Mezinárodní organizace ve veřejném zdravotnictví a sociální pediatrii ISSOP (ESSOP)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CLIL Content and Language Integrated Learning
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Co je to EAP? EAP existuje na podporu zdraví dětí a mladistvých Evropě. Snaží se zdokonalovat standardy v postgraduální výuce, službách v ambulancích,ve.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
ECPCP- European Confederation of Primary Care Paediatricians Organizace, která vznikla zánikem organizace SEPA- Societé européenne de pédiatrie ambulatiore.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
EAPRASnet je součástí EAP European Academy of Paediatric Research in Ambulatory Setting network Evropská akademie výzkumu v síti pediatrických ambulancí.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Co jsme zač? skupina fajn lidí skupina lidí, kteří rádi mluví anglicky rádi objevujeme rozdíly mezi národy a mezi formami zemědělství rádi cestujeme rádi.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
TEZE KOREFERÁTU NA ZÁVĚREČNÉ KONFERENCI PROJEKTU V.I.P. INOVACE – ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Realizátor projektu: BIC Brno,s.r.o. Vedoucí týmu vědecko- pedagogických.
„SAMOSPRÁVA 2020“ (Řešení pro budoucnost) – Zlín Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Mezinárodní den sester květen 2009
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Bohemia EU Planners, s.r.o. PhDr. Vendulka Raymová
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Polytechnické vzdělávání v praxi
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
Transkript prezentace:

Mezinárodní organizace ve veřejném zdravotnictví a sociální pediatrii ISSOP (ESSOP)

V roce 1977 založili profesoři Lindquist a Kohler z Lundu ve Švédsku Evropskou společnost sociální pediatrie (ESSOP). Jejich počáteční hlavní myšlenkou bylo „setkávání se“ – odborníků zpočátku evropských zemí s cílem poskytnout optimální podmínky pro diskuze, výměny zkušeností, znalostí i dovedností, praktických schopností se snahou o co nejvyšší vědecký standard.

Hlavními cíli ESSOP bylo: stimulovat co možná nejvyšší kvalitu výzkumu v sociální pediatrii rozšiřovat recentní informace tohoto výzkumu mezi vědecké společnosti podporovat výuku sociální pediatrie v pregraduu i v postgraduu na lékařských a příbuzných fakultách

Hlavními cíli ESSOP bylo - II: podporovat implementaci Úmluvy o právech dítěte do praxe i života pracovat pro lepší pochopení souvislostí sociální pediatrie a sociální politiky těmi, kteří politiku ve prospěch dětí tvoří podporovat spolupráci a dalšími odbornými společnostmi a organizacemi postupně začít připravovat každoroční konference

Vzhledem k tomu, že ve světě nebyla vytvořena žádná společnost podobného charakteru, začali do naší společnosti přicházet členové z USA, Kanady, Austrálie, Nového Zélandu, Indie, Thajska a celé řady dalších zemí.

Proto bylo na General Assembly společnosti domluveno, že požádáme ženevské ústředí o schválení změny názvu naší společnosti na ISSOP (International Society for Social Pediatrics and Health Care). V loňském roce se tak stalo a od roku 2014 tedy datujeme i zkratku ISSOP.

Současným prezidentem společnosti je prof. Nick Spencer (UK), vědeckým sekretářem Geir Gunnlaugsonn z Islandu, pokladníkem Olivier Duperrex ze Švýcarska. Dalšími členy výboru jsou: Luis M. Alvarez ze Španělska, Gonca Yilmaz z Turecka, Manuel Katz z Izraele, Tony Waterston z UK a Ayesha Kadir z UK.

Profesor Lennart Kohler je čestným prezidentem ISSOP. Autor této prezentace byl prezidentem ESSOP v letech 1996 a 1997 a dlouhá léta aktivním členem výboru.

Současné cíle ISSOP, kromě již výše uváděných jsou: pořádání tréninkových kurzů sociální pediatrie (ponejvíce v Chorvatsku) významným způsobem rozvíjet spolupráci s IPA (International Pediatric Association) a dalšími mezinárodními společnostmi bojovat za práva dětí poukazovat na chudobu, násilí vůči dětem, podílet se na propagaci kojení, očkování a řada dalších aktivit

ASPHER neboli: The Association of Schools of Public Health in the European Region = Asociace škol veřejného zdravotnictví evropského regionu

Je klíčovou nezávislou evropskou organizací, která je oddána myšlence posilovat roli veřejného zdravotnictví cestou neustálého vzdělávání a tréninku profesionálů ve veřejném zdravotnictví, a to jak v praktické složce, tak i ve výzkumu. To představuje vědecké a akademické aktivity ve veřejném zdravotnictví, včetně vzdělávání a praktických aktivit.

ASPHER v současnosti má 105 institucionálních členů (ke květnu 2014) ve 42 evropských zemích, tj. více než 5000 akademických a veřejně zdravotnických expertů zaměstnaných v těchto institucích. ASPHER - všeobecným posláním je podpora vzdělávání, výzkumu a služeb ve veřejném zdravotnictví.

Co jsou hlavní akční oblasti ASPHERu? Členové ASPHERu společně tvoří základnu vědění ve veřejném zdravotnictví. Samozřejmě respektují evropské odlišnosti, které jsou dány národnostně a regionálně a ve kterých fungují příslušné školy veřejného zdravotnictví. ASPHER pomáhá prosadit veřejné zdravotnictví založené na důkazech, strukturované procesy poznání, inovační modely a příklady dobré praxe. Tím mobilizuje školy veřejného zdravotnictví být aktivní při sdílení základních kompetencí ve veřejném zdravotnictví.

Strategické vize ASPHERu zahrnují podporu nejvyšších standardů ve vzdělání a tréninkových aktivitách pro praxi. Zvýšeně zahrnují mezisektorové intervence a všeobecné evropské a stejně tak národní zájmy a aspekty. ASPHER hraje také klíčovou roli v podpoře a začlenění evropských hodnot do široce pojatého vývoje ve veřejném zdravotnictví.

Jaké aktivity ASPHER obzvláště podporuje? ASPHER je vysoce aktivní platformou pro výměnu informací, sdílení znalostí, schopností a zkušeností. V rámci ASPHERu funguje celá řada pracovních skupin, kromě toho organizuje četná odborná fóra, která pracují pro zvýšení vzdělávání ve veřejném zdravotnictví v Evropě.

Jednou z nejvýznamnějších škol veřejného zdravotnictví byla Nordic School of Public Health, která byla založena v roce 1953 jako společný Severský projekt financovaný vládami Dánska, Finska, Islandu, Norska a především Švédska. Začátek byl celkem pomalý, ale od roku 1978, kdy se děkanem až do roku 1995 stal prof. Lennart Kohler, se stala vedoucí institucí na mezinárodní akademické scéně, a to jak v činnosti edukační, tak i výzkumné.

Měla zásadní vliv nejen na politiku veřejného zdravotnictví ve všech severských zemích, ale i v celém evropském regionu. Je ironií, že v době, kdy se význam školy neustále rozvíjí, dochází k jejímu uzavření – resp. končí její finanční podpora ze všech původních zemí. Každá země si otevřela vlastní školy veřejného zdravotnictví (ve Švédsku konkrétně přechází z Goteborgu do Stockholmu) z domácího rozpočtu.

Končí společná koordinovaná činnost. Končí vysoká kvalita postgraduálního vzdělávání. Absolventy speciálních vzdělávacích kurzů (PhD především) jsou významné osobnosti oboru: Aaron Antonovsky, Ilona Kickbusch, Martin McKee a řada dalších z mnoha zemí nejen Evropy, ale celého světa. Další již bohužel nebudou…..

Tím končí naše letošní spolupráce a já Vám děkuji za pozornost Třeba budou chvíle strávené se mnou pro Vás do života přínosem……………