostřednictvím izolovaného předmětu, např. dřevěnou latí, pruhem látky, apod., nebo, je-li to možné, vypnutím přívodu elektrické energie. Ať je příčina úrazu jakákoliv, nesmíte se dotknout postiženého, dokud se nepřesvědčíte, že byl proud vypnut a že nehrozí žádné nebezpečí. Přivolejte lékařskou pomoc. Telefonní číslo 155 na záchrannou službu a číslo na tísňová volání. Je-li postižený v bezvědomí, zkontrolujte jeho puls a dýchání. Nezjistíte-li puls, začněte s nepřímou masáží srdce i dýcháním z úst do úst. Jestliže postižený pouze nedýchá, zahajte dýchání z úst do úst. Je-li postižený v bezvědomí a dýchá, uložte ho do stabilizované polohy.

6 Bezpečnost při práci s elektrickými zařízeními
Resuscitaci započneme 30 stlačeními. Stlačujeme uprostřed hrudníku (dolní konec hrudní kosti, mezi bradavkami). Frekvence stlačení 100 za minutu a hloubka stlačení je cm. Následují 2 vdechy, velký objem je chybou!

7 Bezpečnost při práci s elektrickými zařízeními
Do stabilizované polohy je možné uložit jen postiženého, který sám dýchá a má funkční krevní oběh.

8


Stáhnout ppt "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena"

Podobné prezentace


Reklamy Google