Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„SAMOSPRÁVA 2020“ (Řešení pro budoucnost) 20.1.2010 – Zlín Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„SAMOSPRÁVA 2020“ (Řešení pro budoucnost) 20.1.2010 – Zlín Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje."— Transkript prezentace:

1 „SAMOSPRÁVA 2020“ (Řešení pro budoucnost) 20.1.2010 – Zlín Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje

2 „Řešení pro budoucnost“ SAMOSPRÁVA  SLOVO „SAMOSPRÁVA“ NESMÍ BÝT PRO ODS POUZE JAKOUSI FLOSKULÍ ……  Jakou cestu a jaký systém zvolit v příštím desetiletém cyklu v naší zemi, aby ODS byla důvěryhodná?  Mnoho receptů – mnoho kreativních nápadů – A CO DÁL…  Dovoluji si právě zde ve Zlíně připomenout dobrý odzkoušený recept s příběhem jeho dvou protagonistů, a to Tomáše Bati a Jana Antonína Bati...  ….Čerpám z tohoto „příkladu“ denně.

3 „Řešení pro budoucnost“  Příběh Bati je příběhem silné osobnosti, v jehož průběhu dochází k propojení: - podnikatele a občana - podniku a samosprávy - podniku a státu…  Baťovo motto bylo: „MYSLI GLOBÁLŇĚ, JEDNEJ LOKÁLNĚ“  „Baťova soustava řízení“ – to je soubor vzájemně provázaných politik, které v poměrně krátkém období prokázaly svoji funkčnost a z toho vyplývající socio - ekonomický, kulturní, ale i morální vzestup celého zaostalého regionu.

4 „Řešení pro budoucnost“ GRAFICKÉ ZNÁZORNĚNÍ BAŤOVY SOUSTAVY ŘÍZENÍ Zdroj: R. Lešingrová

5 „Řešení pro budoucnost“  Baťa vnímal samosprávu a její výkon takto: VÝKON SAMOSPRÁVY = SLUŽBA VEŘEJNOSTI  Proč to uvádím…?  Protože se Tomáš Baťa stal ve Zlíně 4 x starostou, přičemž SVÉ občany vždy přesvědčil o své politické vizi, a je tedy pro nás dobrým příkladem.

6 „Řešení pro budoucnost“ CO MŮŽEME UDĚLAT MY ?!  Přesvědčme i my SVÉ občany o našich politických vizích a cestě vpřed, třeba na základě principů: - posílení samosprávy - posílení role silných osobností PROČ ?  Protože samospráva je vyjádřením respektu ke schopnostem obyčejných lidí, kteří se spoléhají především sami na sebe a jsou kompetentní sami rozhodovat o záležitostech a problémech místních a regionálních společenství.

7 „Řešení pro budoucnost“ Principy posílení samosprávy a role silných osobností: 1. Územní samospráva nechť se stane pro ODS jednou z významných politik, podobně jako je tomu u disciplíny ekonomické, či sociální.  Veďme vážnou diskuzi nad případnou úpravou legislativy, která by umožnila přímou volbu starosty ( +hejtmana +prezidenta)  Princip subsidiarity, tedy nastavení procesů, kompetencí a rozhodování na příslušných úrovních, nechť je politikou ODS směřující k důsledné a funkční decentralizaci veřejné správy. ( Nezbytnou podmínkou musí být strategická vize vymezující budoucí rozsah státní správy…)  Důležitým principem ODS, nechť se stane filozofie plnohodnotného postavení obcí a krajů při obsluze území ČR a to jak v oblasti státní správy, tak i v oblasti samosprávy v rámci územně – správního uspořádání státu.  Problematiku „Rozpočtové určení daní“ pojměme jako rozhodující nástroj pro efektivní a účinné fungování samospráv v ČR. Spotřební daň zahrnout do tzv. „koše sdílených daní“.  Nevyvážený poměr rozdělování sdílených daní: tj. cca. stát 75%, obce 21%, kraje 8% změňme ve prospěch kompetencí samospráv, včetně vytvoření příslušných motivačních nástrojů.  Podporujme v příštím plánovacím období EU tj. od r.2014-20, aby Evropské finanční nástroje byly využity v rozsahu cca 1/3, pro aktivní politiku všestranného územního rozvoje, realizovanou obcemi a kraji.

8 „Řešení pro budoucnost“ DOVĚTEK  Zatímco socialistické strany před volbami nadělují třinácté důchody a mimořádné dávky, ODS by měla nadělovat porce samosprávy, které občané dlouhodobě důvěřují více než vládě, Poslanecké sněmovně nebo Senátu.

9 „Řešení pro budoucnost“ DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST! Libor Lukáš lukas.bojkovice@tiscali.cz www.liborlukas.cz


Stáhnout ppt "„SAMOSPRÁVA 2020“ (Řešení pro budoucnost) 20.1.2010 – Zlín Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje."

Podobné prezentace


Reklamy Google