ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
TEMPLATE DESIGN © Proenvironmentální postoje učitelů středních odborných škol jako předpoklad pro biofilní orientaci vzdělávání.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Možnosti hodnocení ředitelů škol
Role školního koordinátora EVVO
Aktuální problémy v přípravě učitelů (Komise pro přípravu učitelů Rady VŠ) Materiál pro 17. zasedání předsednictva Rady VŠ dne
Jak řídit a vést lidi Březinová Ludmila
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
Studium pro školní metodiky prevence
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Pedagogická diagnostika
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Pedagogické disciplíny
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Pedagogika jako vědecká disciplína
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Komunikace učitele se žáky
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Škola základ občanského života
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor: Evžen Řehulka Východiska: Referát čerpá z rozsáhlého projektu „Škola a zdraví pro 21. století“, který se realizoval na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity a který se zaměřoval na vztah školy a zdraví, jejich vzájemnou podmíněnost, úkoly výchovy ke zdraví a studoval zdravotní a psychologické charakteristiky základních prvků tohoto vztahu, zejména žáků a učitelů. Jedním z východisek byly Rámcové vzdělávací programy MŠMT, které poprvé v českém školství akcentují význam problematiky zdraví ve škole. Metoda: Referát shrnuje poznatky z několika studií, které byly získány prostřednictvím standardizovaných a nestandardizovaných dotazníků a rozhovorů. Informace byly získány od 668 učitelů (543 žen a 125 mužů) základních škol zejména Jihomoravského kraje, kteří měli nejméně 4 roky praxe a nedosahovali dosud důchodového věku. Výzkum byl proveden ve školním roce 2012/2013. Výsledky: Získané výsledky ukazují v podstatě dobrý vztah učitelů k jejich profesi s vědomím velkého významu této práce. Negativní je hodnocení podmínek výkonu učitelského povolání, a to od podmínek materiálních až k organizačním a společenským. Negativní, ale nekonkrétní, je hodnocení systému českého školství. Čeští učitelé se cítí neadekvátně vzděláni, zbytečně přepracováni, stresováni a špatně hodnoceni. V důsledku zjednodušující společenské kritiky učitelství roste skupina učitelů, kteří jsou ke své práci motivování zejména snahou mít zaměstnání. Variabilní jsou i psychohygienické charakteristiky učitelů, kde nacházíme značně velkou skupinu s psychohygienickými nedostatky a malou zdravotní gramotností, která může vést k snížení úrovně výkonu práce učitele. Zanedbávána je péče o osobnostní rozvoj učitelů. Všechny tyto výsledky jsou výrazně modifikovány gendrem, věkem učitelů a délkou praxe a lokalitou školy. Závěry: Výsledky považujeme za závažné a domníváme se, že velká část možné nápravy i hlubší interpretace výsledků je mimo možnosti studia samotných učitelů, ale spočívá v optimalizaci profesní přípravy učitelů, adekvátního společenského zařazení učitelů a jasné školské koncepci naší společnosti.

20. konferenci Psychologie zdraví VERNÍŘOVICE Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Evžen Řehulka Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity

ŠKOLA A ZDRAVÍ PRO 21. STOLETÍ Projekt se zabývá problematikou zdravého životního stylu a zdravotního chování, které škola může a má ovlivňovat, a chce dát škole informace, které by umožnily zefektivnit výchovu ke zdraví, zejména mladé generace. Hlavním cílem projektu je komplexní pohled na zabudování problematiky zdraví v jeho složce tělesné, psychické a sociální do základního školního vzdělání, řešení metodologických a metodických otázek v koncepci výchovy ke zdraví a ověření evaluačních nástrojů pro zjišťování efektivity utváření zdravotní uvědomělosti a odpovědnosti (dovedností, vědomostí, postojů, percepčních a hodnotících schémat, chování atd.) žáka a školy jako instituce. Prostředí školy je zásadní determinantou zdraví, která se realizuje v životním období, kdy se formují celoživotní sociální a zdravotní návyky.

Východiska koncepce výzkumného záměru ŠKOLA A ZDRAVÍ PRO 21. STOLETÍ Program SZO/WHO ZDRAVÍ 21 Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR Zdraví pro všechny v 21. století (Usnesení vlády ČR č z ) Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání (zejména 5.8 Člověk a zdraví)

ZDRAVÍ ŠKOLA

Charakteristika výzkumu Referát shrnuje poznatky z několika studií. Byly získány prostřednictvím standardizovaných a nestandardizovaných dotazníků a rozhovorů. Informace byly získány od 668 učitelů (543 žen a 125 mužů) základních škol zejména Jihomoravského kraje, kteří měli nejméně 4 roky praxe a nedosahovali dosud důchodového věku. Výzkum byl proveden ve školním roce 2012/2013.

UČITEL Ideje v přípravě učitele: Učitel jako model pedagogického cíle Učitel jako zdravá osobnost Škola, resp. školství je takové, jací jsou učitelé Vychovávat vzděláváním Učitelství jako genderový problém Výchova jako primární prevence

Učitelství = profese : zaměstnání

Učitelství: vzdělávání versus výchova

Společenský význam učitelství

„chápu učitelství jako poslání“ (učitelé)

Pracovní spokojenost učitelů

Hodnocení profesní přípravy (učitelé)

Zdravotní gramotnost učitelů

„jako učitel se zajímám o svůj životní styl“

„pedagogická práce mě stresuje“

Učitelky: „nárazníky“ proti stresu

Znalost „první pomoci“ (učitelé)

Škola má vychovávat ke zdraví

„domnívám se, že žiji zdravě“ (učitelé)

„je naše škola „zdravá škola?“ (učitelé)

„jak mě fakulta připravila pro výchovu ke zdraví?“ (učitelé)

„úroveň mé psychohygieny je …“

Učitel by měl pečovat o svůj osobní rozvoj; skutečnost:

„vzdělávám se v problematice zdraví; literatura, kurzy atd.)“

V případě nové volby povolání bych opět chtěla být učitelkou

závěry Učitelství je nenahraditelné povolání. V současné době je učitelství plné vnitřních rozporů, které vyjadřují současnou sociální situaci. Učitelství jako profesi je nutno v současné době znovu definovat. V realitě současného učitelství existuje koncepce, která ukazuje na krizi učitelství.

Pokoušíme se studovat učitelství z aspektu zdraví. Teorie zdraví nám - podle našeho názoru – nabízí velmi zajímavý přístup ke studiu učitelství.

Děkuji za pozornost