Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČTENÍ JE ZÁBAVA CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČTENÍ JE ZÁBAVA CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM"— Transkript prezentace:

1 ČTENÍ JE ZÁBAVA CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM

2 Náš projekt „ ČTENÍ JE ZÁBAVA“
vychází z celorepublikové osvětové a mediální kampaně „ Celé Česko čte dětem“. Tato kampaň je největší svého druhu v České republice. Zaměřuje se na podporu čtenářské gramotnosti dětí a mládeže, ale také na propagaci hodnotné literatury.

3 V naší mateřské škole pravidelně předčítáme dětem nejméně 20 min
V naší mateřské škole pravidelně předčítáme dětem nejméně 20 min. denně v rámci dopoledních činností, před odpoledním odpočinkem. Často navštěvujeme místní knihovnu, kde si děti prohlížejí knihy, časopisy, kreslí obrázky, které tam mohou zanechat pro účel výzdoby. Zapůjčené knihy využíváme při práci v MŠ. Předčítání to nejúčinnější metoda výchovy čtenáře. Pravidelné předčítání dětem je dnes důležitější než kdy dříve. Chrání děti před závislostí na televizi a počítačích. Čtení učí děti rozeznávat dobro od zla a povzbuzuje k reflexi nad důsledky vlastních slov a činů. Zvláště důležité je to v dnešním světě, jemuž dominují agresivní vzory masové kultury a honba za penězi. Stručný popis projektu „ČTENÍ JE ZÁBAVA“ Podle výtvarných návrhů dětí, bylo vytvořeno zdobení „POHÁDKOVÉ KŘESLA“ určené ke čtení . Děti si také připravily malé překvapení pro hosty, ve formě záložky do knih, malého občerstvení.   Po dohodě s pedagogy přicházejí do MŠ číst dětem nejen členové rodin dětí, zaměstnanců MŠ, obyvatelé města, ale také významné osobnosti . Po přečtení pohádkového příběhu jsou kladeny dětem otázky týkající se příběhu. Prohlížejí obrázky, rozebírají příběh, děti se ptají . Děti si mohou po odpočinku namalovat to co je v pohádce zaujalo, vytvořit si například „Pohádkový deník“, … .

4 KLÍČOVÉ KOMPETENCE: kompetence k učení : uplatňuje získanou zkušenost v praktických situacích a v dalším učení má elementární poznatky o světě lidí, kultury, přírody i techniky, který dítě obklopuje, o jeho rozmanitostech a proměnách; orientuje se v řádu a dění v prostředí, ve kterém žije klade otázky a hledá na ně odpovědi, aktivně si všímá, co se kolem něho děje; chce porozumět věcem, jevům a dějům, které kolem sebe vidí; poznává, že se může mnohému naučit, raduje se z toho, co samo dokázalo a zvládlo kompetence k řešení problémů: si všímá dění i problémů v bezprostředním okolí; přirozenou motivací k řešení dalších problémů a situací je pro něj pozitivní odezva na aktivní zájem komunikativní kompetence : ovládá řeč, hovoří ve vhodně formulovaných větách, samostatně vyjadřuje své myšlenky, sdělení, otázky i odpovědi, rozumí slyšenému, slovně reaguje a vede smysluplný dialog se dokáže vyjadřovat a sdělovat své prožitky, pocity a nálady různými prostředky (řečovými, výtvarnými, hudebními, dramatickými apod.) se domlouvá gesty i slovy, rozlišuje některé symboly, rozumí jejich významu i funkci komunikuje v běžných situacích bez zábran a ostychu s dětmi i s dospělými; chápe, že být komunikativní, vstřícné, iniciativní a aktivní je výhodou ovládá dovednosti předcházející čtení a psaní komunikuje v běžných situacích bez zábran a ostychu s dětmi i s dospělými; chápe, že být komunikativní, vstřícné, iniciativní a aktivní je výhodou ovládá dovednosti předcházející čtení a psaní dovede využít informativní a komunikativní prostředky, se kterými se běžně setkává (knížky, encyklopedie, počítač, audiovizuální technika, telefon atp.)

5 sociální a personální kompetence :
se dokáže ve skupině prosadit, ale i podřídit, při společných činnostech se domlouvá a spolupracuje; v běžných situacích uplatňuje základní společenské návyky a pravidla společenského styku; je schopné respektovat druhé, vyjednávat, přijímat a uzavírat kompromisy činnostní a občanské kompetence : ví, že není jedno, v jakém prostředí žije, uvědomuje si, že se svým chováním na něm podílí a že je může ovlivnit VZDĚLÁVACÍ OBLASTI: Dítě a jeho tělo rozvoj a užívání všech smyslů Dítě a jeho psychika rozvoj řečových schopností a jazykových dovedností receptivních (vnímání, naslouchání, porozumění) i produktivních (výslovnosti, vytváření pojmů, mluvního projevu, vyjadřování) rozvoj komunikativních dovedností (verbálních i neverbálních) a kultivovaného projevu osvojení si některých poznatků a dovedností, které předcházejí čtení i psaní, rozvoj zájmu o psanou podobu jazyka i další formy sdělení verbální i neverbální (výtvarné, hudební, pohybové, dramatické)

6 Dítě a ten druhý: osvojení si elementárních poznatků, schopností a dovedností důležitých pro navazování a rozvíjení vztahů dítěte k druhým lidem posilování prosociálního chování ve vztahu k ostatním lidem (v rodině, v mateřské škole, v dětské herní skupině apod.) vytváření prosociálních postojů (rozvoj sociální citlivosti, tolerance, respektu, přizpůsobivosti apod.) rozvoj interaktivních a komunikativních dovedností verbálních i neverbálních Dítě a společnost : rozvoj a užívání všech smyslů seznamování se světem lidí, kultury a umění, osvojení si základních poznatků o prostředí, v němž dítě žije vytváření povědomí o existenci ostatních kultur a národností vytvoření základů aktivních postojů ke světu, k životu, pozitivních vztahů ke kultuře a umění, rozvoj dovedností umožňujících tyto vztahy a postoje vyjadřovat a projevovat rozvoj společenského i estetického vkusu Dítě a svět: vytváření elementárního povědomí o širším přírodním, kulturním i technickém prostředí, o jejich rozmanitosti, vývoji a neustálých proměnách poznávání jiných kultur vytvoření povědomí o vlastní sounáležitosti se světem, se živou a neživou přírodou, lidmi, společností, planetou Zemí

7 Cílem našeho projektu:
Vzbudit u dětí zájem o knihy, rozvíjet potřebu číst, živým slovem vytlačit televizi, jejímž nástrojem není jazyk, ale obraz. Zavést rituál pravidelného předčítání, které má obrovský význam pro rozvoj emocionálního zdraví dětí. Posílit mezigenerační solidaritu.

8 KONEC


Stáhnout ppt "ČTENÍ JE ZÁBAVA CELÉ ČESKO ČTE DĚTEM"

Podobné prezentace


Reklamy Google