Zora Syslová Hradec Králové, 2012

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
Advertisements

Modelování jako prostředek vytváření předmatematických představ
PROJEKT EU „Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka – základní krok do života“ CZ 1.07/1.2.33/ Číslo aktivity: 03 ČLOVĚK A PŘÍRODA.
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Podpůrný metodický seminář I.
PROJEKT 5.ročník - anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Téma: Rok – měsíce – dny.
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
ZAVÁDĚNÍ POLYTECHNICKÉ VÝCHOVY DO PROSTŘEDÍ MŠ
Gramotnost: definice pojmu
a rámcové vzdělávací programy pro základní vzdělávání
Psychologie Mgr. Milan Šimek
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
… ale taky protivný nepřítel … ROLE ICT VE VZDĚLÁVÁNÍ Počítač může být kamarádRadek Maca Co chceme? Chceme být zdraví a silní. Chceme být vzdělaní a.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Klíčové kompetence Komentovaný přehled v IKT pro 2.st. ZŠ Vladimír Klír.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
(komentovaný přehled)
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Zdravá škola.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Matematika v předškolním vzdělávání
Průřezová témata klíčových kompetencí
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
Alternativní a augmentativní komunikace
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
S krtkem do vesmíru Průvodce světem techniky CZ.1.07/1.3.00/ S Krtkem do vesmíru.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Využití standardů pro průběžné sledování učebního pokroku žáků Jana Straková Institut pro sociální a ekonomické analýzy a Ústav pro informace ve vzdělávání.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Peklo x ráj POZNÁVÁNÍ PRAVIDEL SPOLEČENSKÉHO SOUŽITÍ, POROZUMĚNÍ ZÁKLADNÍM PROJEVŮM NEVERBÁLNÍ KOMUNIKACE OBVYKLÝM V TOMTO PROSTŘEDÍ.
Kameny Příroda kolem nás.
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_73
Jazyk a řeč – sociální informovanost
Konflikt, koření života
Rýmy Jazykový cit.
Rybolov – poznej svou značku
ČTENÍ JE ZÁBAVA CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
MY DAY Jazyk a řeč.
ČTENÍ JE ZÁBAVA CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_31
Jazykové hádanky Jazyk a řeč.
HYGIENA sebeobsluha.
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ - VZTAH K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Dělíme se o pizzu Sociabilita .
Strom pro zvířata Vnímání, jazyk a řeč.
Metodika podpory sociálního a emočního vývoje dětí předškolního věku
Transkript prezentace:

Zora Syslová Hradec Králové, 2012 Vztah mezi funkční gramotností, kompetencemi a standardy předškolního vzdělávání Zora Syslová Hradec Králové, 2012

Obsah: Vymezení funkční gramotnosti Vztah mezi kompetencemi a jednotlivými oblastmi funkční gramotnosti Funkční gramotnost versus standrady předškolního vzdělávání

1. Vymezení funkční gramotnosti Funkční gramotnost = schopnost jedince efektivně jednat v běžných životních situacích.

Gramotnosti jsou v MŠ rozvíjeny ve své elementární podobě tak, jak tomu dovoluje používání jazyka a úroveň myšlenkových operací dětí předškolního věku.

ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST FUNKČNÍ MATEMATICKÁ JAZYKOVÁ SOCIÁLNÍ PŘÍRODOVĚDNÁ INFORMAČNÍ

2. Vztah mezi kompetencemi a jednotlivými oblastmi funkční gramotnosti Čtenářská gramotnost - dítě ovládá dovednosti předcházející čtení a psaní (KK komunikativní) Matematická gramotnost - soustředěně pozoruje, zkoumá, objevuje, všímá si souvislostí, experimentuje a užívá při tom jednoduchých pojmů, znaků a symbolů (KK k učení); při řešení myšlenkových i praktických problémů užívá logických, matematických i empirických postupů; pochopí jednoduché algoritmy řešení různých úloh a situací a využívá je v dalších situacích; zpřesňuje si početní představy, užívá číselných a matematických pojmů, vnímá elementární matematické souvislosti (KK k řešení problémů). Gramotnost informační - dítě dovede využít informativní a komunikativní prostředky (knížky, encyklopedie, časopisy, počítač, audiovizuální technika, telefon atp.). (KK komunikativní)

Přírodovědná gramotnost má elementární poznatky o světě lidí, kultury, přírody i techniky, který je obklopuje, o jeho rozmanitostech a proměnách; orientuje se v řádu a dění v prostředí, ve kterém žije (KK k učení); všímá si dění i problémů v bezprostředním okolí, přirozenou motivací k řešení dalších problémů a situací je pro něho pozitivní odezva na aktivní zájem (KK k řešení problémů); zajímá se o druhé i o to, co se kolem děje, je otevřené aktuálnímu dění; ví, že není jedno, v jakém prostředí žije, uvědomuje si, že se svým chováním na něm podílí a že je může ovlivnit (KK činnostní a občanská).

Jazykovou gramotnost: klade otázky a hledá na ně odpovědi, aktivně si všímá, co se kolem něho děje; chce porozumět věcem, jevům a dějům, které kolem sebe vidí, poznává, že se může mnohému naučit, raduje se z toho, co samo dokázalo a zvládlo (KK k učení); ovládá řeč, hovoří ve vhodně formulovaných větách, samostatně vyjadřuje své myšlenky, sdělení, otázky i odpovědi, rozumí slyšenému, slovně reaguje a vede smysluplný dialog; dokáže se vyjadřovat a sdělovat své prožitky, pocity a nálady různými prostředky (řečovými, výtvarnými, hudebními, dramatickými apod.); své jazykové a řečové dovednosti je schopno dále zdokonalovat, rozšiřovat svou slovní zásobu a aktivně ji používat k dokonalejší komunikaci s okolím; ví, že lidé se dorozumívají i jinými jazyky a že je možno se jim učit, má vytvořeny elementární předpoklady k učení se cizímu jazyku (KK komunikativní);

Gramotnost sociální: v běžných situacích komunikuje bez zábran a ostychu s dětmi i s dospělými; chápe, že být komunikativní, vstřícné, iniciativní a aktivní je výhodou (KK komunikativní); dětským způsobem projevuje citlivost a ohleduplnost k druhým, pomoc slabším, rozpozná nevhodné chování; vnímá nespravedlnost, ubližování, agresivitu a lhostejnost; ve skupině se dokáže prosadit, ale i podřídit, při společných činnostech se domlouvá a spolupracuje; v běžných situacích uplatňuje základní společenské návyky a pravidla společenského styku; je schopné respektovat druhé, vyjednávat, přijímat a uzavírat kompromisy; napodobuje modely prosociálního chování a mezilidských vztahů, které nachází ve svém okolí; spolupodílí se na společných rozhodnutích; přijímá vyjasněné a zdůvodněné povinnosti; dodržuje dohodnutá a pochopená pravidla a přizpůsobí se jim; je schopno chápat, že lidé se různí a umí být  tolerantní k jejich odlišnostem a jedinečnostem; chápe, že nespravedlnost, ubližování, ponižování, lhostejnost, agresivita a násilí se nevyplácí a že vzniklé konflikty je lépe řešit dohodou; dokáže se bránit projevům násilí jiného dítěte, ponižování a ubližování (KK sociální a personální); má základní dětskou představu o tom, co je v souladu se základními lidskými hodnotami a normami, i co je s nimi v rozporu, a snaží se podle toho chovat; spoluvytváří pravidla společného soužití mezi vrstevníky, rozumí jejich smyslu a chápe potřebu je zachovávat; uvědomuje si svá práva i práva druhých, učí se je hájit a respektovat; chápe, že všichni lidé mají stejnou hodnotu (KK činnostní a občanská).

„Vysoce kvalitní raná péče vede k výrazně lepším výsledkům dosaženým v mezinárodních testech týkajících se základních dovedností, jako je například PISA a PIRLS.“ Evropská komise. Kvalitní systém předškolního vzdělávání a péče: nejlepší start do života pro všechny naše děti. Brusel, 2011

ČŠI zjistila, že „v 69 % navštívených škol byl rozvoj dovedností předcházejících čtení správně zahrnut v koncepčních materiálech a vzdělávacích cílech, dokonce v 72 % MŠ byla přijata v uplynulých třech letech konkrétní opatření, která podle názoru vedení MŠ mohou pozitivně přispívat k rozvoji předčtenářských dovedností. Konkrétní strategii vedoucí k cílenému zvyšování úrovně předčtenářské gramotnosti si stanovilo 31,5 % MŠ.“[ Tématická zpráva: Podpora rozvoje čtenářské gramotnosti v předškolním základním vzdělávání, [online]. Praha : ČŠI, 2011. Dostupné z WWW: <http://www.csicr.cz>. [cit. 2012-02-22] s. 6.

3. Funkční gramotnost versus standardy PV rozlišit některé jednoduché obrazné symboly, piktogramy a značky, umět je používat (např. číst piktogramy, pochopit obrázkové čtení) rozpoznat některé grafické znaky s abstraktní podobou (např. zná některé číslice, písmena) postavit se zpříma a udržet správné držení těla po dobu vnější kontroly nebo přizpůsobit či provést jednoduchý pohyb podle vzoru či pokynů

Závěry: Nepropojenost s činnostními dovednostmi Převažují znalosti a důraz kladený na kognitivní rozvoj Malý prostor pro spontánní činnosti dětí Důraz kladený na vnější kontrolu

Mohou pomoci takto nastavené standardy učitelům mateřských škol s odklonem od tradičního transmisivního přístupu k předškolnímu vzdělávání?

Pomohou zkvalitnit předškolní vzdělávání tak, aby žáci ZŠ dosahovali lepších výsledků v PISA a PIRLS testech?